Δημοτική παράταξη Μαρώνειας – Σαπών “Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Ανανέωση”: “Το τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ να λειτουργήσει στις Σάπες”

Δημοσιεύτηκε στις: at 12 Μαΐου 2017
504 0

Στις Σάπες να λειτουργήσει το τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης που διεκδικεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι το αίτημα που θέτουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών “Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Ανανέωση” με επιστολή τους προς τον κ. πρύτανη και τη Σύγκλητο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης:

Γνωρίζοντας ότι η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στη συνεδρίαση της 27ης.04.2017 μετά από διεξοδική συζήτηση προτείνει την δημιουργία νέων Τμημάτων στο ακριτικό μας Πανεπιστήμιο, ανάμεσα στα οποία και Τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, θα θέλαμε να ζητήσουμε το προτεινόμενο Τμήμα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ή ένα παράρτημα αυτού να λειτουργήσει στις Σάπες, με έδρα την Αλεξανδρούπολη, κάτι συνηθισμένο για τα δεδομένα των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Ένα τέτοιο τμήμα εκτός των όσων θετικών θα προσέφερε στην πολύπλευρη ανάπτυξη και στην πρόοδο μιας πολύπαθης, εγκαταλελειμμένης, αλλά και δοκιμαζόμενης τα τελευταία χρόνια περιοχής, στις Σάπες συντρέχουν πολλές από τις βασικές προϋποθέσεις για τη λειτουργία του.

– Στον τομέα των σπουδών: 

Η κοινωνία των Σαπών είναι μια διαπολιτισμική κοινωνία που διαβιούν σε αυτή εδώ και δεκαετίες άνθρωποι από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικές γλώσσες και θρησκείες.

Η κοινωνία των Σαπών είναι μια διαπολιτισμική κοινωνία, γι’ αυτό άλλωστε τα σχολεία της πόλης (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο), είναι χαρακτηρισμένα ως διαπολιτισμικά από το έτος 1996 και σε αυτά κάνουν από το έτος 2001μέχρι σήμερα, μέρος της πρακτικής τους άσκησης (πάνω στην διαπολιτισμικότητα), φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης Κομοτηνής.

-Στον τομέα των υποδομών: 

Μπορεί άνετα τα πρώτα χρόνια και μέχρι να γίνουν μόνιμες υποδομές, το τμήμα η το παράρτημα να συστεγαστεί με την ΑΣΠΑΙΤΕ Σαπών, η οποία λειτουργεί μετά τις 4 το απόγευμα.

Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν για τον σκοπό αυτό και άλλα κτίρια, σχολικά και μη, που είναι διαθέσιμα ή δεν λειτουργούν όλη την ημέρα.
Η φιλοξενία μεγάλου αριθμού φοιτητών στις Σάπες μπορεί να γίνει τα πρώτα χρόνια με την αξιοποίηση του ξενοδοχείου και με την δημιουργία χώρων στο υπό ανακαίνιση, αυτήν την περίοδο από τον εκκαθαριστή, κτιρίου της ΕΑΣ, δίπλα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Στο ισόγειο του ίδιου χώρου μπορεί να λειτουργήσει και η γραμματεία της σχολής.

Για την εξυπηρέτηση των αναγκών του τμήματος, ως αμφιθέατρο, μπορεί να διατίθεται το Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Μαρωνείας-Σαπών, καλύπτοντας άλλωστε και έναν από τους βασικούς λόγους κατασκευής του το έτος 2002.

Παράλληλα είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Μαρώνειας υπάρχουν πολλές ξενοδοχειακές υποδομές.

Με όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι Σάπες απέχουν μόλις 15 λεπτά από την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, διαπιστώνει κανείς ότι μια τέτοια πρόταση είναι βατή, λογική και απολύτως εφικτή στην υλοποίησή της”.

Η επιστολή που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Ντίνος Χαριτόπουλος, Μίλτος Μαυρίδης και Σωτήρης Μουζαλιώτης κοινοποιείται στους: Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χ. Μέτιο, αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Ν. Τσαλικίδη, δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών Γ. Σταυρίδη, βουλετή Ροδόπης Μ. Μουσταφά, βουλευτή Ροδόπης Α. Καραγιουσούφ και βουλευτή Ροδόπης Ι. Αχμέτ.

www.xronos.gr

Σχετικά άρθρα

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής: καμία αύξηση τελών και για φέτος – δωρεάν οι πολιτικοί γάμοι στο Δήμο Κομοτηνής

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Οκτωβρίου 2020 0
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής και στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης…

Ευχές και κάλαντα για τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων δέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου μαζί με την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Δεκεμβρίου 2018 0
Ευχές και κάλαντα για τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων δέχθηκε τη Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς…