ΕΒΡΟΣ: Ο μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων που πήρε το όνομά του από έναν θεό

Δημοσιεύτηκε στις: at 18 Ιανουαρίου 2017
4409 0

Ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά τον Δούναβη, πηγάζει από τα όρη Ρίλα στη Βουλγαρία και καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος. Με τα εντυπωσιακά 530 χιλιόμετρά του ο Έβρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η μυθολογία λέει πως ο Έβρος ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης και λατρεύτηκε από τους Θράκες ως θεός. Κατά μια άλλη θεωρία ο ποταμός ονομαζόταν Ρόμβος αλλά μετονομάστηκε σε Έβρο από τον γιο του μυθικού βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου που πνίγηκε στα νερά του.

Σε μικρό μέρος του ο ποταμός, που είναι γνωστός και ως Μαρίτσα, βρίσκεται και σε τουρκικό έδαφος, αποτελώντας το γεωγραφικό σύνορο της χώρας μας με την Τουρκία. Περνά από πολλές κωμοπόλεις όπως το Πύθιο, οι Φέρες, το Διδυμότειχο και το Σουφλί και εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο.

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός σχηματίζει μεγάλο δέλτα, διεθνούς οικολογικής σημασίας. Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.

Ο υγρότοπος χαρακτηρίζεται τόσο από την ποικίλη βλάστηση -παραποτάμια, αρμυρίκια, υγρά λιβάδια, βλάστηση λιμνοθάλασσας και υποβρύχια- όσο και από τη μεγάλη ποικιλία της πανίδας- παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Το δέλτα είναι πολύ σημαντικό για τα πουλιά που είτε ξεχειμωνιάζουν εδώ είτε το χρησιμοποιούν ως μεταναστευτικό σταθμό. Αφθονούν επίσης αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά και ψάρια.

Από τον Φορέα Διαχείρισης του δέλτα του Έβρου γίνονται οργανωμένες περιηγήσεις στην προστατευόμενη περιοχή με παραδοσιακές πλάβες, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πυρήνα του ποταμού και την εντυπωσιακή φύση του.

Το δέλτα του θεωρείται ο σημαντικότερος υδροβιότοπος της Ελλάδας – Δείτε τις φωτογραφίες

ΕΒΡΟΣ

ΕΒΡΟΣ

ΕΒΡΟΣ

ΕΒΡΟΣ

ΕΒΡΟΣ

ΕΒΡΟΣ

www.newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Τα περήφανα ελληνόπουλα των Ηνωμένων Πολιτείων ξεκίνησαν τους εορτασμούς του για την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Μαρτίου 2021 0
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ – Το Ελληνικό Σχολείο του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου (Greek Orthodox Cathedral of Saint Paul) ξεκίνησε τις…

Αλέξης Τσίπρας: Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών – Θα εμβολίαζα τα παιδιά μου

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Ιουλίου 2021 0
Θετικά απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και άλλων ομάδων τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, εμφανίστηκε αντίθετος…

Δείτε όλες οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Νοεμβρίου 2015 0
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Όπως προκύπτει από αυτή, προβλέπονται μειώσεις για τα παλαιότερα οχήματα, επιβολή…