ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ (του Π.Μάνδαλου)

Δημοσιεύτηκε στις: at 07:34
360 0

Η εποχική γρίπη όπως κάθε χρόνο στην περίοδο Ιανουάριου – Φεβρουαρίου κάνει πάντα την εμφάνιση της με ποιο άγριες διαθέσεις. Έτσι και φέτος, τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν κατά την περίοδο αρχές με τέλη Ιανουαρίου και φυσικά θα υπάρξουν και άλλα μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τα περισσότερα κρούσματα που απομονώθηκαν σε ασθενείς με γρίπη σύμφωνα με τα κέντρα αναφοράς του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι του στελέχους  A(H3N2).

Τις τελευταίες όμως μέρες, είχαμε και αναφορά κρουσμάτων γρίπης σε πτηνά. Γνωρίσουμε ότι από τον ιό της γρίπης μπορούν να προσβληθούν όλες οι κατηγορίες ζώων και έτσι υπάρχει ο ιός των χοίρων, των βοοειδών, κλπ..

Από τον Νοέμβριο ο Π.Ο.Υ(W.H.O), έκανε αναφορά για το υποστέλεχος H7N9, σε περισσότερες από 40 χώρες, που προσβάλει πτηνά και φυσικά αποτελεί έναν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Οι ιοί αυτοί προσβάλουν το πεπτικό και αναπνευστικό σύστημα των πτηνών και φυσικά αποβάλλονται από αυτά. Έτσι σε κάθε επαφή με κόπρανα, αυγά, κρέας (περιέχεται στο αίμα), ωμά, αποτελούν κίνδυνο διάδοσης του ιού προς τους ανθρώπους. Το υποστέλχος Η5Ν1, προκαλεί τις μεγαλύτερες επιδημίες σε ανθρώπους, από όλα τα στελέχη της γρίπης των πτηνών. Όπως όλοι οι τύποι των ιών αυτού του είδους οι μεταλλάξεις στα στελέχη τους είναι συχνές και κάθε χρόνο έχουμε την εμφάνιση διαφορετικών στελεχών.

Η διαφοροποίηση με τους ιούς της γρίπης των πτηνών, είναι ότι δεν μεταδίδεται, τουλάχιστον μέχρι τώρα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά μόνο από πτηνό σε άνθρωπο, μέσω των αποκρίσεων ή επαφή με το αίμα, νεκρά πτηνά από τον ιό, μολυσμένα αυγά, κλπ.

Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει, με την επαφή του ανθρώπου με άρρωστα πτηνά, με εκκρίματα και αποκρίσεις των μολυσμένων πτηνών, με επαφή με το αίμα κατά την σφαγή, με επαφή με το κρέας των πουλερικών όταν αυτά είναι προς μαγείρεμα, επαφή με νεκρά άρρωστα πουλιά.

Τα αποδημητικά πουλιά, μπορούν εύκολα να μεταδώσουν την ασθένεια από τις χώρες από όπου μεταναστεύουν κα μάλιστα και πολύ μακριά.

Η κατανάλωση κρέατος πουλερικών δεν εγκυμονεί κινδύνους, γιατί ιός είναι επιρρεπής στην θερμοκρασία. Έτσι καλό ψήσιμο του κρέατος των πουλερικών αδρανοποιεί και καταστρέφει τον ιό. Ο ιός είναι επιρρεπής σε θερμοκρασίες άνω των 80°C, για 60 δευτερόλεπτα. Η απολύμανση των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά το μαγείρεμα είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις γρίπης των πτηνών.

Η καλή και σωστή διατήρηση της υγιεινής κατάστασης είναι τα μόνο αποτρεπτικά όπλα ενάντια στην πάθηση αυτή.

Καλό πλύσιμο των χεριών, απολύμανση του χώρου της κουζίνας μετά από κάθε μαγείρεμα υπόπτου κρέατος, καλό πλύσιμο των αυγών και να καταναλώνονται πάντα ψημένα, καλό ψήσιμο του κρέατος, προς καταστροφή των ιών.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την γρίπη των πτηνών και αυτός είναι ο κύρος λόγος ανάπτυξης της λοίμωξης αφού ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τέτοιου είδους ιό.

Η μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι η ταυτόχρονη λοίμωξη του ατόμου με τον κοινό ιό της γρίπης, όπου υπάρχουν μεγάλες παρενέργειες.

Η περίοδος επώασης του ιού διαφέρει από τον κοινό ιό της γρίπης που είναι 2-3 μέρες …..και μπορεί να φτάσει από 2-8 μέρες, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έως και 17 μέρες.

Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών είναι ίδια με αυτά της κοινής γρίπης, δηλαδή, Κεφαλαλγία, Μυϊκός και σκελετικός πόνος, υψηλός πυρετός πάνω από 39, Διάρροια και εμετός, Δύσπνοια και στην περίπτωση της γρίπης των πτηνών και αιμορραγία από την μύτη ή τα ούλα.

Του Μάνδαλου Παναγιώτη. E-mail:panosmandalos@yahoo.gr

Ο κ. Παναγιώτης Μάνδαλος είναι Βιολόγος.

Σχετικά άρθρα

ΑΔΕΔΥ Έβρου : «Καλωσορίζουμε» τον Πρωθυπουργό στην Κομοτηνή διαδηλώνοντας κατά της κυβερνητικής – μνημονιακής – αντιαναπτυξιακής του πολιτικής

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Νοεμβρίου 2017 0
Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Έβρου καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση-συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή (έναντι του Δασαρχείου…

«Τραβήχτηκε» η θάλασσα στην Καβάλα!

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Φεβρουαρίου 2021 0
Ενα εντυπωσιακό φαινόμενο αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2021 στις παραλίες του Νομού Καβάλας, καθώς η…

Προσλήψεις στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Δεκεμβρίου 2017 0
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δέκα (10) ατόμων για την κάλυψη αναγκών…

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ΠΙΚΠΑ από τα μέλη των ΑΗΕΡΑ

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Νοεμβρίου 2019 0
Το έργο ανακατασκευής του ΠΙΚΠΑ Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης των αρχιτεκτονικών σχεδιων με σκοπό την τελική κοστολόγηση του. Μεγάλο…

Επίσκεψη του νέου Διοικητή της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού, Υποστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Μαρτίου 2019 0
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, πραγματοποίησε ο νέος Διοικητής της ΧΙΙ Μεραρχίας Πεζικού Αλεξανδρούπολης, Υποστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης…