Δημήτρης Βίτσας: «Μικρότερες πλέον οι προσφυγικές ροές σε Έβρο και νησιά»

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:09
622 0

Μειωμένες καταγράφονται οι προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα στα νησιά και στον Έβρο, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος, πραγματοποιεί περιοδεία εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα και θα επισκέπτεται κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι να αποφορτίσουμε τα νησιά και να διαχειριστούμε τις μικρές ροές που υπάρχουν αυτή την εποχή από τον Έβρο» είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε πως σήμερα θα έχει συνάντηση με την ομάδα που έχει το υπουργείο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Δράμα, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη. Αύριο θα βρίσκεται στην Ορεστιάδα, όπου, όπως είπε, «θα διατρέξουμε όλη την οριογραμμή».

Βασικός σκοπός – είπε ο κ. Βίτσας, «είναι να δούμε την κατάσταση, να ανταλλάξουμε σκέψεις με τους ανθρώπους που είναι στο ‘πεδίο’ και να δούμε τι ακόμα περισσότερο μπορούμε να κάνουμε ώστε να διευκολύνουμε και τη δουλειά των εργαζομένων, αλλά και τη διαβίωση των αιτούντων άσυλο και διεθνή προστασία, αλλά και την ισορροπία σε σχέση με τα δικαιώματα και τις προσδοκίες του ελληνικού πληθυσμού που ζει σ’ αυτές τις περιοχές».

Υπογράμμισε δε, ότι «το βασικό ζήτημα που προσπαθούμε να το συζητήσουμε και με την Ευρώπη, αλλά και με την Τουρκία (σε λιγότερο από ένα μήνα πριν ο κ. Βίτσας ήταν στην Τουρκία και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών) είναι από τη μια μεριά να αποφορτίσουμε τα νησιά, πράγμα που φαίνεται ότι το καταφέρνουμε».

Ο υπουργός επισήμανε ότι προχωράει το πρόγραμμα μεταφοράς όλων των ευάλωτων και βεβαίως αυτών που παίρνουν άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και βεβαίως αυτό θα βοηθήσει τις υπηρεσίες μας να γίνουν, πιο ταχείς, πιο αποτελεσματικές.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις γονέων στη φοίτηση των προσφυγόπουλων και συγκεκριμένα τις περιπτώσεις στο Μεσολόγγι και τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, ο κ. Βίτσας είπε πως «αυτές μπορεί κάποιος να τις χωρίσει σε δύο ‘κομμάτια’. Είναι οι αντιδράσεις άγνοιας και φόβου και είναι και οι υποκινούμενες από ακροδεξιά στοιχεία. Οι αντιδράσεις σαν τέτοιες και σε σχέση και με τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την παράδοση της φιλοξενίας που έχουμε στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες».

Σε ερώτηση για τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν την Ελλάδα στο πόρισμα της OLAF σχετικά με τη δράση του EASO και το πως αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον αντιπολιτευόμενο και όχι μόνο Τύπο, ο κ. Βίτσας τόνισε ότι «η στάση του αντιπολιτευόμενου Τύπου, αλλά και των στελεχών της ΝΔ είναι στάση αντιπολιτευτικής μανίας για μια ιστορία η οποία δεν έχει να κάνει με τίποτα με τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού στην Ελλάδα, αλλά έχουν να κάνουν με εσωτερικές διαδικασίες της ΕΕ, γνωστές εδώ και καιρό, αρχίζουν και σκανδαλολογούν».

«Οσον αφορά τη διαχείριση και τη διοίκηση προσφυγικού μεταναστευτικού και ιδιαίτερα σε ζητήματα πάρα πολύ λεπτά και ευαίσθητα όπως είναι τα χρήματα, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο είναι καλοδεχούμενος και εμείς θα βοηθήσουμε» σημείωσε ο κ. Βίτσας.

Για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος είπε πως «το 2015 πέρασαν από την Ελλάδα 1 εκατ., το 2018 θα έρθουν στην Ελλάδα το πολύ 40 με 42.000. Μιλάμε για 95%-96% μείωση».

Ο κ. Βίτσας τόνισε πως μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα μειώσουν τις προσφυγικές ροές και σημείωσε, επίσης, ότι «αν πει κάποιος ότι θα τις μηδενίσει αυτό είναι λάθος, για το λόγο ότι πάντοτε θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές, το θέμα είναι να γίνονται με νόμιμους τρόπους για να μην πνίγονται άνθρωποι στη Μεσόγειο».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα εφημερίδων, είπε πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, στη λήξη της τετραετίας, προσθέτοντας: «δεν μπορώ να κατανοήσω, ελπίζω ότι δεν σκέφτονται ότι μπορούν με τέτοιους τίτλους να επηρεάσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή τα κυβερνητικά στελέχη, αυτό θα ήταν αστείο, μάλλον προσπαθούν να κρατήσουν σε εγρήγορση στελέχη της αντιπολίτευσης τα οποία καταλαβαίνουν ότι και με τα μέτρα που παίρνει πλέον η κυβέρνηση στη νέα μεταμνημονιακή εποχή το παιχνίδι τους αρχίζει και χάνεται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Την εγκατάσταση του πρώτου θαλάσσιου αιολικού πάρκου 216 Μεγαβάτ δρομολογεί ο Όμιλος Κοπελούζου στο Θρακικό Πέλαγος

Δημοσιεύτηκε από: - 17 Σεπτεμβρίου 2020 0
του Θοδωρή Παναγούλη – energypress.gr Σε σημαντικό βαθμό αδειοδοτικής ωρίμανσης έχει πλέον «φέρει» ο Όμιλος Κοπελούζου την «πράσινη» επένδυση που…

Άνοιξε ο δρόμος για επιτυχημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού; – Τι είπε ο Τσιόδρας για τις έρευνες στις ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Απριλίου 2020 0
Σε μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων της Αϊόβα και της Τζόρτζια στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε κατά την καθιερωμένη καθημερινή…

Νότης Μηταράκης: Σημείο διαφωνίας παραμένει η δυναμικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου… όπου και αναζητούνται εναλλακτικές

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Ιανουαρίου 2021 0
Η επίσημη ανακοίνωση για την χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς του Έβρου Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης,…