Γράφει ο Μενέλαος Μαλτέζος
Οικονομολόγος
Μέλος Κεντρικής Διοίκησης. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Εκπρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

Η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην εμμονή της να μη στηρίξει το ΕΣΥ με προσωπικό και κρεβάτια ΜΕΘ παρά το  σοκ που έχει προκαλέσει  στην κοινωνία  οι  130 θάνατοι ,  τα 5.736 κρούσματα και οι πάνω απο 700 διασωληνομένοι.

Δυστυχώς , είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση της Ν.Δ. χάνει τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς η χώρα παραδίδεται  στη δίνη της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού με χιλιάδες κρούσματα κρούσματα ημερησίως. Με τα αρνητικά ρεκόρ να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο , τις τελευταίες μέρες καταρρίφθηκε και επισήμως (εάν και ήταν πασιδήλως γνωστό) και η αντιεπιστημονική και δημαγωγική θεώρηση του κυρίου Μητσοτάκη για την θνητότητα εκτός ΜΕΘ. Το εντυπωσιακό όμως δεν είναι πως ο κ. Μητσοτάκης κατέφυγε στην δημαγωγία, είναι πολιτικό ιδίωμα της οικογένειας του εξάλλου , αλλά  το πως η αξιοπιστία του έχει καταρρακωθεί και από τους ίδιους του συνεργάτες του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημοσιευμένη πια μελέτη των κ.κ  Λύτρα -Τσιόδρα που διαψεύδει εντελώς τους ισχυρισμούς του για τις ΜΕΘ.

Όταν και ο γνωστός  σε όλους μας «Σωτήρης» -κατά την προσφιλή προσφώνηση-, είτε παίρνει αποστάσεις  από τον Πρωθυπουργό και τον αφήνει ανενημέρωτο και έκθετο είτε ξεμπροστιάζει τα ψεύδη του , τότε τα πράγματα έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Κρούσματα διασωληνωμένοι είναι σημάδια που δείχνουν ότι θα  αργήσει ακόμα να διαφαίνεται η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ και κατ’ επέκταση η μείωση των θανάτων.

Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη σε μια χώρα που έχει βαφτεί «κόκκινη» και το σύστημα υγείας έχει κρασάρει, η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στην εμμονή της να μη στηρίξει το ΕΣΥ με προσωπικό και κρεβάτια ΜΕΘ.

Όταν στην Σουηδία έχουν 3 νεκρούς την ημέρα, στην Ολλανδία και Ιταλία, με 28 και 98 θανάτους αντίστοιχα, ανακοίνωσαν νέα μέτρα.

Εδώ είναι απλώς “κανονικότητα”…

Υπάρχει λοιπόν η (βαριά) ευθύνη της κυβέρνησης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι μόνο υπόθεση της Πολιτείας. Είναι και υπόθεση των πολιτών. Είναι υπόθεση όλων μας να προσπαθήσουμε να πείσουμε για το εμβόλιο, να είμαστε προσεκτικοί με τους γύρω μας, να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη, να πιέσουμε πολιτικά την εξουσία για να βγει από την απάθεια.

Βλέπουμε την επέλαση της πανδημίας στην διπλανή μας πόρτα ακούμε καθημερινά για κρούσματα και θανάτους, γνωστών φίλων και συγγενών στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, την Θράκη.

Πάνω απ’ όλα, είναι καθήκον όλων μας να μη συμβιβαστούμε με το θάνατο, να μην αποδεχτούμε ότι δεν πειράζει να πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, να μη θεωρήσουμε ότι υπάρχουν ζωές που δεν αξίζουν. Αν κάνουμε έστω και σιωπηρά εκπτώσεις στην αξία της ανθρώπινης ζωής, τότε ανοίγουμε ορθάνοιχτα τις πύλες στη βαρβαρότητα.

Προηγούμενο άρθροΤο νερό… νεράκι θα λένε από σήμερα οι Τούρκοι
Επόμενο άρθροΕμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά ο Ανδρουλάκης από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές