Παρουσία του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου τελέστηκε σήμερα το πρωί από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο η επίσημη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Νωρίτερα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Μητροπολίτης Τριφυλλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, ενώ συλλειτούργησαν Συνοδικοί Μητροπολίτες και όμοροι Αρχιερείς. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή της Παναγίας της Αρχαγγελιώτισσας στην απελευθέρωση της πόλης, αλλά και στην στήριξη της Θεοτόκου σε όλες τις κρίσιμες στιγμές του έθνους. «Η Εκκλησία και το έθνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα» τόνισε ο Μητροπολίτης υπογραμμίζοντας πως «είναι αδύνατον να εννοήσουμε γένος των Ελλήνων χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας».

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη συνεργασίας επισημαίνοντας πως «είναι μεγάλη τρέλα να θέλουμε να απομακρύνουμε την εκκλησία από τον κοινωνικό ιστό. Η εκκλησία είναι η μάνα μας», ενώ σημείωσε ότι «την ελευθερία την λάβαμε με πολύ αίμα και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε».

Στην συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων της πόλης κι αμέσως μετά έλαβε χώρα η στρατιωτική παρέλαση.

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου μετά την κατάθεση στέφανου κατά τον εορτασμό των 100ων Ελευθέριων της Ξάνθης

Τιμούμε σήμερα, με αισθήματα Εθνικής Έξαρσης και Υπερηφάνειας, την 100η Επέτειο της Απελευθέρωσης της Ξάνθης, την 4η Οκτωβρίου 1919, ύστερα από διαδοχικές βάρβαρες κατοχές. Απελευθέρωση η οποία, πέραν των άλλων, αποτέλεσε την απαρχή της ενσωμάτωσης της Θράκης στον Εθνικό μας Κορμό. Η μεγάλη αυτή Επέτειος εκπέμπει πάντοτε πολύτιμα και πολυσήμαντα διδάγματα, ιστορικώς αμαχήτως τεκμηριωμένα, ιδίως δε τα εξής:

Πρώτον, το δίδαγμα της αυθεντικής Ελληνικότητας της Θράκης, της οποίας η αφετηρία χάνεται στα βάθη των αιώνων και την οποίαν ουδόλως αλλοίωσαν οι κατά τ’ ανωτέρω βάρβαρες κατοχές.

Και, δεύτερον, το δίδαγμα ότι εμείς, οι Έλληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας -όπως το πράττουμε άλλωστε για όλα τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια- είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι στο να υπερασπισθούμε, με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, στο διηνεκές και έναντι πάντων, την Ελληνικότητα της Θράκης, με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των κατοίκων της, κατ’ εξοχήν δε με πλήρη και υποδειγματικό σεβασμό της Θρησκευτικής Ελευθερίας.

Και εδώ θέλω να τονίσω, μ’ έμφαση, ότι η τελευταία αυτή επισήμανση απευθύνεται πρωτίστως σ’ εκείνους, οι οποίοι παραχαράσσουν, αδιστάκτως, την ιστορία και την πραγματικότητα, δοθέντος μάλιστα ότι η πρότερη αλλά ακόμη και η τρέχουσα υποκριτική, καθ’ όλα, συμπεριφορά τους επιβάλλει να ζητήσουν συγγνώμη για την συνεχή και κατά συρροήν παραβίαση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, αντί να προβάλλουν προκλητικώς αβάσιμες και παράνομες αιτιάσεις.

Χρόνια Πολλά

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων και της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκαν υπό καταρρακτώδη βροχόπτωση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε μαζί με όλη την πόλη την 100ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Ξάνθης, σε μία εποχή όπου η Ελλάδα πολλαπλασίαζε τα εδάφη της και αύξανε την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή. Και το έκανε αυτό, διότι είχε ισχύ, ηγεσία και φρόνημα.

Ο αγώνας μας, η διαρκής προσπάθειά μας, είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να καταστήσουμε τη χώρα μας εξίσου ισχυρή. Δεν είναι εύκολο, αλλά σιγά – σιγά η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και θα σταθεί ακόμα πιο καλά, όρθια, ισχυρή και περήφανη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι σε εξαιρετικό επίπεδο αξιόμαχου και ετοιμότητας. Αυτή είναι η προσπάθεια. Χθες είχα τη δυνατότητα να το διαπιστώσω μαζί με τον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους της Πολιτικής Ηγεσίας στην τελική φάση της μεγάλης ετήσιας Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».

