ΔΕΔΑ: Με δημοπράτηση στην ΑΜΘ ξεκινά το μεγαλύτερο project επέκτασης του δικτύου αερίου

Δημοσιεύτηκε στις: at 19:05
128 0
Χρήστος Στεφάνου – energypress.gr

Την επόμενη εβδομάδα θα δημοπρατηθούν τα πρώτα έργα του 5ετούς αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΔΑ σηματοδοτώντας την έναρξη του μεγαλύτερου ίσως project επέκτασης δικτύου αερίου από την εποχή που η ΔΕΠΑ δημιούργησε το βασικό δίκτυο αγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress το βασικό χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού της ΔΕΔΑ προβλέπει τα εξής:
Την επόμενη εβδομάδα θα δημοπρατηθούν τα έργα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σε ό,τι αφορά τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδος, οι οποίες ανήκουν στην ίδια κατηγορία με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η ΔΕΔΑ έχει παραδώσει στις Διαχειριστικές Αρχές της Περιφέρειας τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία έχουν ελεγχθεί και από το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΕΥΘΥ). Συνεπώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι Περιφέρειες τη διαδικασία της δημοπράτησης (διαβούλευση των τευχών κ.λπ.).
Ως γνωστόν οι τρεις αυτές Περιφέρειες βρίσκονται πιο μπροστά στον προγραμματισμό της ΔΕΔΑ, καθώς είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ και σύντομα, όπως προαναφέρθηκε, θα υπάρχουν ανάδοχοι για τα έργα.

Αναμονή για τις προσκλήσεις
Σε ό,τι αφορά τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Δυτικής Ελλάδας το πρώτο βήμα που αναμένεται, είναι να βγάλουν οι αντίστοιχες Περιφέρειες τις προσκλήσεις προκειμένου να υποβληθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ προς συγχρηματοδότηση.
Το μοντέλο χρηματοδότησης και για αυτές τις Περιφέρειες περιλαμβάνει, όπως και στις τρεις πρώτες Περιφέρειες,  τρεις πηγές: ΕΣΠΑ, τράπεζες, ίδιους πόρους με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να καλείται να καλύψει τις δανειακές ανάγκες, καθώς ενδεχόμενη επιδίωξη συμφωνίας με την ΕΤΕπ εκτιμάται ότι θα καθυστερούσε τις εξελίξεις. Ο πρώτος κύκλος επαφών με τις τράπεζες έχει ήδη γίνει και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.

Χωρίς ΕΣΠΑ
Τέλος για την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου η πρόβλεψη της ΔΕΔΑ Είναι να γίνουν τα έργα με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους και τραπεζικό δανεισμό, καθώς ο χρόνος δεν είναι επαρκής προκειμένου να ενταχθούν οι επενδύσεις στα περιφερειακά ΕΣΠΑ.
Ειδικά για την Ήπειρο,  η τροφοδοσία προβλέπεται να γίνει με LNG που θα μεταφέρεται από τη Ρεβυθούσα. Στα τέλη του 2021, οπότε προβλέπεται να παραδοθούν και οι εγκαταστάσεις φόρτωσης φορτηγών (truck loading station) στη Ρεβυθούσα (έργο που ξεκινάει σύντομα από τον ΔΕΣΦΑ), εκτιμάται ότι η ΔΕΔΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει και τις υποδομές στην Ήπειρο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πόλεις της Ηπείρου θεωρείται ότι έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, τόσο λόγω των καιρικών συνθηκών, όσο και των παραγωγικών μονάδων που εδρεύουν στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Με νέες προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων ενισχύεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Ιανουαρίου 2019 0
Ολοκληρώθηκε η τελική επιλογή των 48 διοικητικών υπαλλήλων Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφόρων ειδικοτήτων που προσλαμβάνονται με 2ετή σύμβαση στο Πανεπιστημιακό…

Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης: καλούμε τον κ. Γκότση και ΜΜΕ που αναπαρήγαγαν τις ψευδείς ειδήσεις να ανασκευάσουν δημόσια

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Οκτωβρίου 2020 0
Δελτίο Τύπου Διαβάσαμε τόσο στην προσωπική σελίδα του κ. Γκότση, πρώην Αντιδημάρχου Φερών, όσο και σε τοπικές ιστοσελίδες, δημοσίευμα, στο…

Υπογραφή σύμβασης μελέτης σκοπιμότητας-βιωσιμότητας του έργου Τηλεθέρμανσης Φερών μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της ΑΝ.ΚΟ.

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Δεκεμβρίου 2015 0
Σήμερα Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Κοζάνης…

Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη συγκέντρωσαν εθελοντικά βοήθεια σε είδη, τα οποία προσέφεραν σε διάφορους φορείς και ιδρύματα

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Δεκεμβρίου 2018 0
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, προγραμμάτισε και υλοποίησε, για ακόμη…