«Αστακός» τα νησιά του Αιγαίου με 70 αμερικανικά ελικόπτερα

Δημοσιεύτηκε στις: at 20:17
600 0

Την αγορά 70 ελικοπτέρων από την αεροπορία του Αμερικανικού Στρατού αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των συναρμοδίων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Πρόκειται για επικύρωση πρόσφατης αποφάσεως της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, που αφορούσε στην προμήθεια 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως τύπου OH-58D Kiowa από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα Kiowa, θα αποκτηθούν έναντι μόλις 47 εκατ. δολαρίων, μαζί με εξομοιωτές πτήσεων και εκπαιδεύσεως τεχνικών, αποθέματος ανταλλακτικών και άλλων βοηθημάτων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των επιτελών, από τα αυτά τα 36 θα είναι για πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση αποτελώντας τη δύναμη δύο ταγμάτων ελικοπτέρων που θα διατεθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, άλλα 10 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά για τη νέα Διακλαδική Σχολή Αεροπορίας Στρατού, που δεν έχει ελικόπτερα, και τα υπόλοιπα 24, θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ έγινε εκτάκτως, καθώς  η προθεσμία που είχαν θέσει οι Αμερικανοί για την αγορά των ελικοπτέρων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, καθώς το 2018 είχαν προγραμματίσει την ανακύκλωσή τους.

Τέλος σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αγορά ήταν επιβεβλημένη καθώς τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache, που αποκτήθηκαν το 1995, είναι πλέον 27 ετών και δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν, καθώς το σχετικό πρόγραμμά τους ακυρώθηκε για λόγους οικονομίας, ενώ από τα 12 νεότερα AH-64DHA Longbow Apacheέχουν απομείνει επιχειρησιακά μόνο 8 αφού τα υπόλοιπα έχουν απολεσθεί σε διάφορα δυστυχήματα.

Ποια είναι τα OH-58D Kiowa

Το μικρό μέγεθος του OH-58D Kiowa  καθώς έχει μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρο ρότορα 10,67 μέτρα και ύψος 3,93 μέτρα ελικοπτέρου, του επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος. Επίσης έχει ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου, όπως πολυβόλα των 7,62 χλστ, ρουκετών των 2,7, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος ATAS Stinger και αέρος –εδάφους AGM-114 Hellfire.

Φέρουν επίσης το σύστημα  Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και επιτρέπει  να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που διαθέτουν τα ακριβά και κοστοβόρα ελικόπτερα Απάτσι!

Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατιωτικοί το θεωρούν ένα «πολυεργαλείο πολέμου» με χαμηλό κόστος.

Βίντεο με τις δυνατότητες των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa:

www.sofokleousin.gr

Σχετικά άρθρα

Ανάπτυξη με «όπλο» τη γεωθερμία

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Απριλίου 2017 0
Ευκαιρίες ανάπτυξης για την ελληνική γεωργία προκύπτουν από δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, οι οποίες αφορούν στη χρήση Ανανεώσιμων…

Κάλεσμα Βορίδη στους 13 Περιφερειάρχες για άμεση σύνταξη μελετών διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Φεβρουαρίου 2020 0
Επιστολή στους 13 περιφερειάρχες της χώρας, απέστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ζητώντας την βοήθεια τους στην σύνταξη μελετών…

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμμετέχει στην εμβληματική δράση projection mapping “Ζωντανεύοντας την ιστορία της Επανάστασης” της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Μαρτίου 2021 0
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης συμμετέχει στην εμβληματική δράση projection mapping “Ζωντανεύοντας την ιστορία της Επανάστασης” της Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021.  Η δράση…

“Δώρο” 1,4 εκατ. ευρώ στα κόμματα για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Εσωτερικών

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Οκτωβρίου 2015 0
Σε εκταμίευση 1.412.800 ευρώ προς τα κόμματα προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών με απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.…