► Σύσκεψη στο δημαρχείο με αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο και εργαζομένους

► Οι ανακοινώσεις της Εθνικής Τράπεζας καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος

Του Θανάση Πολυμένη – www.proinos-typos.gr

ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ κεραυνός εν αιθρία, έπεσε το περασμένο Σάββατο, η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι ανακαλείται πλέον η άδεια λειτουργίας της Olympus Bank της πρώην Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας.

Η είδηση έκανε το γύρο της Ελλάδας σε χρόνο μηδέν και προκάλεσε ιδιαίτερη αναταραχή στη Δράμα, στους καταθέτες της τράπεζας, στους μετόχους της αλλά κυρίως στους εργαζομένους της στη Δράμα και τον Έβρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις των πελατών της Olympus Bank μεταφέρονται στην Εθνική Τράπεζα, η οποία όπως έχει ανακοινώσει από χθες Δευτέρα, θα μπορούν να εξυπηρετούνται από σήμερα ως νέοι πελάτες της Εθνικής. Στην ανακοίνωσή της μάλιστα η Εθνική Τράπεζα, επισημαίνει ότι στις πόλεις Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, παρατείνεται καθημερινά το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 5 το απόγευμα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι νέες πελάτες της.

Σύσκεψη στο Δήμο Δράμας

Χαρακτηριστικό της όλης υπόθεσης, είναι ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πληροφορήθηκαν το κλείσιμο της Τράπεζας από το διαδίκτυο, ενώ μέχρι πριν ούτε οι ίδιοι είχαν κάποια σχετική ενημέρωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, συνολικά πρόκειται για 40 εργαζόμενους (14 στο κατάστημα της Δράμας, 2 στο κατάστημα του Αγίου Αθανασίου και 24 στην Αλεξανδρούπολη).

Στο μεταξύ το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, μετά από πρωτοβουλία εργαζομένων της Olympus Bank στη Δράμα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ και αντιπροσωπείας εργαζομένων, η οποία στάθηκε κυρίως στο εργασιακό τους μέλλον.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο οποίος αρχικά μίλησε για μια «δυσάρεστη είδηση», τονίζοντας ότι «οι 40 εργαζόμενοι σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη είναι πλέον στο δρόμο, είναι εκτεθειμένοι στον αέρα».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «ζητήθηκε από μια αντιπροσωπεία εργαζομένων στη Δράμα να γίνει μια συνάντηση, οι οποίοι αναζητούν έναν τρόπο απορρόφησής τους. Γιατί, εφόσον έκλεισε το κατάστημα, μένουν πλέον στο δρόμο. Αυτό, σαν θεσμικό πλαίσιο από τους ΟΤΑ, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να γίνει, για να μην λαϊκίζουμε και λέμε ψέματα και δίνουμε φρούδες ελπίδες».

Όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ, «αυτό που μπορεί να γίνει και συμφωνήσαμε, είναι, συλλογικά αυτοί οι άνθρωποι, να στείλουν ένα υπόμνημα και να διεκδικήσουν είτε από έναν Τραπεζικό Οργανισμό την απορρόφησή τους αν οι συνθήκες το ευνοούν, ή αν υπάρχει περίπτωση να στελεχωθούν υπηρεσίες των ΟΤΑ, που έχουν υποστελέχωση (είτε Δήμοι είτε Περιφέρεια) να μπορέσουν να πάνε εκεί. Όλες οι υπηρεσίες έχουν προβλήματα υποστελέχωσης και αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να εξεταστεί. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μόνο με κάποια νομοθετική ρύθμιση. Δεν μπορεί να πάρει απόφαση ένας περιφερειάρχης, ένας αντιπεριφερειάρχης ή ένας δήμαρχος και να τους προσλάβει. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το στηρίξουμε όλοι μαζί και είμαστε κοντά τους».

Στην ερώτηση αν οι ίδιοι το ήξεραν από πριν, ο κ. Παπαεμμανουήλ απάντησε ότι «ούτε οι ίδιοι είχαν ενημερωθεί και γι’ αυτούς έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Δεν είχαν καμιά ενημέρωση». Ο ίδιος αναρωτήθηκε τι γίνεται με το ζήτημα των μετοχών της Τράπεζας και  όπως είπε, «είναι ένα θέμα που θα έχει ένα μεγάλο πεδίο δράσης στο μέλλον».

Από σήμερα η εξυπηρέτηση πελατών της Olympus Bank από την Εθνική

Στο μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα, ήδη από το Σάββατο είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση ότι, όλοι οι καταθετικοί λογαριασμοί περνάνε πλέον στη δική της διαχείριση, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Με νεώτερη ανακοίνωσή της χθες Δευτέρα, η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι πλέον από σήμερα Τρίτη, θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους πελάτες της Olympus Bank ενώ δίνει και μια τηλεφωνική γραμμή και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας της στα καταστήματα της Δράμας και της Αλεξανδρούπολης. Επισημαίνει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της:

[Η εκτιμώμενη Ημερομηνία Έναρξης Εξυπηρέτησης των Δικαιούχων από το δίκτυο καταστημάτων και το ψηφιακό δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας είναι η Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων Δικαιούχων, η Εθνική Τράπεζα υπενθυμίζει ότι έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

– Ειδική Γραμμή Τηλεφωνικής Επικοινωνίας τίθεται σε λειτουργία από τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου στις 9.00 π.μ.  Από την ώρα αυτή και για όσο διάστημα χρειαστεί, οι Δικαιούχοι μπορούν να καλούν στον αριθμό 210-4848300 για να εξυπηρετηθούν από στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.  

