Απουσιάζουν Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις Ελλάδος – Τουρκίας στο ΒΑ Αιγαίο (του Νίκου Παπανικολόπουλου)

Δημοσιεύτηκε στις: at 21:50
417 0

Πέρασαν περισσότερα από δέκα χρόνια, από τότε που για πρώτη φορά (Μάρτιος 2006) με σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών , φάνηκε ότι Τοπικοί μας Άρχοντες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Σαμοθράκης με Τουρκικά λιμάνια προς όφελος του τουρισμού και την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Το νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε ήδη με τη Διακρατική Συμφωνία Ελλάδος – Τουρκίας για τις θαλάσσιες μεταφορές (Ν. 2900/2001).

Ακολούθησαν πάμπολλες συσκέψεις, σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Τουρκικές πόλεις, για την υλοποίηση αυτών των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Πραγματοποιήθηκαν επίσης, εκατέρωθεν επισκέψεις στα λιμάνια. Τελευταία η εξαγγελθείσα συνάντηση (Νοέμβριος 2016), Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και Δημάρχου Τσανάκαλε, με κύριο θέμα τη σύνδεση των λιμανιών των δύο πόλεων.

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι μάλλον, όλα έγιναν για το θεαθήναι και όχι για την ουσία.

Αφορμή για το κείμενο αυτό, παίρνω από πρόσφατα δημοσιεύματα ναυτιλιακών εντύπων, από τα οποία προκύπτει ότι φέτος για πρώτη φορά και μάλιστα με πρωτοβουλία της Τουρκικής πλευράς, μετά από συνεργασία ιδιωτών (πλοιοκτητών) και δημοσίου (ολοκλήρωση απαιτουμένων υποδομών στα λιμάνια), ξεκινούν, στα μέσα Μαΐου 2017, νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις στο Β.Α Αιγαίο. Μάλιστα, από τουρκικής πλευράς από τα τέλη του 2016 υπάρχει και εκκρεμεί, άτυπο αίτημα της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα για συνάντηση εκπροσώπων των δυο χωρών για περαιτέρω συνεργασία προς ενίσχυση της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή.

Οι νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις είναι: Δικελί – Μυτιλήνη, Δικελί – Πέτρα Μυτιλήνης, Κουτσουκούγιου – Πέτρα Μυτιλήνης και Σμύρνη – Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη, πέραν της, υπάρχουσας εδώ και πολλά χρόνια, γραμμής Αϊβαλή – Μυτιλήνη.

Η νέα τουριστική περίοδος πλησιάζει. Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη, παρά τα συζητούμενα, συνεχίζουν να απουσιάζουν από τις ελληνοτουρκικές ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Άραγε τι φταίει  ;

Αλεξανδρούπολη   7  Απριλίου   2017

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος  Λ.Σ (ε.α)

Σχετικά άρθρα

Νέα μέτρα: Ολα όσα θα ισχύουν για ανεμβολίαστους σε εστίαση, εργασία, σχολεία, πανεπιστήμια

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Αυγούστου 2021 0
Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους από τις 13 Σεπτεμβρίου Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού που θα ισχύουν…

Νότης Μηταράκης: Γκαρά και Τσίπρας, ψεύδονται και παραπληροφορούν – Στον Έβρο δεν τίθεται κανένα θέμα δομής μόνιμης διαμονής

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Φεβρουαρίου 2021 0
Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, σχολιάζοντας την δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ.  Τσίπρα & Α. Γκαρά, δήλωσε: Οι…