Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας στην Ορεστιάδα, όπως και του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, ζητά η Νατάσα Γκαρά, Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 32 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον νόμο 4777/2021 που ψήφισε πρόσφατα η ΝΔ, προβλέπεται η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, γεγονός που «πετά» περίπου 25.000 μαθητές έξω από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ήδη από φέτος. Δραματική μείωση, ακόμη και εκμηδένιση των νέων εισακτέων, αναμένεται ιδιαίτερα στα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην Περιφέρεια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα ο αριθμός των εισακτέων που ήταν για φέτος 245, αναμένεται να πέσει σε μόλις 30, ενώ και στο Τμήμα Δασολογίας από 197 οι εισακτέοι θα είναι από 0 έως το πολύ 20 στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Αντίστοιχα δραματικές είναι οι προβλέψεις και για τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου. Όλοι στον Έβρο αντιλαμβάνονται πως οι συνέπειες από την εφαρμογή αυτού του νόμου θα είναι ολέθριες και καταστροφικές για την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα για το Βόρειο τμήμα του Νομού, και νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε λουκέτα.

Η κα Γκαρά ζητά από το Υπουργείο Παιδείας εγγυήσεις και συγκεκριμένα μέτρα που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο, αλλά και τη δέσμευση ότι αυτά θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται κανονικά στο Μηχανογραφικό και τα επόμενα χρόνια.

 Ταυτόχρονα η Βουλευτής Έβρου, επαναφέρει το ζήτημα της ίδρυσης νέων Πανεπιστημιακών  Τμημάτων και Ινστιτούτων στον Έβρο και τη Θράκη, «ζητώντας το λόγο» που το αρμόδιο Υπουργείο κωλυσιεργεί, 2 χρόνια τώρα, και δεν υλοποιεί την πρόταση της Συγκλήτου του ΔΠΘ, που είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η κα Γκαρά ρωτά την αρμόδια Υπουργό για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνολική ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, αλλά και μετά την πανδημία, ενώ ζητά και μέτρα στήριξης για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των ακριτικών περιοχών.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Είναι εξασφαλισμένη η λειτουργία όλων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Έβρο με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής;»

Η Κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω πανδημίας και με την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή διπλή κρίση – υγειονομική και οικονομική – επέλεξε να φέρει στη Βουλή και τελικά να ψηφίσει  τον νόμο 4777/2021 για την Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση.

Ο συγκεκριμένος νόμος μεταξύ πολλών άλλων «πληγών» που ανοίγει στην ελληνική κοινωνία και τη δημόσια εκπαίδευση, προβλέπει για την είσοδο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάση Εισαγωγής, κάτι που αναμένεται να αφήσει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης περίπου 25.000 μαθητές ήδη από φέτος. Περίπου δηλαδή το ¼ όσων κατάφεραν κατά την περσινή εκπαιδευτική χρονιά, να εισαχθούν στο ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η κυβέρνηση βαθιά ιδεοληπτική και «πνιγμένη» στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της, αλλά και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει δύο πράγματα: αφενός να στείλει ως «πελατεία» στα ιδιωτικά κολλέγια όσους μαθητές δεν καταφέρνουν να «προβιβαστούν» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και αφετέρου να αναγκάσει πολλούς μαθητές να εγκαταλείψουν το όνειρο των σπουδών, ώστε να απορροφηθούν ως φθηνό, ανειδίκευτο προσωπικό σε μια αγορά εργασίας χωρίς κανέναν κανόνα, έτσι όπως το κόμμα της ΝΔ διαχρονικά επιδιώκει να διαμορφώσει.

Σε ότι αφορά τον Νομό Έβρου, όπως και την υπόλοιπη Περιφέρεια της χώρας, ο «πέλεκυς» που αναμένεται να πέσει στα Πανεπιστημιακά Τμήματα σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο θα είναι ιδιαίτερα βαρύς. Πιο αναλυτικά, για το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα οι βάσεις εισαγωγής της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς  – με βάση επίσημα στοιχεία – δείχνουν ότι ο

αριθμός των εισακτέων από τους 245 που ήταν φέτος, αναμένεται να πέσει μόλις στους 30 με την εφαρμογή του νέου νόμου. Ταυτόχρονα, παρόμοια στοιχεία από τις περσινές βάσεις εισαγωγής δείχνουν ότι και το Τμήμα Δασολογίας που βρίσκεται επίσης στην Ορεστιάδα, από 197 εισακτέους φέτος θα έχει από 0 έως 20 στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Μαθηματικά, δηλαδή, τα δύο αυτά Τμήματα οδηγούνται είτε στην απαξίωση είτε απευθείας στο λουκέτο.

Αντίστοιχα δραματική αναμένεται να είναι και η μείωση των εισακτέων στο Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο. Ένα Τμήμα που αυτή η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε  το οδηγεί καθημερινά στην απαξίωση, γιγαντώνοντας τα αδιέξοδα αντί να εργάζεται προς την κατεύθυνση εύρεσης λύσης.

Οι επιπτώσεις από την πορεία που έχουν λάβει τα πράγματα αναμένονται δραματικές για τον Έβρο. Πανεπιστημιακά Τμήματα στον Βόρειο Έβρο απαξιώνονται πλήρως και οδηγούνται στο λουκέτο, κάτι που θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την τοπική κοινωνία σε πολλά επίπεδα: εκπαιδευτικά, πολιτισμικά, κοινωνικά, οικονομικά, μορφωτικά. Όσοι έχουν έστω και ελάχιστη επαφή με την ανθρωπογεωγραφία του Νομού Έβρου, το γνωρίζουν καλά αυτό, για αυτό και έχουν επανειλημμένα και με ένταση προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το έγκλημα που πάει να διαπράξει.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κα. Υπουργός: 

  1. Δεσμεύεται το Υπουργείο Παιδείας για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασοπονίας που βρίσκονται στην Ορεστιάδα, αλλά και του Τμήματος Νοσηλευτικής που βρίσκεται στο Διδυμότειχο; 
  1. Ποια μέτρα αναμένεται να λάβει ώστε να διασφαλίσει τη λειτουργία των Τμημάτων και ποιες οι εγγυήσεις που δίνει στους φορείς και την τοπική κοινωνία του Έβρου, που ανησυχούν εντόνως αυτή τη στιγμή, προβλέποντας δυσάρεστες εξελίξεις; 
  1. Δεσμεύεται ότι τα προαναφερθέντα Τμήματα θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνονται κανονικά στο Μηχανογραφικό για τα επόμενα χρόνια; 
  1. Γιατί το Υπουργείο κωλυσιεργεί, 2 χρόνια τώρα, και δεν υλοποιεί την πρόταση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την ίδρυση νέων Τμημάτων και Ινστιτούτων στη Θράκη, πρόταση που είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; 
  1. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνολική ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, τόσο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες αλλά και στην μετά την πανδημία περίοδο; 
  1. Ποια είναι τα μέτρα ενίσχυσης που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση για να στηρίξει στην πράξη τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των ακριτικών περιοχών;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κώστας

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Προηγούμενο άρθροΝετανιάχου & Σίσι έλαβαν αποφάσεις: ”Τελειώνουμε οικονομικά την Τουρκία”
Επόμενο άρθροΤηλεδιάσκεψη Υπουργού Οικονομικών με παραγωγικούς φορείς της ΑΜΘ