Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον αναπάντεχο θάνατο του Πομάκου συγγραφέα και δημοσιογράφου Σεμπαϊδήν Καραχότζα, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης διοργανώνει τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 στην Καπναποθήκη «Π» στην Ξάνθη στις 7.00 μ.μ.

Ομιλητές:

  • Κώστας Καραΐσκος, Μαθηματικός, εκδότης της εφημερίδας «Αντιφωνητής»
  • Νικόλαος Κόκκας, Δρ Λαογραφίας ΔΠΘ
  • Γιάννης Κουριαννίδης, Διευθυντής του περιοδικού «Ενδοχώρα»
  • Δημήτρης Ντούμος, πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης

Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Παυλικιάνος, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ηχώ της Θράκης», του περιοδικού «Αγορά … Ζω Θράκη» και του ιστοτόπου XanthiTimes.gr.


Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα γεννήθηκε στο χωριό Προσήλιο Ξάνθης το 1979. Σπούδασε στο Γυμνάσιο Σμίνθης και στο 3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2006 έως το 2021 έλαβε μέρος ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δεκάδες εκδηλώσεις και ημερίδες σε όλη την Ελλάδα. Ήταν εκδότης της πομακικής εφημερίδας NATPRESΗ και συντάκτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας xanthinet.gr. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και ήταν επί σειρά ετών συντάκτης και παρουσιαστής πομακόφωνου τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων. Ως δημοσιογράφος διακρίθηκε για το θάρρος του, την αντικειμενικότητα και την μαχητικότητά του στην προβολή των καθημερινών προβλημάτων των συμπολιτών του, καθώς και για τον νηφάλιο σχολιασμό της παγκόσμιας επικαιρότητας.

Ανάμεσα στα έργα του συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα βιβλία:
1) «Η καθημερινή γλώσσα των Πομάκων της περιοχής Μύκης», 2006
2) «Isîy zhïvót Pomátsise. Έτσι ζουν οι Πομάκοι», 2008
3) «Μεταφράσεις ελληνικής και αγγλικής ποίησης στην πομακική γλώσσα», 2016
4) «15 μύθοι του Αισώπου στην πομακική», 2022
5) «Κείμενα για τη Θράκη και τους Πομάκους (2006-2021)», 2022

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην προσπάθεια για την ανάδειξη της μητρικής γλώσσας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Πομάκων και στον αγώνα για δημόσια ελληνόφωνη εκπαίδευση στα πομακοχώρια.

Ο Σεμπαϊδήν Καραχότζα έφυγε από τη ζωή στις 7 Δεκεμβρίου 2021 σε ηλικία 42 ετών, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια πνευματική παρακαταθήκη για τη Θράκη και την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ malkidis.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Κασαπίδης: “Δεν είχε κανένα όφελος στην αγορά, το καλάθι του νοικοκυριού…”
Επόμενο άρθροΚώστας Χατζηκωνσταντίνου: “Εγκρίθηκε η ένταξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στο εκτεταμένο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών”