Ερώτηση προς συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την υποβάθμιση του Τελωνείου Ορεστιάδας, βάσει κείμενης νομοθεσίας.

Συγκεκριμένα, ερωτάται ο Υπουργός, μετά από σχετική επιχειρηματολογία περί της λειτουργικότητας των τελωνειακών υπηρεσιών, εάν θα μελετήσει την ακύρωση της υποβάθμισης του Τελωνείου Ορεστιάδας.

Το ζήτημα αφορά άμεσα την επιχειρηματική δραστηριότητα του Έβρου, αλλά και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., καθώς το Τελωνείο Ορεστιάδας περιλαμβάνει την μοναδική οδική σύνδεση (Ορμένιο-Βουλγαρία) μετά τον Προμαχώνα Σερρών στην οποία επιτρέπεται η εμπορευματική κίνηση με την Βουλγαρία.

Για αυτό και παράλληλα κατατέθηκε και αναφορά για την κατάθεση επιστολής διαμαρτυρίας αναφορικά με το ζήτημα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου Τοψίδη.

Ακολουθεί η ερώτηση:

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Ακύρωση υποβάθμισης Τελωνείου Ν. Ορεστιάδας

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην περιοχή του Έβρου η αναμενόμενη υποβάθμιση του Τελωνείου Ν. Ορεστιάδας. Η χωρική αρμοδιότητα του Τελωνείου Ν. Ορεστιάδας ξεκινάει από την Μάνδρα και φτάνει έως και το Ορμένιο, μια απόσταση εκατό (100) περίπου χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τις πύλες εισόδου Πυθίου-Τουρκίας (σιδηροδρομική γραμμή), Κυπρίνου-Βουλγαρίας (οδική γραμμή) και Ορμενίου-Βουλγαρίας (οδική γραμμή), η οποία είναι η μοναδική μετά τον Προμαχώνα Σερρών στην οποία επιτρέπεται η εμπορευματική κίνηση.

Το Τελωνείο Ορεστιάδας, παρά το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, σχεδόν καθημερινά στέλνει ομάδα δίωξης στο Ορμένιο με πολύ καλά αποτελέσματα στην πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αλκοολούχων και καπνικών προϊόντων και στην κατάσχεση αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες μη δικαιούχων προσώπων, ενώ από πέρυσι είχε συσταθεί σε αυτό από την Τελωνειακή Υπηρεσία κινητή ομάδα ελέγχου (Κ.Ο.Ε.).

Παρ’ όλα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών με τον υπ. αρ. 4369/2016 Νόμο (ΦΕΚ 33/27-02-2016) προχωρά στην υποβάθμιση διαφόρων Τελωνείων (από Α΄ Τάξης σε Β΄ Τάξης) μεταξύ αυτών και του Τελωνείου Ορεστιάδας. Συγκεκριμένα, με τον νέο Νόμο προβλέπεται στο Νομό Έβρου να λειτουργήσουν δύο διευθύνσεις τελωνείων: 1.Το Τελωνείο Κήπων με εξαρτώμενο το Τελωνείο των Καστανέων και 2.Το Τελωνείο Αλεξανδρούπολης με εξαρτώμενο το Τελωνείο Ορεστιάδας.

Με τις προβλεπόμενες δύο διευθύνσεις στον Νομό Έβρου, οι αποστάσεις των τελωνείων του Βορείου Έβρου θα έχουν απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων από τα κύρια τελωνεία.

Επειδή η λειτουργία κατά αυτόν τον τρόπο θα επιφέρει προβλήματα και υψηλά κόστη στην εκτέλεση των καθηκόντων των τελωνειακών υπαλλήλων, όπως η πάταξη της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής, προτείνεται το Τελωνείο Ν. Ορεστιάδας να παραμείνει Τελωνείο Α΄ Τάξης, με το Τελωνείο Καστανέων ως τμήμα του, καθόσον η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις 17 χιλιόμετρα. Επιπροσθέτως, πιστεύουμε πως πρέπει σε τέτοιου είδους αποφάσεις να λαμβάνεται υπόψη πάντα και η υπάρχουσα οργάνωση των υφιστάμενων υπηρεσιών και διοικητικών δομών του κράτους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

Θα μελετήσετε την πρόταση το Τελωνείο Ν. Ορεστιάδας να παραμείνει Τελωνείο Α΄ Τάξης, με το Τελωνείο Καστανέων ως τμήμα του, ώστε να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του;

Ακολουθεί η κατατεθειμένη επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Με τη παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση της επιχειρηματικής κοινότητας του Νομού Έβρου, η οποία πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε αντιμέτωπη με ακόμη μια αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης, συγκεκριμένα της υποβάθμισης του Τελωνείου Ν. Ορεστιάδας σε δομή Β΄ τάξης.

