«Αστακός» τα νησιά του Αιγαίου με 70 αμερικανικά ελικόπτερα

Δημοσιεύτηκε στις: at 20:17
681 0

Την αγορά 70 ελικοπτέρων από την αεροπορία του Αμερικανικού Στρατού αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των συναρμοδίων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Πρόκειται για επικύρωση πρόσφατης αποφάσεως της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής, που αφορούσε στην προμήθεια 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως τύπου OH-58D Kiowa από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα Kiowa, θα αποκτηθούν έναντι μόλις 47 εκατ. δολαρίων, μαζί με εξομοιωτές πτήσεων και εκπαιδεύσεως τεχνικών, αποθέματος ανταλλακτικών και άλλων βοηθημάτων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των επιτελών, από τα αυτά τα 36 θα είναι για πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση αποτελώντας τη δύναμη δύο ταγμάτων ελικοπτέρων που θα διατεθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, άλλα 10 θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά για τη νέα Διακλαδική Σχολή Αεροπορίας Στρατού, που δεν έχει ελικόπτερα, και τα υπόλοιπα 24, θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ έγινε εκτάκτως, καθώς  η προθεσμία που είχαν θέσει οι Αμερικανοί για την αγορά των ελικοπτέρων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2017, καθώς το 2018 είχαν προγραμματίσει την ανακύκλωσή τους.

Τέλος σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αγορά ήταν επιβεβλημένη καθώς τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache, που αποκτήθηκαν το 1995, είναι πλέον 27 ετών και δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν, καθώς το σχετικό πρόγραμμά τους ακυρώθηκε για λόγους οικονομίας, ενώ από τα 12 νεότερα AH-64DHA Longbow Apacheέχουν απομείνει επιχειρησιακά μόνο 8 αφού τα υπόλοιπα έχουν απολεσθεί σε διάφορα δυστυχήματα.

Ποια είναι τα OH-58D Kiowa

Το μικρό μέγεθος του OH-58D Kiowa  καθώς έχει μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρο ρότορα 10,67 μέτρα και ύψος 3,93 μέτρα ελικοπτέρου, του επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος. Επίσης έχει ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου, όπως πολυβόλα των 7,62 χλστ, ρουκετών των 2,7, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος ATAS Stinger και αέρος –εδάφους AGM-114 Hellfire.

Φέρουν επίσης το σύστημα  Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και επιτρέπει  να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που διαθέτουν τα ακριβά και κοστοβόρα ελικόπτερα Απάτσι!

Στο πλαίσιο αυτό, οι στρατιωτικοί το θεωρούν ένα «πολυεργαλείο πολέμου» με χαμηλό κόστος.

Βίντεο με τις δυνατότητες των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa:

www.sofokleousin.gr

Σχετικά άρθρα

Ασφαλής χώρος προσωρινής φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Απριλίου 2020 0
Αντιλαμβανόμενοι τις ιδιάζουσες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του επιβεβλημένου περιορισμού της κυκλοφορίας που επιβάλλουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού…

Κοροναϊός – Ανατροπή από νέα έρευνα για τις αποστάσεις – Τα δύο μέτρα ίσως δεν είναι αρκετά στους εσωτερικούς χώρους

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Σεπτεμβρίου 2021 0
Εχουμε μάθει πλέον να ζούμε με τα αυτοκόλλητα στο δάπεδο των εσωτερικών χώρων, όπως μέσα στα κομμωτήρια και στα εμπορικά…

Κ. Πατερόπουλος: Ιστορικός περίπατος από τον Εθνικό την Κυριακή στις 11 π.μ. στην Αλεξανδρούπολη

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Νοεμβρίου 2015 0
Στις «Πρωινές Αλχημείες» με τους Γιάννη Ναλμπάντη & Κοσμά Πανταζή μίλησε o Αντιπρόεδρος toυ ΜΓΣ Εθνικός Αλεξανδρούπολης κ. Κων/νο Πατερόπουλο…