ΓΣΕΒΕΕ: Με ευρύτητα εργαλείων να σχεδιαστεί ο οικονομικός προσανατολισμός της Θράκης

Δημοσιεύτηκε στις: at 06:20
453 0

Ο νέος παραγωγικός και οικονομικός προσανατολισμός της Θράκης θα πρέπει να σχεδιαστεί με ευρύτητα πνεύματος και εργαλείων, με σχεδιασμό εναλλακτικών επιλογών, με συμμετοχή τοπικών, περιφερειακών και υπερεθνικών δομών, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιωργος Καββαθάς, στην εισήγησή του στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υπογράμμισε ότι στρατηγική επιλογή: 

– Δεν θα πρέπει και δεν μπορεί να είναι αποκλειστικός σκοπός ζωής η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου/ οικονομικών συναλλαγών με μοναδικά προνόμια το μειωμένο κόστος εργασίας και το αφορολόγητο. Το νέο υψηλά ειδικευόμενο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που έχει μεταναστεύσει -και δεν πρόκειται να επιστρέψει, ακούγοντας καλές προθέσεις, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, δεν θα προσελκυστεί από ένα παλαιού τύπου σχεδιασμό γραμμών παραγωγής. 

“Στόχος δεν θα πρέπει να είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων, χωρίς την εξασφάλιση επιβίωσης και ενεργοποίησης των υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων, που είναι σε θέση να ανταγωνιστούν στο διεθνές περιβάλλον. Οι μεγάλες και οι μικρές επενδύσεις πρέπει να ιδωθούν ως συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά μέρη” συνέχισε ο κ. Καββαθάς. 

– Δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντη η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της περιοχής, το αγροδιατροφικό σύμπλεγμα, οι δυνατότητες που ανοίγονται στον εναλλακτικό τουρισμό, η αξιοποίηση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς. Η ΓΣΕΒΕΕ αντιμετωπίζει με ευαισθησία τα θέματα που άπτονται της ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, διότι πίσω από τη βιτρίνα παρέλκουν μια σειρά από συναφείς δραστηριότητες με υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία και οι οποίες χρήζουν των απαραίτητων προσαρμογών. Οι διασυνδέσεις μεταξύ μικρών επιχειρήσεων και η συμμετοχή τους σε αλυσίδες αξίες αποτελούν μια ώριμη στρατηγική, για την οποία οφείλουμε να εργαστούμε. 

– “Δεν μπορεί να είναι η άνευ όρων παράδοση του ενεργειακού και φυσικού πλούτου της περιοχής σε επενδυτές οι οποίοι αποσπούν/αγοράζουν δημόσια περιουσία χωρίς καμιά υπόσχεση-δέσμευση, για την ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών και την αύξηση των επενδύσεων, κατέληξε ο κ. Καββαθάς. 

www.dikaiologitika.gr

Σχετικά άρθρα

Η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Συναφών Επαγγελμάτων ζητάει μέτρα ανακούφισης των ελεύθερων επαγγελματιών

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Μαρτίου 2020 0
Με επιστολή μας σήμερα μετά από απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών όπου δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων…

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος: “Οι Ένοπλες Δυνάμεις κόβουν την όρεξη κάθε αλαζόνα επιβουλέα υπερασπιζοντας τα Εθνικά Δίκαια μας”

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Νοεμβρίου 2020 0
O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα στην κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη,…