Γιώργος Κατρούγκαλος (τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ): Οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη δεν είναι ποτέ «ιδιωτικές»

Δημοσιεύτηκε στις: at 11:54
46 0

«Η επίσκεψη Τσαβούσογλου, αποτελεί κατ’ αρχήν θετικό γεγονός, εφόσον μόνον μέσω του διαλόγου μπορούμε να επιλύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία και τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις. Οι επισκέψεις και οι συναντήσεις όμως, για να είναι πράγματι παραγωγικές πρέπει να έχουν προετοιμαστεί σωστά και να έχουν συγκεκριμένους στόχους, χωρίς υπεραισιοδοξία και με κόκκινες γραμμές», τόνισε σε συνεντεύξεις του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο τομεάρχης, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, υπογράμμισε ότι «Δεν αρκεί ο διάλογος για τον διάλογο, ούτε μόνον ο διάλογος για την αποκλιμάκωση της έντασης ή για οικονομικά θέματα. Χρήσιμα είναι και αυτά, δεν προωθούν όμως ουσιαστικά τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ως δείγμα ενεργητικής διπλωματίας ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε την πρόσφατη πρόταση του  Αλέξη Τσίπρα να συνδεθούν συγκεκριμένα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Εάν αυτή επιστρέψει στον δρόμο της επιθετικότητας και της έμπρακτης ή ρητορικής αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, οι κυρώσεις είναι μονόδρομος.

Εάν, αντιθέτως, επιλέξει το δρόμο της βελτίωσης των σχέσεων της με την Ευρωπαική Ένωση, ζητώντας αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, η χώρα μας πρέπει να απαιτήσει η ενεργοποίηση όποιας τυχόν νέας συμφωνίας να έχει ως προϋπόθεση τη συμφωνία της Τουρκίας να παραπεμφθεί η διαφορά για τις υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στη  Χάγη. Χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ως «Ελσίνκι plus», ως ενεργητική δηλαδή  διπλωματία κίνησης χωρίς τις «σκιές» της αναφοράς σε «συνοριακές διαφορές».

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει την «ιδιωτική» επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη ο Τομεάρχης του  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ότι η εμπειρία δείχνει ότι αυτές οι επισκέψεις δεν έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα. Όπως πρόσφατα έγινε με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού, και δημόσιες επισκέψεις και δημόσιες δηλώσεις γίνονται. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν «βάφτισε το κρέας ψάρι» και χαρακτήρισε δημόσια την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν το 2017.  Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι ελπίζει ότι η τουρκική πλευρά θα πράξει το αυτονόητο, θα σεβαστεί δηλαδή το διεθνές δίκαιο και δεν θα προχωρήσει σε προκλήσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψης, όπως δυστυχώς έχει συμβεί κατά το παρελθόν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Δραγασάκης: Η Πολιτεία θα είναι πάντα στο πλευρό των κατοίκων της Σαμοθράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Νοεμβρίου 2017 0
Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα στο πλευρό των κατοίκων τηςΣαμοθράκης έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την…

ΝΟΔΕ Έβρου: “Η υπόθεση της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα, ως έχει, έχει κλείσει οριστικά από το 2011, όταν συνυπογράψαμε το σχετικό ψήφισμα”

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Φεβρουαρίου 2017 0
Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει σχέδιο για τη διάσωση της χώρας. Οι ιδιωτικές επενδύσεις που θα παράγουν πλούτο, θα…

Λαμπάκης προς Μιχαηλίδη: “Θα λογοδοτήσεις για λασπολογία,  κατασυκοφάντηση των προσώπων μας και κιτρινισμό”

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Φεβρουαρίου 2018 0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε ό,τι αφορά τη διακήρυξη διαγωνισμού “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ…