Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Ένας στους τρεις εργοδότες θα προτιμούσε να είναι υπάλληλος

Δημοσιεύτηκε στις: at 12:12
441 0

Το λέει ο Βασ.Κορκίδης – Διαβάστε τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας για την αγορά εργασίας που καταγράφει αβεβαιότητα και απαισιοδοξία – Τι σημαίνει η άνοδος του δείκτη απασχόλησης ανάγκης – Μία στις έξι επιχειρήσεις θα αναστείλει τη δραστηριότητα της εντός του 2016…

Κατά 5,3%  ενισχύθηκε η απασχόληση ανάγκης στο εμπόριο, λόγω της ανεργίας, το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου.

Η απασχόληση στο εμπόριο αυξήθηκε κατά 5,3% φέτος μετά από συνεχή συρρίκνωση την περίοδο 2009-2014, ενισχυμένη κατά 32.824 θέσεις εργασίας. Εντούτοις, παραμένει κάτω από τις 700.000 για τέταρτη συνεχή χρονιά, ενώ με εξαίρεση τα έτη 2013 και 2014 βρίσκεται στα επίπεδα του 1997.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται το εμπόριο καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, με μερίδιο 18,1% στη συνολική απασχόληση και 20,8% στη μη αγροτική απασχόληση.

Ωστόσο και παρά την αισιοδοξία που επικρατεί για το πάγωμα του ρυθμού των λουκέτων στα εμπορικά καταστήματα, μία στις έξι επιχειρήσεις δηλώνει ότι πιθανά θα αναστείλει την δραστηριότητα της μέσα στο 2016.

Εντύπωση προκαλεί, ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ ένας στους τρεις εργοδότες είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το εμπόριο και να βρει μια θέση μισθωτού στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

«Στην Ελλάδα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη που τους ενισχύουν, δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους και να σηκώνουν το βάρος της οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ, την οποία παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου, ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης, περίπου 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ αδυνατεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι, πάνω από 4 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ προβλέπουν μείωση πωλήσεων και κερδών τον επόμενο χρόνο, ενώ, περίπου, 1 στις 3 απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη.

Όσον αφορά την απασχόληση, επικρατέστερη τάση είναι η στασιμότητα για το 2016, η οποία όμως συνοδεύεται και από μεγάλη αβεβαιότητα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του 2015 να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες να μην οδηγήσουν σε περισσότερα λουκέτα.

http://www.protothema.gr

Σχετικά άρθρα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΟΤΟΚΩΝΥΜΙΑ – ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΣΤΙΣ ΟΚΤΩ ΩΔΕΣ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς Θεολόγος)

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Απριλίου 2019 0
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΟΤΟΚΩΝΥΜΙΑ – ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΣΤΙΣ ΟΚΤΩ ΩΔΕΣ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ   Οι υμνογραφικού οικολογικού περιεχομένου λυρικές και γλαφυρές εκφράσεις και…

Μαζικός δειγματοληπτικός έλεγχος ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) στο Διδυμότειχο

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Ιανουαρίου 2021 0
Tην Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν δειγματοληπτικός έλεγχος στην πλατεία του Δήμου Διδυμοτείχου.   Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε…