Αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο εξυπηρέτησης συμφερόντων
φέρνει η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας
Ψέμα 1: Με τη σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία
Αλήθεια:
Στη χώρα μας σήμερα οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις διαρκούν 6 με 8 χρόνια όταν σε άλλες χώρες της ΕΕ διαρκούν από 100 έως 150 μέρες! Ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία (2011/92/ΕΕ του ΕΚ και του Συμβουλίου της 13.12.2011) προβλέπει ως μέγιστη προθεσμία τις 90 ημέρες.
Στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις με 6 συγκεκριμένες παρεμβάσεις εναρμονίζεται η διαδικασία αδειοδότησης με όσα επικρατούν στην υπόλοιπη ΕΕ, ούτως ώστε να επιτελεί το σκοπό της: την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να γίνεται εμπόδιο στην ανάπτυξη. Η υπερνομοθέτηση και οι καθυστερήσεις των περασμένων ετών στις αδειοδοτήσεις και τις επενδύσεις αφενός πληρώθηκαν πανάκριβα από την οικονομία και από τους νέους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό και αφετέρου δημιουργούσαν το έδαφος για ad hoc ρυθμίσεις, τροποποιήσεις, «γρηγορόσημα» και «εξυπηρετήσεις».
Ψέμα 2: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί 700.000 αυθαίρετα μέσα στα δάση.
Αλήθεια:
Αυτό που επιχειρείται είναι να διορθωθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο! Η ρύθμισή της κυβέρνησης για τις λεγόμενες οικιστικές πυκνώσεις λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του ΣτΕ και τελικά παραπέμπει για τις επιμέρους παραμέτρους σε νέο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα εγκριθεί από το ίδιο το ΣτΕ.
Δίνεται έτσι ένα τέλος στον εξής παραλογισμό: Το Δημόσιο, ενώ είχε δώσει στο παρελθόν εκτάσεις για γεωργική εκμετάλλευση σε πρόσφυγες ή άλλες κατηγορίες με αναδασμούς (όπως έγινε επί Ελευθέριου Βενιζέλου και Κωνσταντίνου Καραμανλή), να έρχεται μετά από πενήντα και εκατό χρόνια και να λέει ότι αυτά δεν είναι χωράφια, αλλά δάσος! Επίσης, με αυτό το νομοσχέδιο δίνεται μεν η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να τακτοποιήσουν για 30 χρόνια τις κατοικίες που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων με συγκεκριμένα όμως αυστηρά κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος που θα είναι σύμφωνα με τη νομολογία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση βάζει τέλος αρχικά στην ομηρία 170.000 νοικοκυριών που έχουν ήδη κάνει ενστάσεις στην πρόχειρη εκπόνηση των δασικών χαρτών και ταυτόχρονα θέτει την ορθή νομική διαδικασία για όσους υποβάλλουν ενστάσεις εφ’ εξής. Για να ξεμπλοκάρει όλη η διαδικασία της εξέτασης των αντιρρήσεων, ενισχύονται οι αντίστοιχες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων με κίνητρα επιτάχυνσης, με διαφάνεια και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ψέμα 3: Η κυβέρνηση επιτρέπει τις εξορύξεις στις περιοχές Natura παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία.
Αλήθεια:
Η Ευρωπαική Ενωση, που έχει θεσπίσει την πιο αυστηρή νομοθεσία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, επιτρέπει την εξόρυξη πρώτων υλών και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Τους όρους της αδειοδότησης αυτής τους έχει θεσπίσει και περιγράψει αναλυτικά στην οδηγία για την εξορυκτική δραστηριότητα εντός των περιοχών Natura, η οποία έχει εκδοθεί από τον Σεπτέμβριο του 2010. Σε όλα σχεδόν τα κράτη που έχουν ορυκτούς πόρους ( π.χ Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλαδία, Ισπανία, Πορτογαλία ) υπάρχουν παραδείγματα εξορυκτικών έργων εντός προστατευόμενων περιοχών.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση εφαρμόζει για τις περιοχές Natura αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη: Καθορίζεται ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων που θα προσδιοριστεί τελικά με Προεδρικά Διατάγματα. Θα προσδιοριστεί δηλαδή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την περιβαλλοντική ευαισθησία του οποίου δεν αμφισβητεί κανείς στη χώρα. Αυτοί λοιπόν που φοβούνται για δήθεν εξορύξεις κλπ. να ξέρουν ότι τίποτα δεν θα επιτραπεί χωρίς έγκριση του ΣτΕ!
Αυτό γίνεται ακριβώς για ΝΑ ΜΗΝ υπάρχουν ad hoc και αυθαίρετες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στον κάθε επενδυτή, στον κάθε μελετητή και γραφειοκράτη.
Εκείνοι που έχουν το θράσος να παριστάνουν τους εισαγγελείς μέσω fake news, θα έπρεπε να απολογούνται για τις καταδίκες της Ελλάδας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες οδήγησαν με τις πολιτικές τους, για την απίστευτη διαχείριση με τα απορρίμματα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, για τον αντισυνταγματικό νόμο που πήγαν να περάσουν για τις οικιστικές πυκνώσεις, για τις άθλιες επιδόσεις στις ΑΠΕ και την ανύπαρκτη πολιτική απολιγνιτοποίησης. Όλα αυτά δηλαδή που έρχεται να διορθώσει η κυβέρνηση ΚΑΙ με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε συνέχεια της υλοποίησης του σχεδίου απολιγνιτοποίησης, των δράσεων ενεργειακής εξοικονόμησης, της απόσυρσης των πλαστικών μιας χρήσης, της προώθησης της ηλεκτροκίνησης κοκ. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σκόντο στο περιβάλλον και στο μέλλον των παιδιών μας δεν κάνει! Άλλοι θα έπρεπε να αναρωτηθούν το ίδιο κοιτώντας τον καθρέφτη τους.