Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απόκτηση του κοινού ελέγχου της Gastrade που αναπτύσσει την πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, από τον ΔΕΣΦΑ, την κα Ασημίνα-Ελένη Κοπελούζου, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την GasLog Κύπρου και την Bulgartransgaz της Βουλγαρίας.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, στο σκεπτικό της Επιτροπής συνεκτιμήθηκαν τόσο η παρουσία ανταγωνιστικών εγκαταστάσεων εισαγωγής φυσικού αερίου όσο και οι ισχύοντες κανονισμοί στην ελληνική αγορά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν στις χρεώσεις των τερματικών σταθμών ΥΦΑ και εκείνων που σχετίζονται με την παροχή πρόσβασης στους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ και στο σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται, πως η υλοποίηση του έργου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με εγκεκριμένη επιχορήγηση ύψους 166,7 εκατ. Ευρώ.

«Το έργο υποστηρίζει την μετατροπή της Β. Ελλάδας σ’ ένα Gas Hub για ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για ένα μεγάλο έργο Εθνικής και Ευρωπαϊκής σημασίας, εξελίσσεται κανονικά. Θυμίζω πως το έργο αυτό υποστηρίζει την μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σ’ ένα Gas Hub για ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη, αφού το αεριοποιημένο LNG από τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία».

«Είναι μια εξέλιξη επιστέγασμα ενός μακρόπνοου και καλά προετοιμασμένου σχεδιασμού που θα συμβάλλει στην διεύρυνση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, στην προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή, στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών, στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ευελιξίας του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου καθώς και των Περιφερειακών και Διευρωπαϊκών Συστημάτων αλλά και στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών στόχων της χώρας», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ www.imerisia.gr

Προηγούμενο άρθροΠόσα χρήματα λαμβάνουν οι Δήμοι του Έβρου ως έκτακτη επιχορήγηση και για θέρμανση σχολείων
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Aύξηση 10% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αλεξανδρούπολης