Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:
·    Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας,
·    Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης,
·    Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά,
·    Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
·    Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
·    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί των θεμάτων που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

I.    ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Το προσφυγικό είναι πρόβλημα κοινό όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι ιδίως υπό την σημερινή δραματική συγκυρία αφορά, κυριολεκτικώς, την συνοχή και την εν γένει προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τ’ αρμόδια όργανά της, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες. Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

1. Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους.

2. Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών.

3. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία –την οποίαν η Ελλάδα ήδη κάνει πράξη- προκειμένου αυτή ν’ αναλάβει την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλει όμως ν’ αναδείξει και το γεγονός της ως σήμερα παραβατικής συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών κατά την διακίνηση των προσφύγων. Περαιτέρω δε πρέπει να διευκρινισθεί προς την Τουρκία ότι η ενταξιακή της διαδικασία εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού θεσμικού και πολιτικού κεκτημένου, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του σεβασμού των υποχρεώσεων της Τουρκίας, οι οποίες απορρέουν από τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής.

4. Να παράσχει την απαιτούμενη συνδρομή της προς τη Χώρα μας, ιδίως ως προς την οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των προσφύγων, αναγνωρίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορα αυτά καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα και φυλάσσονται κυριάρχως από την Ελλάδα. Άρα, οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή. Μια τέτοια συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προϋποθέτει την ουσιαστική υποβοήθηση των ελληνικών αρχών από την Frontex, η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

ΙΙ. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ:

Ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη οι συζητήσεις κατά την οικεία κοινοβουλευτική διαδικασία να διεξαχθούν με βασικό στόχο την επίτευξη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης συναίνεσης, όπως άλλωστε απαιτούν οι σχετικές διατάξεις του Συντάγματος. Και ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της από το Σύνταγμα επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας.

ΙΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:

Ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα.
Από την πλευρά του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μεταβατικού Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, διατυπώθηκε η ακόλουθη συνολική επιφύλαξη:

«Η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχουν και ευθύνες στην καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων. Το Ασφαλιστικό ούτως ή άλλως συζητείται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Τέλος, ως προς την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από το Σύνταγμα για τη διαδικασία. Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει πρόταση. Η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας. Επιπλέον δεν ήταν θέμα της ημερήσιας διάταξης.»

Από την πλευρά της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κας Φώφης Γεννηματά, διατυπώθηκε η ακόλουθη επιφύλαξη ειδικώς επί του Ασφαλιστικού:

«Για το ζήτημα του Ασφαλιστικού το πεδίο διαλόγου είναι η Βουλή και όχι η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε επί της ουσίας όλες αυτές τις ώρες, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν. Δεν αρκούν ευχολόγια από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων. Δημόσια ανοίξαμε τον διάλογο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, που είναι στην διάθεση και της Κυβέρνησης, για βιώσιμες λύσεις και αξιοπρεπείς συντάξεις. Σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Πλακιωτάκης: “Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στη δική της πολιτική”  

“Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα”, ξεκαθάρισε ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ενώ έδωσε εξηγήσεις για τη στάση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, επισημαίνοντας ότι “η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της δικής της πολιτικής”.

“Η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα”, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι η Βουλή είναι ο μοναδικός χώρος όπου συζητούνται όλα.

Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι “δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας”, ενώ για το προσφυγικό τόνισε ότι η διαφωνία της ΝΔ έγκειται στο ότι“υπάρχουν σοβαρές ευθυνες της κυβέρνησης για την αύξηση των προσφυγικών ροών”.

Όσον αφροά τη δημιουργία hotspots ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπήρχαν αρχικώς επιφυλάξεις “αλλά από την ώρα που η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τη δημιουργία hotspots πρέπει να προχωρήσουνε με τη συνεργσία των τοπικων κοινωνιών”.

Σε ερώτηση τέλος για το αν κατά τη διάρκεια του εξάωρου συμβουλίου συνομίλησε με τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους της ΝΔ απάντησε ότι “είχα συνομιλά μόνο με τους συνεργάτες μου όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί”.

