Είδος υπό προστασία ο νεκρός καρχαρίας για την θανάτωση του οποίου είναι περήφανος ο Πάνος Καμμένος

Δημοσιεύτηκε στις: at 11:35
481 0

Σχετικά με τον σκοτωμένο καρχαρία, διευκρινίζουμε ότι, Πρόκειται για τον εξαβράγχιο καρχαρία (Hexanchus griseus), έναν από τους πιο κυνηγημένους στην Ελλάδα καρχαρίες, για τον οποίο δεν υπάρχει παγκοσμίως καμία καταγραφή απρόκλητης επίθεσης σε ανθρώπους. Η αλιεία του εξαβράγχιου απαγορεύεται από την εθνική νομοθεσία από το 1981, με το προεδρικό διάταγμα 67/1981.

Το WWF Ελλάς εδώ και χρόνια προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη γύρω από τους πιο κυνηγημένους κυνηγούς των θαλασσών μας: τους καρχαρίες. Η εικόνα ενός υπουργού, ο οποίος μάλιστα διετέλεσε και αρμόδιος για τα θέματα της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη θάλασσα και ειδικότερα για την αλιεία, να καμαρώνει δίπλα σε έναν σκοτωμένο κορυφαίο του θαλάσσιου βασιλείου είναι ντροπιαστική και δεν δείχνει καμία γενναιότητα.

Άσχετα από το εάν η θανάτωση του καρχαρία προήλθε από ακούσια παγίδευσή του στα στατικά δίχτυα ή ήταν εσκεμμένη ενέργεια, η φωτογραφία δείχνει μια σαφή περιφρόνηση για τους νόμους προστασίας της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής. Το WWF Ελλάς καταδικάζει απερίφραστα τη συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Πηγές:
Το τουίτ του Πάνου Καμμένου: https://twitter.com/PanosKammenos/status/685751951129182208
Ενημερωτικό υλικό για τους καρχαρίες: http://www.wwf.gr/images/pdfs/sharks-factsheet.pdf
Σχετική νομοθεσία:
Σύμβαση της Βαρκελώνης (http://europa.eu/legislation_summaries/environment/water_protection_management/l28084_en.htm)
Σύμβαση της Βέρνης (http://europa.eu/legislation_summaries/environment/nature_and_biodiversity/l28050_en.htm)
Σύμβαση της Βόννης (http://europa.eu/legislation_summaries/environment/nature_and_biodiversity/l28051_en.htm)
τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Σύμβαση CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων με Εξαφάνιση Ειδών) http://www.cites.org/eng/app/appendices.php και http://europa.eu/legislation_summaries/customs/l11023_el.htm
Επίσης, η αλιεία τους ρυθμίζεται από:
την ICCAT – Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού
(http://www.iccat.es/en/assess.htm), τη GFCM – Γενική Επιτροπή για την Αλιεία στη Μεσόγειο (http://www.fao.org/3/a-ax385e.pdf), την IUCN – International Union for Conservation of Nature (http://www.iucnssg.org/index.php/cites), και τη νομοθεσία της ΕΕ (ετήσιοι κανονισμοί σχετικά με τις δυνατότητες αλιείας για ορισμένα αποθέματα βαθέων υδάτων).

Σχετικά άρθρα

Παρασκευάς Πατσουρίδης: “Με το έργο της βελτίωσης της ύδρευσης , θα αυξηθεί σημαντικά η ποσότητα του νερού, που θα μπορεί να μεταφερθεί προς την πόλη και τα χωριά”

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Ιουλίου 2017 0
«Με το έργο “Βελτίωση ύδρευσης της πόλης του Διδυμοτείχου και των οικισμών”, προϋπολογισμού 1.272.000 ευρώ, θα αυξηθεί σημαντικά η ποσότητα…

Απομακρύνθηκε η επικίνδυνη ξύλινη κατασκευή στην παραλία της Αγ. Παρασκευής

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Μαΐου 2020 0
Στην απομάκρυνση πρόχειρης ξύλινης κατασκευής στην παραλία Αγίας Παρασκευής προχώρησε το συνεργείο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμος Αλεξανδρούπολης. Η κατασκευή δεν…