Δημήτρης Λαζόπουλος: “Σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης”

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:06
116 0

Δημήτρης Λαζόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοσυνεταιριστικής Αναπτυξιακής Εταιρείας Έβρος Α.Ε.)
‘’Σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης ‘’

Καθήκον και υποχρέωση όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια και η έγκυρη ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα της δράσης τους.

Η δημόσια αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης , η ανάδειξη των ευκαιριών και των απειλών που αναδεικνύονται στο περιβάλλον της Δημοσυνεταιριστικής «Έβρος» Ανώνυμης Αναπτυξιακής είναι στοιχείο ποιότητας στη λειτουργία της .

Σήμερα η εταιρεία προχωρά στην εκπλήρωση των στόχων που της έχουν τεθεί, από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους υπόλοιπους εταίρους της , με ξεχωριστή δυναμική.

Έχει πλέον ξεπεράσει τα προβλήματα που την έφεραν πριν τρία χρόνια προ των πυλών της διάλυσης, καθώς τα χρέη της έφταναν στις 500.000 ευρώ, ποσό δυσθεώρητο συγκριτικά με τον κύκλο εργασιών της.

Σήμερα η εταιρεία χαρακτηρίζεται από τον ορθολογισμό στη λειτουργία και την εξυγίανση των οικονομικών της :

α ) δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ στα τραπεζικά ιδρύματα και σε τρίτους,
β) όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά ,
γ)όλες οι υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και φόρους τακτοποιούνται στην ώρα τους.

Αδιάψευστοι μάρτυρες της θετικής πορείας αποτελούν οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί της εταιρείας: Οι ζημιές 588.683,40€ για το 2014, έχουν αντικατασταθεί με θετικά αποτελέσματα τα τρία τελευταία χρόνια και διαμορφώνουν αισιόδοξη προοπτική για το 2020.

Σε αυτό βοηθούν τα εγκεκριμένα προγράμματα CLLD LEADER 2014-2020 Νοτίου και Κεντρικού Έβρου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Θάλασσας και Αλιείας καθώς και εδαφικής συνεργασίας INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020, που υλοποιούνται από τα στελέχη της Εταιρείας με επαγγελματισμό και προσοχή.

Το άθροισμα των έργων ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα που θα υλοποιηθούν από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 είναι 6.439.000 ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης του υπομέτρου 19.2 την 31/12/2023.

Σημαντικό επίσης είναι ότι με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκε για πρώτη φορά για την περιοχή μας το τοπικό πρόγραμμα CLLD Leader θάλασσας και αλιείας 2014-2020 με συνολικό αρχικό προϋπολογισμό 1.195.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τις 31/12/2023.

Σήμερα είναι σε εξέλιξη η πρώτη προκήρυξη που αφορά έργα δημόσιου χαρακτήρα (προϋπολογισμού 433.000€).
Το ενδιαφέρον είναι έντονο από τους δικαιούχους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης και τους συλλόγους με περιβαλλοντικό και αλιευτικό αποτύπωμα.

Για την καλύτερη προετοιμασία των προτάσεων, που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση , έχουν πραγματοποιηθεί δύο ενημερωτικές συναντήσεις στις έδρες των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης

Στις δύο συναντήσεις οι αναλυτικές και τεκμηριωμένες εισηγήσεις του Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας κ.Β. Καζάκη συνάντησαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αιρετών και υπηρεσιακών.

Στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη με το συντονισμό των Δημάρχων Αλεξανδρούπολης κ Γ.Ζαμπούκη και Ν.Γαλατούμου αντίστοιχα ενημερώθηκαν αιρετοί και σημαντικός αριθμός υπηρεσιακών παραγόντων.

Προσδοκία και συστηματική επιδίωξη είναι να κατατεθούν προτάσεις που θα υπερκαλύψουν τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.

