Διεθνής διαγωνισμός για τηλεθέρμανση από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στις: at 13:27
725 0

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρωτοστατεί στην αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας δη της γεωθερμίας, μέσα από μια πολυδιάστατη διαχείριση αυτής. Μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών ανέβηκε ο δημόσιος διεθνής ηλεκτρονικός   διαγωνισμός, προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ, για την ανάδειξη αναδόχου και την κατασκευή  του συστήματος γεωθερμικής τηλεθέρμανσης, αγροτικής και αστικής, όπως περιγράφει στο ypaithros.gr  ο αντιδήμαρχος Ενέργειας- Φυσικών Πόρων Γιάννης Φαλέκας, μιλώντας για το γεωθερμικό πεδίο στο Αρίστηνο Τραϊανούπολης.

Εξηγεί ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρίες έχουν περιθώριο 35 ημερών για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό προσθέτοντας ότι στο τέλος Ιουνίου αναμένεται ν’ αναδειχθεί ο επίσημος ανάδοχος. Το έργο  αφορά στην κατασκευή 18 χλμ. δικτύων αγωγών τηλεθέρμανσης, δύο γεωθερμικές γεωτρήσεις επανεισαγωγής έως 550 μέτρων η κάθε μία, τη δημιουργία ενός θερμικού σταθμού 220 τ.μ. στην Άνθεια.

Tονίζει ότι θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα συγκεκριμένη τεχνολογία, με εξελιγμένο πολυπροπυλένιο. «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τεχνολογία με χαμηλότερα κόστη, ανθεκτική στις μεγάλες θερμοκρασίες και πιο ευέλικτη. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας».

Ο ανάδοχος έχει χρονικό περιθώριο 18 μηνών για την παράδοση του έργου αλλά ο κ. Φαλέκας εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Στόχος ο ενεργειακός τουρισμός

Ο κ. Φαλέκας σημειώνει ότι θα γίνει ένας ιδιαίτερος θερμικός σταθμός και το συγκεκριμένο ενεργειακό έργο θα είναι επισκέψιμο, ανοίγοντας έτσι το κεφάλαιο του ενεργειακού τουρισμού στην Αλεξανδρούπολη. «Με την ολοκλήρωση του έργου σχεδιάζουμε ένα ενεργειακό επισκέψιμο πάρκο με ηλιακή και αιολική ενέργεια, γεωθερμία και βιομάζα, ένα σύμπλεγμα παραγωγής εναλλακτικών μορφών ενέργειας».

Θερμοκήπιο 5 στρεμμάτων

Ο αντιδήμαρχος αναφέρει ότι στο συγκεκριμένο έργο των 18 χλμ.  θα γίνουν δυο γεωτρήσεις επανεισαγωγής, για να επιστρέφει η γεωθερμία στο γεωθερμικό ταμιευτήρα και θα εξυπηρετηθούν τρεις αγροτικές περιοχές. «Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν πολύ φθηνή ενέργεια στα θερμοκήπια. Ήδη, ένας ντόπιος παραγωγός ζήτησε για μια μονάδα έκτασης πέντε στρεμμάτων γεωθερμική ενέργεια» ενημερώνει. Συμπληρώνει ότι θα ξεκινήσει με συμβατική ενασχόληση, σπορά στο χώμα, και στη συνέχεια θα εκσυγχρονιστεί και θα περάσει στην υδροκαλλιέργεια.

Αναφορικά με το δίκτυο τηλεθέρμανσης στις χειμερινές χρήσεις, εξηγεί ότι θα εξυπηρετήσει την θέρμανση 22 δημοτικών και δημόσιων κτιρίων τα οποία δεν θα χρειαστεί πλέον να χρησιμοποιούν πετρέλαιο, αλλά ενέργεια οικονομική και φιλική στο περιβάλλον.

ΠΗΓΗ www.ypaithros.gr

Σχετικά άρθρα

Διακομιδή ασθενή από Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη με σκάφος του Λιμενικού

Δημοσιεύτηκε από: - 2 Σεπτεμβρίου 2018 0
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες χθες, η διακομιδή 67χρονου αλλοδαπού,…

Αγιοκατάταξη π. Ιακώβου Τσαλίκη

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Νοεμβρίου 2017 0
Συνῆλθεν, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν συνεδρίαν αὐτῆς σήμερον, Δευτέραν,…

Πρόταση για Έκτακτη Σύγκλιση Σ.Ο.Π.Π. για την αντιμετώπιση αύξησης της εισροής προσφύγων από τον Έβρο

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Σεπτεμβρίου 2015 0
                                                                               « Πρόταση για Έκτακτη Σύγκλιση Σ.Ο.Π.Π. για την αντιμετώπιση αύξησης της εισροής προσφύγων από…

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην επικείμενη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών

Δημοσιεύτηκε από: - 14 Ιανουαρίου 2019 0
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επικείμενη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου 2018 στην πλατεία…