Αν ήταν να αλλάξει κάτι ο Ερντογάν, αυτό είναι το όνομά του (δήλωση των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου)

Δημοσιεύτηκε στις: at 11:04
86 0

Αν ήταν να αλλάξει κάτι ο Ερντογάν, αυτό είναι το όνομά του

Δήλωση των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου {*}

 

Άλλες φορές τον αποκαλέσαμε προφήτη, άλλοτε πορθητή. Περιμέναμε όμως την απόφαση για την Αγία Σοφία πριν τον καλέσουμε να αλλάξει ο ίδιος το όνομά του. Να επονομαστεί Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μωάμεθ.

Είναι αδιάφορο αν θα πρόκειται για το όνομα του πορθητή ή του προφήτη. Άλλωστε είναι τα ίδια.

Να πούμε ακόμη ότι ο εξ αυτών Ερντογάν, θρήσκευμα άλλαξε προ πολλού, όμως μετά από τα νέα της Αγίας Σοφίας, οφείλει να προσθέσει την νέα του προσωνυμία. Το όνομα, που όπως γράφουν τα λεξικά, “προστίθεται στο κυρίως όνομα ενός προσώπου και που έχει σχέση με κάποια χαρακτηριστική ιδιότητά του, θετική ή αρνητική, με την οποία έγινε ή είναι γνωστός”.

Γιατί Σουλτάνο τον είπαν, Χαλίφη τον είπαν. Όμως όλα αυτά, όπως και πολλά άλλα, δεν λένε κάτι.

Εκείνο που θα τον εκθέσει στη πολιτική συνείδηση της διεθνούς κοινότητας είναι κάτι άλλο. Είναι η ειρωνική προσωνυμία Μωάμεθ.

Είναι το μόνο όνομα που αντικατοπτρίζει με τόσο σαφή τρόπο, αυτή την απειροελάχιστη, όσο όμως και με μέγιστη ματαιοδοξία, προσωπικότητα. Και εκτός των άλλων υποκριτική. Όπως θα συμβεί κατά τις αναμενόμενες προσευχές, μετά των ομόδοξων οπαδών του, μέσα στον πιο ιερό και υπό νέα βεβήλωση χώρο της παγκόσμιας Χριστιανοσύνης.

Η ειρωνεία μερικές φορές συνιστά την πιο καλή τιμωρία.

Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Ελληνική, όσο όμως και διεθνής λέξη. Στα Λατινικά ironia, στα Αγγλικά irony, στα Γαλλικά ironie.

Πάντως ό,τι και να κάνει ο Ερντογάν, ο Μωάμεθ, και ο κάθε Μωάμεθ, εμείς έχουμε πει ότι η Αγία Σοφία ουκ εάλω.

___________

 

{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου {1993-2000}, ο δε δεύτερος Δήμαρχος Σουφλίου {1994-1998},

Σχετικά άρθρα

Αναστάσιος Δημοσχάκης: “Με τις πλάτες των πολιτών η παραχώρηση, τμημάτων του Λιμένα Αλεξ/πολης! Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις τους!”

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Νοεμβρίου 2018 0
Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής Κοινοβουλευτική Αναφορά, σχετικά με την…

Το μνημείο του ΔΣΕ στην Κορνοφωλιά Έβρου επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Μαρτίου 2019 0
Το μνημείο του ΔΣΕ στην Κορνοφωλιά Έβρου επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη. Ο Δ.…

Επιχείρηση Παϊσιος στον ελληνικό στρατό – Στρατιώτες αναλαμβάνουν και χτίσιμο εκκλησιών

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Οκτωβρίου 2015 0
Το θρησκευτικό συναίσθημα οποιουδήποτε είναι απολύτως σεβαστό . Προς οποιονδήποτε Θεό και θρησκεία. Στην Ελλάδα η σχέση της συντριπτικής πλειοψηφίας…