– Παράλληλα, επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στις πόλεις της Δράμας, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων πελατών και μόνο,  μέχρι τις 5 μ.μ. καθημερινά, ούτως ώστε να μπορούν να προσέλθουν σε αυτά εκτός κανονικού ωραρίου λειτουργίας και με λιγότερο φόρτο εργασίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της 4ης Φεβρουαρίου, η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει τη μεταφορά των καταθέσεων της Olympus Bank.]

Πληρωμή δανειακών και πάσης φύσεων οφειλές

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ειδικού Εκκαθαριστή της Συνεταιριστικής Τράπεζας «ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΥΝ. Π.Ε.» με διακριτικό τίτλο «OLYMPUS BANK», η πληρωμή δανειακών και πάσης φύσεως οφειλών μπορεί να πραγματοποιείται εφεξής με κατάθεση στους λογαριασμούς που τηρεί η Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος Συν. Π.Ε.:

– στην Τράπεζα Πειραιώς στο λογαριασμό 6183-040031-765 (ΙΒΑΝ GR5201711830006183040031765)

ή

– στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 306/50800888 (ΙΒΑΝ GR7301103060000030650800888)

αναγράφοντας ως αιτιολογία της κατάθεσης υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό του δανειακού λογαριασμού και τον αριθμό φορολογικού μητρώου του οφειλέτη.

Ανάδοχος των καταθέσεων η Ε.Τ.Ε.

Σε άλλο σημείο μάλιστα, η Ε.Τ.Ε., αναφέρει ότι, [σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων 456/04.02.23 της Τράπεζας της Ελλάδος και την έκδοση του σχετικού Δελτίου Τύπου, η Εθνική Τράπεζα (“ΕΤΕ”) ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank, τις οποίες αναλαμβάνει και διασφαλίζει πλήρως. Επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα δεν αναλαμβάνει λοιπά στοιχεία Ενεργητικού ή Παθητικού της Olympus Bank.

Η διαδικασία μεταφοράς και ενσωμάτωσης των καταθετικών λογαριασμών στα συστήματα της Εθνικής Τράπεζας θα αρχίσει άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης και μετά, οι Νέοι Πελάτες θα
μπορούν να εξυπηρετούνται από το σύνολο του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και από τα ψηφιακά της δίκτυα (Internet banking, mobile banking) εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε αυτά.

Η μεταφορά των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί συστημικά και για αυτό το λόγο δεν είναι καταρχήν απαραίτητη η προσέλευση των Νέων Πελατών στο δίκτυο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης, οι Νέοι Πελάτες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές κλπ.) και να εκδώσουν νέα χρεωστική κάρτα.

Οι Νέοι Πελάτες που είναι ήδη πελάτες ΕΤΕ και εγγεγραμμένοι στα ψηφιακά της
δίκτυα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κινήσεις στους λογαριασμούς προερχόμενους από Olympus Bank αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στην ΕΤΕ.

Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί θα μεταφερθούν στο σύνολό τους ως λογαριασμοί πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου, όψεως), ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους Νέους Πελάτες όλα τα προϊόντα καταθέσεων και επενδύσεων της ΕΤΕ.

Η Εθνική Τράπεζα θα μεριμνήσει να συζητήσει με τον ειδικό εκκαθαριστή για θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους της Olympus Bank.]

Η ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας

Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, την ανακοίνωση για την ανάκληση της άδειας έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ανέφερε σχετικά τα εξής:

[Η «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» δεν διαθέτει, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013

Η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από την ανάκληση της άδειας της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης», προέκρινε τη μεταβίβαση των καταθέσεων στην «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.»

Οι καταθέσεις όλων των πελατών της συνεταιριστικής τράπεζας είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο.

Η «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό. Κατόπιν αυτού, η άδεια της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» ανακλήθηκε κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΕ) 1024/2013.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, με γνώμονα τη διασφάλιση των καταθέσεων των πελατών της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, διερεύνησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης βάσει του άρθρου 145Β του ν. 4261/2014, το ενδιαφέρον άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων για την απόκτηση του συνόλου των καταθέσεων της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» και προέκρινε τη μεταβίβασή τους στην «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας.

Οι καταθέσεις όλων των πελατών της «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και η οργάνωση της μεταφοράς τους στην «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» έχει ήδη ξεκινήσει. Η «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» θα ενημερώσει με ανακοίνωσή της το κοινό για τις σχετικές λεπτομέρειες.

Η διαφορά μεταξύ της αξίας των στοιχείων παθητικού και ενεργητικού που μεταφέρονται στο ανάδοχο πιστωτικό ίδρυμα καλύπτεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) και το Ελληνικό Δημόσιο. Η «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, από το προϊόν της οποίας θα ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τρίτων με τη σειρά που ορίζει ο νόμος.

Εκκαθαριστής ορίστηκε η εταιρεία «PQH ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ».

ΕΠΑΘ 456/1/04.02.2023: Θέση του πιστωτικού ιδρύματος «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΟΛΥΜΠΟΣ Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης» υπό ειδική εκκαθάριση και διορισμός ειδικού εκκαθαριστή.]

Προηγούμενο άρθροΓεώργιος Τσιουράκης: “Είμαι αποφασισμένος για όλα – Τέρμα οι υποσχέσεις, ήρθε η ώρα για έργα”
Επόμενο άρθροΜαρία Γιαλαμά: “Η πολιτική πολλών ετών, είναι εθνοκτόνος…”