Να δώσω συγχαρητήρια στα δεκάδες χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε αυτή τη μεγάλη Άσκηση και να διαπιστώσω και εγώ και οι υπόλοιποι ότι αξίζουν να είναι το «ξίφος» της Ελλάδας, το οποίο πρέπει όλοι να φροντίσουμε και να προστατέψουμε, για να νιώθουμε όλοι ασφαλείς, για να διατηρείται η σταθερότητα στην περιοχή, για να επιδιώκουμε και να διασφαλίζουμε την ειρήνη.

Μερικές φορές, για να εξασφαλίσεις την ειρήνη, πρέπει να έχεις Ένοπλες Δυνάμεις ικανές, αξιόμαχες και ετοιμοπόλεμες.

Χρόνια πολλά στην Ξάνθη.

Χρόνια πολλά στη Θράκη.

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα.

Συγχαρητήρια σε όλες τις δυνάμεις μας».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο χώρο της παρέλασης όπου συνεχάρη το στρατιωτικό προσωπικό, τους έχοντες το πρόσταγμα, αλλά και το άγημα των Ευζώνων για την άψογη παρουσία τους, καθώς και για την άψογη παρουσία τους παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κατόπιν αυτού, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ζήτησαν από τον κ. Παναγιωτόπουλο δήλωση για τα «Ελευθέρια της Ξάνθης», στο πλαίσιο της οποίας ανέφερε τα εξής:

«Όταν πριν από 100 χρόνια, τα ελληνικά στρατεύματα έμπαιναν στην Ξάνθη, είχε ακριβώς τέτοιο καιρό. Έβρεχε καταρρακτωδώς. Αυτό, όμως, δεν ανέκοψε το ρυθμό τους, δεν ανέκοψε την ορμή τους και έτσι εκείνη την ημέρα, πριν από έναν αιώνα, η Ξάνθη έγινε ελεύθερη.

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα πολλαπλασίαζε τα εδάφη της. Και αυτό είχε γίνει τότε, διότι είχε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, είχε ηγεσία και είχε φρόνημα όλος ο ελληνικός λαός.

Ο στόχος μας είναι να εργαστούμε όσο σκληρά πρέπει, ώστε η Ελλάδα, που σιγά – σιγά στέκεται στα πόδια της, να σταθεί δυνατά, υψηλή, όρθια και περήφανη, ακόμα περισσότερο. Η προσπάθεια είναι δύσκολη, διότι είναι σύνθετη και πολυεπίπεδη. Γίνεται, όμως, και θα γίνει εντατικότερα.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της παρέλασης, ιδίως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρήλασαν, στάθηκαν κάτω από τη βροχή – η οποία κατά καιρούς ήταν καταρρακτώδης, διότι είναι πολύ άστατος ο καιρός αυτές τις ημέρες – αλλά επιπλέον να συγχαρώ και τα υπόλοιπα δεκάδες χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στη μεγάλη ετήσια στρατιωτική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», η οποία είναι στην τελευταία φάση της.

Χθες στον Έβρο, παρουσία του Πρωθυπουργού, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε σε όλο του το μεγαλείο το τρομακτικό αξιόμαχό τους, την ετοιμότητά τους, τη δυνατότητά τους να πολεμούν και να επιχειρούν μέσα στη νύχτα με ακρίβεια, επιτυχία και αποτέλεσμα.

Ακόμα και μέσα στη νύχτα, ακόμα και για τους μη εξοικειωμένους, είναι προφανές ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο πυλώνας ισχύος της χώρας και η αποτρεπτική εκείνη δύναμη η οποία εξασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ελλάδα.

Συγχαίρω τα χιλιάδες στελέχη που συμμετείχαν όλες αυτές τις ημέρες σε αυτή τη μεγάλη ετήσια Άσκηση. Τους συγχαίρω για την αίσθηση καθήκοντος, για τον επαγγελματισμό, για το φρόνημα που τους διακρίνει. Με τέτοιες δυνάμεις στη διάθεσή της η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά και δεν θα γιορτάζουμε μόνο τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Ξάνθης, αλλά σε δύο χρόνια την επέτειο του 1821 και άλλα 1000 χρόνια Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΝικόλαος Παναγιωτόπουλος(Υπουργός Εθνικής Άμυνας): “Δεν θα έρθουν μετανάστες να εγκατασταθούν στη Θράκη”
Επόμενο άρθροΠέρασαν 10 χρόνια…