Γιούνκερ: «Καμία πρόταση από την Ελλάδα για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά»

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:44
557 0

Η ιστορία με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά όπως ήταν αναμενόμενο έκανε τους κατοίκους τους να κινητοποιηθούν διαμαρτυρόμενοι για αυτή την υπόθεση. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν στις 22 Νοεμβρίου με 24ωρες απεργίες σε σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου. Ο Δήμαρχος της Κω μάλιστα έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν κ Γιούνκερ και όχι μόνο. Η απάντηση που δόθηκε την Δευτέρα κατά πάσα πιθανότητα ενέτεινε την ανησυχία των νησιωτών.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον Δήμο του νησιού υπήρξε απάντηση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται πως: «Τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε δεν έχουν λάβει από τις ελληνικές αρχές κάποια πρόταση για τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2017».

Ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης από τα τέλη του προηγούμενου Αυγούστου είχε στείλει επιστολή τόσο προς τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί όσο και προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας την παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζοντας και την ανάγκη εθνικής συνεννόησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Δήμαρχος είχε θέσει ως πρόσθετο επιχείρημα την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κω προκειμένου να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Στην απάντηση της Κομισιόν προς το Δήμαρχο Κω αναφέρεται ότι :

«Από το 2015, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί – στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕΜΣ – να καταργήσει τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, καθώς δημιουργούν περιττές στρεβλώσεις και διοικητικές δαπάνες. Μολονότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ειδικές ανάγκες και δυσχέρειες, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι οι πλέον αποτελεσματικοί ή στοχοθετημένοι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό.

Πάνω απ ‘όλα, η φορολογική πολιτική εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ και τόσο η εφαρμογή όσο και τα μέσα εφαρμογής μιας ευρείας φορολογικής δέσμευσης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας σχεδιάστηκε από τις ελληνικές αρχές».

Στην απάντηση της Κομισιόν επισημαίνεται ακόμη ότι «Σε περίπτωση παρουσίασης σχετικού αιτήματος (από την Ελληνική κυβέρνηση), τα θεσμικά όργανα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και τις πιθανές συνέπειές της, υπό το πρίσμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣ και θα καθορίσουν σε πλήρη συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές τον τρόπο ή το ενδεχόμενο ανάληψης κατάλληλης δράσης».

www.newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Προχωρά η διαδικασία για την αποζημίωση των αγροτών του Έβρου που επλήγησαν από τις πλημμύρες – Tι είπε ο Αποστόλου στη Bουλή

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιουλίου 2018 0
«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, ζημιές σε καλλιέργειες από έντονες βροχοπτώσεις-πλημμύρες σημειώθηκαν το Μάρτιο του 2018…

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Μαΐου 2016 0
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 20-21-22 ΜΑΪΟΥ διεκδικωντας Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στη Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, του οποίου επίκειται η…