Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου (2km Ανατολικά της Αλεξανδρούπολης) βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Πρόκειται για ένα σύγχρονο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.

Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε από την παρουσία στην περιοχή πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Η ανάγκή της παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου στους ντόπιους και στους επισκέπτες οδήγησε στην ένταξη του έργου “κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας” στο Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αλεξανδρούπολης, ως μία από τις βασικές του πτυχές και στην κατασκευή του μουσείου με τη σημερινή του μορφή.

Βασικός σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας, σε όλα της τα επίπεδα (γενετική, ειδών, οικοσυστημάτων, τοπίου) της περιοχής του Έβρου και των γεωφυσικών και οικολογικών ιδιαιτεροτήτων της. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ειδικότερα έχει:

  • Ενημερωτικό σκοπό με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού

  • Εκπαιδευτικό σκοπό

  • Ερευνητικό σκοπό

  • Ψυχαγωγικό σκοπό

  • Αλλά και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας

Το μουσείο με την υπ’ αριθμ.. 120/2013 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρουπόλεως και μετά από αίτημα του συλλόγου έχει παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαΐστρου όπου και είναι υπεύθυνος για την εξολοκλήρου λειτουργία του μουσείου, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Οι στόχοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαΐστρου να αιτηθεί το μουσείο από τον δήμο είναι οι παρακάτω:

Η αξιοποίηση των δημοσίων χώρων του οικισμού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η προβολή του μουσείου σε επισκέπτες στην περιοχή όπως τουριστικά γκρουπ , σχολεία και μεμονωμένους επισκέπτες.

Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών δράσεων στους χώρους του μουσείου αλλά και εντός του πλατανότοπου.

Η πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων.

Η ανάπτυξη και η βελτίωση του πλατανότοπου Μαΐστρου.

Με πυξίδα τον εθελοντισμό και την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της περιοχής μας και ευρύτερα του τόπου μας.


Ανακύκλωση και περιβάλλον

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών μας φίλων σε μια πολύ σημαντική διαδικασία , αυτήν της Ανακύκλωσης.

Η Ανακύκλωση είναι μια διαδικασία που βοηθάει στην αποφυγή της σπατάλης υλικών που χρησιμοποιούμε για την κάλυψη καθημερινών αναγκών , είναι μια διαδικασία που μπορεί να αποσυμφορήσει το περιβάλλον μειώνοντας τους ρύπους μέσω της χρήσης υλικών που έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί αλλά επίσης συμβάλλει στην μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος με την διαλογή χρήσιμων απορριμμάτων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου έως 30~ άτομα ανά τμήμα. Το πρόγραμμα έχει στόχο παιδιά σχολικής ηλικίας , όλες τις τάξεις του Δημοτικού.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μικρή παρουσίαση η οποία θα ενημερώσει τα παιδιά για την ανακύκλωση και την σχέση της με τον κόσμο μας ,

αλλά και εικαστικές δραστηριότητες με θέμα την ανακύκλωση καθώς και δραστηριότητες στον χώρο του μουσείου με σκοπό τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών (Διαγωνισμός Ανακύκλωσης , Κυνήγι Σκουπιδιού , Τι είμαι και σε ποιον κάδο πηγαίνω).

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας 45~ λεπτών και πραγματοποιείται από τον Λασκαρίδη Κωνσταντίνο , φοιτητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το μουσείο.


Αποστολή στο Διάστημα

Διάστημα , το τελευταίο σύνορο!

Τι είναι; Τι έχει; Είναι όσο κενό όσο ακούγεται , μπορεί να ακουστεί κάτι έστω;!

Ο άνθρωπος από την φύση του ον περίεργο για το περιβάλλον του, παράδειγμα αποτελούν οι αρχαίοι Έλληνες , ειδικά αυτοί από την Μίλητο οι οποίοι ήταν φημισμένοι εξερευνητές.

Έτσι και οι μικροί μας φίλοι μέσω μιας διαστημικής εισαγωγής θα μπορέσουν να ανακαλύψουν από αστέρες νετρονίου μέχρι και άλλους πλανήτες που μοιάζουν στην γη αλλά και να μάθουν αυτούς που γειτονεύουν με αυτήν εδώ στο Ηλιακό μας σύστημα μέσω μίας μικρής παρουσίασης που στόχο δεν έχει να κουράσει αλλά να βάλει φωτιά στο φυτίλι της περιέργειας για το σύμπαν μας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου έως 30~ άτομα ανά τμήμα καιαπευθύνεται σε παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας αλλά και σε νέους γυμνασίου και λυκείου που απλά θέλουν να ενημερωθούν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας 45~ λεπτών και πραγματοποιείται από τον Λασκαρίδη Κωνσταντίνο , φοιτητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Περιλαμβάνει παρουσίαση και διάφορες δράσεις όπως εικαστικές και θεατρικές για τα παιδιά προσχολικής & σχολικής ηλικίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το μουσείο.


Εξερευνητής της Φύσης

Η Θράκη είναι ένας τόπος πλούσιος!

Ένας τόπος με πλούσια βιοποικιλότητα , από το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς μέχρι την Λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος.

Του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ιδρύθηκε για έναν σκοπό αρχικά , την ανάδειξη όλου αυτού του φυσικού πλούτου.

Η δράση Εξερευνητής της Φύσης έχει σκοπό μέσα από ένα κυνήγι θησαυρού να γνωρίσει στα παιδιά το Μουσείο και το αντικείμενο του ευχάριστα μέσω ενός δημοφιλούς παιχνιδιού αναζήτησης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιείται στους χώρους του μουσείου έως 30~ άτομα ανά τμήμα καιαπευθύνεται σε παιδιά της προσχολικής & σχολικής ηλικίας(Νηπιαγωγείο & Γυμνάσιο).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια μικρή ξενάγηση 5-10 λεπτά όπου τα παιδιά θα μάθουν χωρίς λεπτομέρειες τον χώρο του μουσείου και μία δράση 35~ λεπτών όπου μέσω αυτή θα το ανακαλύψουν ενεργά μόνοι τους!

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διάρκειας 45~ λεπτών και πραγματοποιείται από τον Λασκαρίδη Κωνσταντίνο , φοιτητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το μουσείο.

Προηγούμενο άρθροΈφυγε ο Βασιλείος Βαργεμέζης – Θλίψη στην ιατρική οικογένεια του Δ.Π.Θ.
Επόμενο άρθροΑθανάσιος Δρούγος: “Σοβαρό καμπανάκι οι δηλώσεις Ερντογάν για την Θράκη… Θα έχουμε εξελίξεις”