Σύντομα προγραμματίζεται η προκήρυξη των ιδιωτικών έργων της Αλιείας και Θάλασσας, που αναμένονται από το επενδυτικό κοινό με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Από το πρόγραμμα Θάλασσας και Αλιείας αναμένονται συνολικά επενδύσεις δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα ( συμπεριλαμβανομένου και της ιδιωτικής συμμετοχής) πλέον των 5.000.000€, ενώ εφικτός στόχος είναι συνολικά τα δυο προγράμματα CLLD Leader Κεντρικού και Νοτίου Έβρου συμπεριλαμβανομένου και της ιδιωτικής δαπάνης και της τεχνικής στήριξης, να ξεπεράσουν τα 14.000.000€ την επόμενη τριετία.

Παράλληλα υλοποιούνται έργα διακρατικών και διατοπικών συνεργασιών. Συγκεκριμένα οκτώ στο σύνολο τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο 19.3 και 4.3 του CLLD LEADER Νότιου και Κεντρικού Έβρου έχουν αντικείμενο τον οινοτουρισμό, τον Ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό, τον αλιευτικό τουρισμό, την αποτύπωση και ιεράρχηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας καθώς και την ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών καθώς και των περιοχών με ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Όλα αυτά τα έργα ενισχύουν τις περιβαλλοντικές δράσεις, την υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ανάπτυξη ικανοτήτων, την μεταφορά εμπειριών και γνώσεων στην τοπική κοινωνία καθώς και την τόνωση της επιχειρηματικής απόδοσης και εξωστρέφειας.

Τέλος η υλοποίηση έργων εδαφικής συνεργασίας INTERREG V.A Ελλάδα Βουλγαρία 2019-2020 που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και έχουν σχέση με την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής μέσω έξυπνων και ψηφιακών εργαλείων, την προστασία του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας και την δημιουργία πράσινων υποδομών ( π.χ σταθμοί ηλεκτρικών ποδηλάτων, σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων), ενώ αναμένεται η οριστική έγκριση για αντίστοιχο πρόγραμμα που αφορά την δημιουργία δομών για την οικοτεχνία ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

Ωστόσο αυτή η χρονική περίοδος αναδεικνύει νέες ανάγκες

α) τη κατάρτιση στρατηγικού και επιχειρησιακού προγραμματισμού που θα καθορίζει τις λειτουργίες της εταιρείας στο δημόσιο ,κοινωνικό και επιχειρηματικό περιβάλλον
β) τη περαιτέρω στήριξη, την ενδυνάμωση και την θωράκιση της εταιρείας για την επιτυχημένη υλοποίηση των προγραμμάτων, τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό νέων προσκλήσεων ιδιωτικών και δημόσιων έργων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα στελέχη της εταιρείας συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας ,στην κατάρτιση και υλοποίηση σχεδίου ανάταξης του τόπου σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης

Σχετικά άρθρα

Σιώπησε ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Απριλίου 2021 0
Παρασκηνιακές συγκρούσεις απομάκρυναν τον ιμάμη της Αγίας Σοφίας, γράφει το Spiegel Online. Πολυάριθμα σχόλια για το Κόμμα των Πρασίνων που…

90oC νερό έφερε στην επιφάνεια η γεώτρηση στο γεωθερμικό πεδίο Αριστείνου

Δημοσιεύτηκε από: - 21 Οκτωβρίου 2016 0
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία εργασίες της Αντιδημαρχείας Ενέργειας και Φυσικών πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στο Γεωθερμικό πεδίο Αριστείνου, Η γεώτρηση έφερε…

Καρκινοπαθης από τον Β. Έβρο αναγκάστηκε να διακόψει τις Χημειοθεραπείες της γιατί δεν είχε χρήματα να μετακινηθεί

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Ιουλίου 2020 0
Μια δυσάρεστη είδηση έλαβε σήμερα ο Σύλλογος μας, Σύλλογος Καρκινοπαθών & Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου “Μαζί για Ζωή”. Γυναίκα που…