Για σαράντα νεκρούς μοναχούς στο Άγιο Όρος από κορονοϊό στα δύο χρόνια της πανδημίας, αριθμός πολύ μεγάλος για τον πληθυσμό της Αθωνικής Πολιτείας και για καλόγερους που δε θέλουν γύρω τους πιστούς αλλά οπαδούς, έκανε λόγο στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο ηγούμενος της νέας αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος.

Όπως υποστήριξε, παρά το μεγάλο αριθμό νεκρών μοναχών, εξακολουθούν να υπάρχουν καλόγεροι, που είναι αρνητές του κορονοϊού και παρασύρουν ανθρώπους, ως πνευματικοί, στο να μην κάνουν το εμβόλιο, με αποτέλεσμα να ασθενούν βαριά και να καταλήγουν από επιπλοκές του κορονοϊού. «Διδάσκουν για έναν τιμωρό Θεό και ότι η εκκλησία μας είναι υπό διωγμό και αυτό δημιουργεί φανατισμό. Έχουμε καταγγείλει προ πολλών ετών αυτή την κατάσταση, είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει στο χώρο της Eκκλησίας, το “φαινόμενο του γεροντισμού”, το οποίο λειτουργεί με τρόπο αρρωστημένο, σαν “καρκίνωμα” μέσα στον κορμό της εκκλησίας και το μόνο που καταφέρνει είναι να διασπά τους ανθρώπους, να τους διχάζει και να τους χωρίζει” είπε ο Γέροντας Βαρθολομαίος .

«Έχουν το πάθος της προβολής»

Αναφορικά με το «φαινόμενο του γεροντισμού» εξήγησε ότι «είναι κάποιοι που θέλουν να παριστάνουν τους συνεχιστές και διαδόχους Αγίων Γεροντάδων και προσπαθούν γύρω από τον εαυτό τους να μαζέψουν ανθρώπους. Έχουν το πάθος της προβολής και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι αναζητούν κάποιον “γκουρού”, που θα τους πει το μέλλον. Αναζητούν οπαδούς και αυτό το “οπαδιλίκι” φαίνεται από τον τρόπο που αντιδρούν, με φρασεολόγιο που παραπέμπει σε γήπεδο, σε ανθρώπους που θα πουν κάποια αντίθετη γνώμη από τη δική τους. Έχουν μετατρέψει την πίστη μας σε μια θρησκεία, στην οποία κυριαρχεί ο τρόμος προς τους Χριστιανούς για έναν αυστηρό Θεό ο οποίος είναι τιμωρός. Κάτι που δεν είναι στην πίστη μας«».

Κάνοντας αναφορά στο πάθος προβολής κάποιων μοναχών- αρνητών σημείωσε «από την παράδοσή μας και τα Συναξάρια που διαβάζουμε, ό,τι έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την πίστη μας είναι ότι “εάν κάποιος Άγιος έχει τη χάρη του Θεού, ένα χάρισμα από τον Θεό, αυτός κάνει το παν για να το κρύψει και όχι να το φανερώσει».

Αναφορικά με τα πολλά θύματα από κορονοϊό στο Άγιον Όρος, ο Γέροντας Βαρθολομαίος ενημέρωσε πως «το Άγιον Όρος μετρά πολλά θύματα από τον κορονοϊό αναλογικά με τον πληθυσμό του. Πολλοί πατέρες νόσησαν και κοιμήθηκαν. Πολλοί έχουν νοσήσει και το ξεπέρασαν αλλά δεν ξέρουμε ακόμη τι κατάλοιπα θα τους αφήσει, καθώς ταλαιπωρούνται. Τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται για θανάτους λόγω του κορονοϊού στο Άγιον Όρος κάνουν λόγο για 25-30 άτομα, αλλά είναι πολλοί περισσότερα. Μαζί με κάποιους Αγιορείτες που εκοιμήθησαν εκτός Αγίου Όρους και τους έφεραν εδώ θα πλησιάζουμε τους 40 θανάτους Μοναχών από κορονοϊό. Δεν μπορεί στο όνομα της υπακοής που υπάρχει σε ένα μοναστήρι να επιβάλλομαι σε θέματα πέραν των πνευματικών ζητημάτων» υπογράμμισε ο Γέροντας Βαρθολομαίος.

Υπενθυμίζεται πως την παρέμβαση της 17ης Ιανουαρίου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν δηλώσεις Αγιορείτη μοναχού για αντιεμβολιαστές μοναχούς, οι οποίοι με τη ρητορική τους καλούν πιστούς να μην εμβολιαστούν και έτσι ευθύνονται για πολλούς θανάτους.

 

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση της ΕΑΚΥΤ για τα επεισόδια της 18ης Ιανουαρίου 2022 στο ΚΥΤ Φυλακίου
Επόμενο άρθροΠόλη & Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης: “Καταγγέλουμε – Ο κατήφορος συνεχίζεται”