ΠΡΟΣ
Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης
Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εθελοντισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Φιλοζωίας
Πρόεδρο Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Κοιν:. Βουλευτές Έβρου

Αλεξανδρούπολη 5/9/2019

Κ. Δήμαρχε,

Ο πολιτισμός χαρακτηρίζεται ως εργαλείο ανάπτυξης, απασχόλησης και ευημερίας. Είναι σημαντικό να επικεντρωθεί κανείς στις πτυχές του πολιτισμού και τις δυνατότητες που δίνει για εξέλιξη και ανάπτυξη. Κάθε μορφή ανάπτυξης όμως, όπως και η πολιτιστική ανάπτυξη, έχει ως αναγκαιότητα τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο οποίος θα στηρίζεται στην καταγραφή της παρούσας κατάστασης, τους στόχους και τις δράσεις για την επίτευξη των στόχων.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία, έχουν τη δυνατότητα σύστασης σχεδόν του συνόλου των εργαλείων του πολιτιστικού τομέα και αυτό προσφέρει ουσιαστικές δυνατότητες ανάπτυξης. Αν και οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ στον τομέα του πολιτισμού είναι αρκετά ενισχυμένες, στον Δήμο μας παρατηρείται στασιμότητα και έλλειψη σχεδιασμού πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Κάτι τέτοιο είναι εμφανές από την μη ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου και την αντιμετώπιση του ζητήματος με αποσπασματικές πολιτισμικές παρεμβάσεις και δράσεις. Επιπρόσθετα, όλα αυτά τα χρόνια δεν καταφέραμε να αναδείξουμε ένα σημαίνον πολιτιστικό στοιχείο του Δήμου μας, ώστε να είναι διακριτό και άρα χρήσιμο προς πολιτισμική ‘’εκμετάλλευση’’.

Κατά την άποψη μου είναι απαραίτητη από μέρους σας η χάραξη Στρατηγικού Προγραμματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για τον Πολιτισμό του Δήμου μας, καθώς αυτή θα συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην πολιτισμική ανάπτυξη και συνακόλουθα στην κοινωνική και οικονομική ευημερία των πολιτών μας.
Πρόσφατα επισκέφτηκα το ιστορικό κτίριο της Καραολή & Δημητρίου, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και εντυπωσιάστηκα από τον ζωγραφικό διάκοσμο στο εσωτερικό του κτιρίου τον οποίο επικαλύπτει-προστατεύει ένα παχύ στρώμα ασβεστοκονιάματος, αλλά και τον τεράστιο κήπο που διαθέτει.

Δεν σας κρύβω ότι η επιθυμία μου είναι αυτό το κτίριο να περιέλθει στην περιουσία του Δήμου, ή ακόμη και νοικιαστεί και να γίνει μια θεματική πινακοθήκη προβιομηχανικής και βιομηχανικής εποχής. Είναι αξιόλογη η προσπάθεια του απερχόμενου δημάρχου να δημιουργήσει για πρώτη φορά στην πόλη μας πινακοθήκη λαϊκής τέχνης, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Το συγκεκριμένο κτίριο, αν και εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 1β. και 1γ. του ν. 3028/2002, εντούτοις δεν συμπεριελήφθη στην με αριθμό ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/460597/47486/4178/ ΦΕΚ ΑΑΠ/ τ/251/29-10-2018 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, (κτήρια του συγκροτήματος του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης που χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία).

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλώ όπως αξιοποιηθεί η παρεμβατική δυνατότητα του Δήμου μας βάση του ν. 3028/2002 και γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ιστορικό κτήριο «ειδική κατηγορία κτισμάτων, η διατήρηση των οποίων είναι σημαντική για την τεκμηρίωση της εξέλιξης της πόλης στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού από αρχιτεκτονικής, τεχνικής, μορφολογικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτισμικής και πολιτιστικής άποψης» να ενταχθεί αρχικώς στο άρθρο 6, παρ. 1β. και 1γ. του ν. 3028/2002. Παράλληλα αν κρίνετε εφικτό να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επικοινωνίας με την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., ώστε το κτίριο αυτό να περιέλθει στο Δήμο με κάθε τρόπο – ενοικίαση, αγορά, ανταλλαγή κ.λπ.

Σας παραθέτω φωτογραφικό υλικό του κτιρίου και αναμένω την άμεση ανταπόκρισή σας.

Δημήτριος Μερκούρης
Σύμβουλός Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Προηγούμενο άρθροΘεόδωρος Σκίνδρης: “Το Διδυμότειχο θέλει δουλειά… και όχι λόγια…”
Επόμενο άρθροO Πρύτανης του Αμερικανικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης (ACT) στον MAXIMUM FM 93,6 και στον Δημήτρη Κολιό