Η εισαγγελία της Άγκυρας άρχισε έρευνα πάνω σε μια διακήρυξη από 103 απόστρατους ναυάρχους, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Η απόσυρση της Άγκυρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει σκοπό την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με προεδρικό διάταγμα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας, θέτοντας, μεταξύ άλλων, το θέμα εάν η Τουρκία μπορεί να αποσυρθεί και από άλλες διεθνείς συνθήκες με απόφαση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ, νομικός, είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση πως είναι τεχνικά δυνατόν, απαντώντας σε ερώτηση όπου χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα η Συνθήκη του Μοντρέ. Η συζήτηση πάνω στις δηλώσεις του Σεντόπ ακολουθήθηκε από ανακοίνωση- προειδοποίηση προς την κυβέρνηση από 103 απόστρατους ναυάρχους το Σάββατο σχετικά με το θέμα της εν λόγω συνθήκης.

Η Συνθήκη του Μοντρέ διέπει το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Υπεγράφη το 1936 και παραχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο των Στενών, ρυθμίζοντας τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή και περιορίζοντας τη διέλευση πολεμικών που δεν ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από μη πολεμικά πλοία, ενώ επιτρέπει την στρατιωτικοποίηση των Στενών από την Τουρκία.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, σε μήνυμά του στο Twitter, υποστήριξε πως οι «υποστηρικτές του πραξικοπήματος» που δεν μπορούν να αποδεχτούν την εθνική βούληση και τη στάση του Ερντογάν στοχεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τους εκλεγμένους και τις ένοπλες δυνάμεις, και θα δοθεί σύντομα ξεκάθαρη απάντηση.

Από πλευράς του ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, είπε ότι η Τουρκία και οι αντιπρόσωποί του δεν θα αποδεχτούν αυτή τη «νοοτροπία κηδεμονίας» και υποστήριξε ότι η ανακοίνωση αυτή τους καθιστά «γελοίους και ελεεινούς».

Ο διευθυντής Επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε επίσης ότι τη διακήρυξη αυτή έβγαλαν 103 ναύαρχοι ενώ παρέμεναν 103 ημέρες μέχρι την πέμπτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Όπως πρόσθεσε, την τελευταία λέξη στη χώρα τη λέει το έθνος, και τα «φώτα θα είναι ανοιχτά ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική πρωτοβουλία ενάντια στην εθνική βούληση».

ΠΗΓΗ www.newsbomb.gr

Προηγούμενο άρθροΕργασίες στον οικισμό της Κίρκης , απο τον Δήμο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΣε όλο τον Έβρο… την ίδια ημέρα, την ίδια ώρα… τιμήθηκε το Μαύρο Πάσχα των Θρακών