Γεννηματά: “Δεν ψηφίζουμε μείωση συντάξεων”

“Το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει μείωση συντάξεων”, δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, εξερχόμενη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

“Πιστεύω στον διάλογο και την πολιτική συνεννόηση. Όμως, αυτός ο διάλογος απαιτεί σοβαρότητα, συνέπεια και αξιοπιστία. Συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα δε θα γίνουμε. Δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τις επιτροπές, που οδηγούσαν σε παράκαμψη της Βουλής. Θεωρούμε ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να ξεκινήσει τις διαδικασίες. Εάν δε μπορεί να χειριστεί ο κ. Τσίπρας το θέμα του προσφυγικού ας μας το πει”, τόνισε η κα. Γεννηματά.

Λεβέντης: “Έχουν υπογράψει ήδη 40% μειώσεις συντάξεων”

“Ζητήσαμε οικουμενική κυβέρνηση, αλλά ο κ. Τσίπρας μου έδωσε την αίσθηση ότι δεν το σκέφτεται”, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

“Επιμένει σε έναν τρόπο διακυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, ενώ έχουν υπογράψει ήδη 40% μειώσεις συντάξεων”, συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός “στο μυαλό του ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση της πολιτικής των δανειστών για το ασφαλιστικό γιατί ξέρει ότι έτσι όπως είναι δεν θα ψηφιστεί”.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε:“Σας τα δίνω όλα στο προσφυγικό, κάντε υποχωρήσεις στο ασφαλιστικό. Οι ξένοι δεν θα το περάσουν γιατί έχουν κουραστεί… Δεν αντέχουν άλλη υποκρισία και ψέματα… Δεν θα δώσουν άλλη πίστωση χρόνου”, είπε ο κ. Λεβέντης.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είπε πως “τα άλλα κόμματα δεν υπήρχαν. Ο Πλακιωτάκης το μόνο που έλεγε είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση… ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι άλλ’ αντ’ άλλων”.

“Χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό πιο Ευρωπαίο από ποτέ”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά προς τα υπόλοιπα κόμματα, λέγοντας πως πιστεύουν ότι με το να δείξουν πως είναι αντιμνημονιακοί “ανεβαίνουν οι μετοχές του στον λαό, ενώ όλοι ψήφισαν τα μέτρα. Όλοι το κάνουν για ψηφοθηρία”.

Θεοδωράκης: “Ο Τσίπρας παραδέχτηκε την ευθύνη της αριστεράς για το ασφαλιστικό”

“Ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος και το επισήμανα στον κύριο Τσίπρα, οποίος παραδέχτηκε την ευθύνη της αριστεράς για το ασφαλιστικό, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι με πρότασή του, έγινε από όλους – πλην ΝΔ – δεκτό το αίτημα για πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα από την παρούσα Βουλή. Επίσης, είπε ότι συμφωνήθηκε ένα κείμενο με το οποίο ζητείται βοήθεια από την ΕΕ, στη βάση της ασφάλειας και της αλληλεγγύης, ενώ επανέλαβε ότι το Ποτάμι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια “κυβέρνηση Εθνικής Ελλάδος”.

Καμμένος: “Αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο”

Ο πρόέδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε πως “η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή η οποία διαφώνησε, τόσο στο ζήτημα του προσφυγικού, όσο και σε αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης και αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι οι διαφωνίες ήταν πιο σοβαρές”.

Ο κ. Καμμένος, εξερχόμενος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι στο μεταναστευτικό οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα θέμα διεθνές, και η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει την οικονομική ενίσχυση της ΕΕ. Επίσης, “ξεκαθαρίσαμε ότι δεν τίθεται θέμα κοινών περιπολιών με την Τουρκία, ενώ η Frontex θα παραμείνει ως δύναμη επιφυλακής”.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, οι πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, συμφώνησαν ότι η Βουλή πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο, ενώ πρέπει να προωθηθεί και ο νόμος περί της ευθύνης των υπουργών.

Για το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο κ. Καμμένος επεσήμανε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν, ενώ πρότεινε ειδική επιτροπή να διεξαγάγει έρευνα για τα αποτελέσματα του PSI και τους εμπλεκόμενους.

www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΟι Τουρκοί μετακινούν την τουρκική τεθωρακισμένη μεραρχία από την Ραιδεστό στα σύνορα με τη Συρία – ΦΩΤΟ
Επόμενο άρθροΦράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα ξεκίνησαν να στήνουν σήμερα τα Σκόπια