Δημήτρης Παπατολίδης: “Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο”

Δημοσιεύτηκε στις: at 10:10
316 0

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (9.10.2019) ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα διεθνές κοινωνικό – πολιτικό ζήτημα, με διαχρονικό χαρακτήρα, που συνδέεται με τις κοινωνικές ανισότητες και την λογική της εκμετάλλευσης των αδύνατων από τους ισχυρούς, στο επίπεδο του ίδιου του κράτους αλλά και μεταξύ διαφορετικών κρατών.

Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται οξυμένο, εξ αιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των πολέμων που προκαλούν, διεκδικώντας οφέλη από την παραγωγή και μεταφορά της ενέργειας, πολιτική επιρροή και φυσικά αυξανόμενη εκμετάλλευση των λαών.

Κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα έφευγε από τον τόπο του αν ζούσε καλά και μπορούσε να ατενίσει ένα ευτυχισμένο αύριο… Αν δεν κινδύνευε η ζωή του…

Το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης δεν θα έπαιρνε τέτοιο μαζικό και εκτεταμένο χαρακτήρα αν δεν γίνονταν πόλεμοι, δεν υπήρχε φτώχεια και εξαθλίωση. Δεν θα δημιουργούνταν προσφυγικές ροές αν οι ιμπεριαλιστές δεν διέλυαν κοινωνικές δομές, ξαναχαράσσοντας τα σύνορα διαφόρων κρατών σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.

Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας για αυτά τα ζητήματα και για την αντιμετώπιση τους, πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες, που τα δημιουργούν και να τις αντιμετωπίζουμε στην ρίζα τους.

Για αυτό, θεωρούμε πρώτιστη υποχρέωση μας την έκφραση της αντίθεσης μας στον ιμπεριαλισμό.

Μιλώντας ειδικότερα για την Χώρα μας, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως μετατρέπεται σε « αποθήκη ψυχών» εξ αιτίας της πολιτικής πάλι των ιμπεριαλιστών, που θέλουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων αλλά όχι των ανθρώπων, που τους στοιβάζουν όπως – όπως, ξεδιαλέγοντας τα φτηνά εργατικά χέρια που τους χρειάζονται.

Αυτό επιδιώκει και η ΕΕ, που δίνει κάποια ψίχουλα στη Χώρα μας για να αποδεχτεί τον ρόλο της σαν «αποθήκη ψυχών», πλουτίζοντας ταυτόχρονα διεθνείς ΜΚΟ και επιτήδειους καταφερτζήδες που την στηρίζουν.

Αυτή την πολιτική αποδέχτηκε και υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… Την ίδια πολιτική υλοποιεί και η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Σε αυτή την λογική κινούνται όλοι οι διαχειριστές του συστήματος που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που διαφημίστηκε σαν θετική απ όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα μετάτρεψε τη χώρα μας σε φυλακή ψυχών, εγκλώβισε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες απαγορεύοντας κατά παράβαση της συνθήκης της Γενεύης, το δικαίωμα της πρόσβασης τους στη χώρα τελικό προορισμό.

Η εκρηκτική κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λαθεμένα και ανεπαρκή μέτρα σαν αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως η μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων. Πολύ περισσότερο με την απαράδεκτη πολιτική που αποχαρακτηρίζει πρόσφυγες στερεί το δικαίωμα αίτησης ασύλου και αντιμετωπίζει τα θύματα του προβλήματος σαν θύτες.

Το ίδιο και η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων δεν αποτελεί λύση, όταν χιλιάδες ζουν σε ακατάλληλες δομές, ακόμη και σε Αστυνομικά Τμήματα ή βρίσκονται υπό κράτηση.
Επισημαίνουμε, επίσης, ότι η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής με μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής Ακτοφυλακής όπως κι η απαράδεκτη και πρωτοφανής κατάργηση της εξέτασης της αίτησης ασύλου δεύτερου βαθμού που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ κινούνται στο πλαίσιο του στόχου της ΕΕ για την ενίσχυση των «απελάσεων» .

Υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των προσφύγων στην ζωή και την δυνατότητα τους να μετακινηθούν στις χώρες που επιθυμούν…. Προτείνουμε :

⦁ Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hot spots στα νησιά και τον Έβρο, να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη, στην ηπειρωτική Ελλάδα για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους
⦁ Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένα ανήλικο να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, κανείς απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στο άσυλο έτσι όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης χωρίς κατάργηση του β’ βαθμού εξέτασης ασύλου
⦁ Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους κι όχι ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Ειδικότερα, για την προοπτική διαμόρφωσης ενός hot spot, όπως – όπως στη Σταυρούπολη Ξάνθης , χωρίς τις στοιχειωδώς αναγκαίες κτηριακές υποδομές και συγκροτημένες υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες που θα προκύψουν και σίγουρα δεν θα εξυπηρετούν τους πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων και να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για την διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης τους».
Λαϊκή Συσπείρωση Αν. Μακεδονίας Θράκης

Σχετικά άρθρα

Δείτε όλες οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Νοεμβρίου 2015 0
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Όπως προκύπτει από αυτή, προβλέπονται μειώσεις για τα παλαιότερα οχήματα, επιβολή…

Επάνδρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομών, με μόνιμο κτηνιατρικό προσωπικό και του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο , ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Οκτωβρίου 2020 0
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ  Θέμα : «Καταρροϊκός 2014 και 2020, σαν να μην πέρασε μια μέρα» Ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων…

Σε 24ωρη βάση θα λειτουργούν χερσαίες πύλες Καστανεών-Κήπων-Ορμενιου-Νυμφαίας

Δημοσιεύτηκε από: - 1 Ιουλίου 2021 0
Κατόπιν συντονισμένων ενεργειών από πλευράς Κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, Ελληνικής Αστυνομίας και , τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέοι σταθμοί ελέγχου στην…

ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ , ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο

Δημοσιεύτηκε από: - 10 Φεβρουαρίου 2016 0
Το πολιτικό μας σύστημα νοσεί από την μεταπολίτευση. Μη γελιόμαστε! Οι γνωστές οικογένειες των πολιτικάντηδων μαζί με την συμπαρομαρτούμενη κουστωδία…