Προφανώς, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τις ειδικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες του ακριτικού νομού, ο οποίος με την απόφαση αυτή μετά βεβαιότητας θα βρεθεί στο έλεος του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου από τις γείτονες χώρες και την περαιτέρω ανυπολόγιστη οικονομική βλάβη για όλες τις επιχειρήσεις του νομού.

Το Επιμελητήριο Έβρου, μόλις πριν από λίγους μήνες με την με αριθμό πρωτοκόλλου 2296/25-6-2015 επιστολή του προς το Υπουργείο σας και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ζήτησε την αναβάθμιση του Τελωνείου Ν. Ορεστιάδας και την ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό. Επισημάναμε μάλιστα, ότι η παρουσία του συγκεκριμένου Τελωνείου και της κινητής ομάδας ελέγχου που έχει συσταθεί, συμβάλλει τα μέγιστα στον περιορισμό του παρεμπορίου, που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις του νομού αλλά και ένα λόγο απώλειας τεράστιων εσόδων για το ελληνικό κράτος.

Παρ’ όλα αυτά και σε συνέχεια μιας πολιτικής που δεν είναι ούτε αντιληπτή ούτε αποδεκτή από την τοπική κοινωνία, συνεχίζετε να υποβαθμίζετε την ακριτική αυτή περιοχή και να πλήττετε ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία. Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η εν λόγω απόφαση θα αναγκάσετε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ν. Ορεστιάδας να μεταβαίνουν για τις αναγκαίες συναλλαγές τους με τις τελωνειακές αρχές σε απόσταση 150 χιλιομέτρων μέχρι την Αλεξανδρούπολη και συνολικά 300 για να επιστρέψουν, προκειμένου να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Ουσιαστικά, βάζετε ακόμη έναν τεράστιο σκόπελο στις εναπομείνασες εξαγωγικές επιχειρήσεις μας, οι οποίες αποτελούν σήμερα το σημαντικότερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και διατηρούν πολύτιμες θέσεις εργασίας.

Επειδή περαιτέρω, το Τελωνείο Ν. Ορεστιάδας βαρύνεται με την αρμοδιότητα φύλαξης της πύλης εισόδου του Ορμενίου και μέχρι σήμερα πραγματοποιεί ελέγχους με τις ομάδες δίωξης στο Ορμένιο, οι οποίες έχουν αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα (κατασχέσεις αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο καυσίμων, αλκοολούχων ποτών κ.α). Συνεπεία μάλιστα των έντονων και αποτελεσματικών ελέγχων, έχουν θορυβηθεί οι παραβάτες και ως ένα βαθμό περιορίζονται τα φαινόμενα παραβατικότητας.

Σας υπενθυμίζω ακόμη ότι οι επιχειρήσεις του νομού Έβρου πλήττονται κατάφωρα από τις μη ανταγωνιστικές οικονομίες των όμορων χωρών, γεγονός που επιτείνει την ανάγκη προστασίας τους στο εσωτερικό της χώρας, ιδίως με την θωράκιση των πυλών εισόδου.

Ενόψει των ανωτέρω σας καλώ άμεσα να ανακαλέσετε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και να εξαιρέσετε, για τους ειδικούς λόγους που σας προανέφερα, το Τελωνείο Ν. Ορεστιάδας από τα συγχωνευθέντα τελωνεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο στην απόφασή σας αυτή, προκειμένου να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας και την τοπική οικονομία.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΈΒΡΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ

Προηγούμενο άρθροΜπαράζ τρόμου στις Βρυξέλλες – 26 νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο αεροδρόμιο και στο μετρό
Επόμενο άρθροΈγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων της «Διαμόρφωσης Χώρου Παραλίας στην Αλεξανδρούπολη» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μ-Θ