Αν. Δημοσχάκης: “Αλιεία – Θρακικό Πέλαγος: Xαμηλά στην ατζέντα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων!!”

Δημοσιεύτηκε στις: at 07:12
453 0

Απάντηση έδωσαν τα Υπουργεία Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, για τα μέτρα προστασίας των αλιευτικών πεδίων και του Θρακικού πελάγους από την προκλητική συμπεριφορά των Τούρκων αλιέων, αλλά και την καταστροφή των αλιευτικών πεδίων από την εφαρμογή, εκ μέρους τους, ανορθόδοξων πρακτικών αλιείας.

Οι Υπουργοί είχαν ερωτηθεί, μεταξύ άλλων, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την παράνομη δραστηριοποίηση των Τούρκων Αλιέων εντός των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων, για τα μέτρα προστασίας του υποθαλάσσιου πλούτου του  Β/Α Αιγαίου, για την ενίσχυση των αλιέων που πλήττονται, την θωράκιση του Λιμενικού Σώματος, αλλά και την ενδεχόμενη επιστροφή της κανονιοφόρου στο Θρακικό Πέλαγος.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην απάντηση του ενημερώνει για τα διαχειριστικά και τεχνικά μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων βιολογικών πόρων που λαμβάνονται από τις Περιφερειακές Διεθνείς Οργανώσεις. Επιπλέον για την στήριξη των αλιέων το υπουργείο επικαλείται την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και την εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για την στήριξη μέτρων καινοτομίας, συμπράξεων αλιέων κι επιστημόνων, επενδύσεων επί σκαφών κλπ. Ωστόσο , όπως έχει τονιστεί και στην από 23/03 Ερώτηση που κατατέθηκε από 34 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε ζημιογόνος κωλυσιεργία στην απορρόφηση κονδυλίων από το Νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020, με αποτέλεσμα να έχει προκηρυχθεί μόλις το 10% του συνόλου των προγραμμάτων.

Το δε Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην απάντησή του, αφού αναφέρεται στο ισχύον εθνικό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους κανόνες αλιείας αναφέρεται στην ανταλλαγή υπηρεσιακών απόψεων που διενεργείται μεταξύ της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας (Υπουργείο Ναυτιλίας), της Δ/νσης Τουρκίας/Τμήμα Αεροναυτικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας για την αξιοποίηση του υφιστάμενου ενωσιακού νομοθετικού πλαισίου, ως χρήσιμο διαπραγματευτικό εργαλείο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Η ανταλλαγή αυτή απόψεων που διενεργείται από το 2016 δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά αναμένεται επικοινωνία των Υπουργείων Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς αποσαφήνιση τυχόν λεπτομερειών.

Επειδή το ζήτημα είναι μείζον κι αφορά όχι μόνο την οικονομική επιβίωση του κλάδου των αλιέων αλλά και την προστασία της Εθνικής κυριαρχίας, θα τεθεί και πάλι με νέα κοινοβουλευτική ενέργεια προκειμένου να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας των υπουργείων και τα αποτελέσματα αυτής.

Σχετικά άρθρα

Την Παρασκευή στις 19:30 η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων της παράταξης Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Ιανουαρίου 2019 0
Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 ο Ευάγγελος Μυτιληνός, υποψήφιος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και επικεφαλής της παράταξης Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση, θα παρουσιάσει…

Γιάννης Ναϊτίδης: “Τοποθετήθηκαν ποτίστρες για τα τα αδέσποτα ζωάκια στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαΐστρου”

Δημοσιεύτηκε από: - 4 Ιουλίου 2018 0
Όπως αναφέρει ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ναϊτίδης: Αυτές τις ζεστές ημέρες του χρόνου ανάγκη δροσιάς έχουν και τα…

ΑΣΕΠ: Μπήκε νέα προκήρυξη για μονίμους

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Μαΐου 2020 0
Νέα προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μπήκε στο ΑΣΕΠ, σύμφωνα με υπουργική δήλωση. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων -παρουσιάζοντας…