ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δημοσιεύτηκε στις: at 00:35
815 0

ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΘΛΟΣ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η επετειακή εκδήλωση για την ενσωμάτωση της Θράκης στην εθνική επικράτεια της Ελλάδος, η οποία οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ροδόπης και έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Θεολόγος, Εκκλησιαστικός Ιστορικός και Νομικός κ. Ιωάννης Ελ. Σιδηράς, τον οποίο ο πρόεδρος των Εφέδρων κ. Αθανάσιος Τσαρδακλής προλόγισε και παρουσίασε στα μέλη του συνδέσμου και στο πολυπληθές ακροατήριο στο οποίο ήταν παρόντες οι θεσμικοί τοπικοί παράγοντες του Ν. Ροδόπης, εκπαιδευτικοί, πρόεδροι συλλόγων και επισκέπτες από την Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Σιδηράς αναφέρθηκε διεξοδικά στις ιστορικές πολιτικές και διπλωματικές έγγραφες πηγές της εποχής όταν από τους Βαλκανικούς Πολέμους και μέχρι το 1920 η Δυτική Θράκη απετέλεσε το μήλον της έριδος πολλών μνηστήρων, όπως Τούρκων, Βουλγάρων και Γάλλων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο ομιλητής στον πολυεπίπεδο πολιτικό και διπλωματικό αγώνα του Ελευθερίου Βενιζέλου και του όντως σωτήρος της Θράκης Χαρισίου Βαμβακά προκειμένου να πεισθούν οι Μεγάλες Δυνάμεις και να παραχωρήσουν οριστικά και αμετάκλητα την Δυτική Θράκη στην Ελλάδα.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ιστορικές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε ο ομιλητής για την θετική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των απλών μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης, οι οποίοι επέδειξαν θετική στάση για την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα και όχι στην Βουλγαρία, ενώ δεν ενέδωσαν ούτε στα εθνικιστικά κηρύγματα του νεοτουρκικού θρακικού κομιτάτου.

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και συζήτηση με τους παρευρισκομένους.

Σχετικά άρθρα

Προσοχή! Ορμητικά νερά στην διάβαση του Αγίου Παϊσιου στο Μαϊστρο

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Δεκεμβρίου 2020 0
Στην διάβαση παρευρέθηκαν Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ηλίας Δαστερίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ναϊτίδης και ο υπάλληλος της…

Δείτε την έναρξη εργασιών της 1ης ημέρας του Συνεδρίου “Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων και ο Ρόλος των Ο.Τ.Α.- Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων”

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Ιανουαρίου 2016 0
Το πρωί της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η έναρξη εργασιών της 1ης ημέρας του Συνεδρίου “Μοντέλα Διαχείρισης Αστικών Στερεών…