Εκπτωτος και με τη «βούλα» του ΣτΕ ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου

Δημοσιεύτηκε στις: at 19 Απριλίου 2018
709 0

Με τη «βούλα» της ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, ο Τοποτηρητής Μουφτείας Διδυμοτείχου, Σερίφ Δαμαδόγλου κηρύχθηκε οριστικά έκπτωτος από τα καθήκοντα του.

Η δικαστική απόφαση επικύρωσε προηγούμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντα του, ύστερα από την αμετάκλητη καταδίκη του για απλή συνέργεια σε απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε (869/2018) την προσφυγή του τέως Μουφτή ο οποίος ζητούσε την ακύρωση της σχετικής απόφασης.

Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους οι σύμβουλοι Επικρατείας η αμετάκλητη καταδίκη αποτελεί κώλυμα διορισμού για αυτές τις θέσεις επισημαίνοντας πως ο νομοθέτης δεν ανέχεται την άσκηση καθηκόντων από τον Μουφτή ή τον Τοποτηρητή Μουφτείας «από  πρόσωπα που θεωρεί ότι λόγω της αμετάκλητης καταδίκης τους για συγκεκριμένα  ποινικά αδικήματα, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ηθική υπόσταση και το  απαιτούμενο κύρος και δεν μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους για την άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο καθηκόντων τους, που περιλαμβάνουν μάλιστα πλην των θρησκευτικών και δικαιοδοτικά καθήκοντα ως προς ορισμένες κατηγορίες οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου των Ελλήνων μουσουλμάνων της περιφέρειάς τους».

Μάλιστα, οι δικαστές εξηγούν πως η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ως στόχο «την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Μουφτείων ως δημοσίων υπηρεσιών, με την άσκηση των προαναφερθέντων καθηκόντων από πρόσωπα που διαθέτουν τα κατάλληλα ηθικά προσόντα, συνάπτεται άμεσα με το αντικείμενο και τον χαρακτήρα του σχετικού δημοσίου λειτουργήματος τους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Σερίφ Δαμαδόγλου Μεμέτ του Αχμέτ είχε διοριστεί ως Τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου με καθήκοντα προσωρινής διαχείρισης των υποθέσεών της μέχρι τον διορισμό του Μουφτή. Ωστόσο, το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών, με τριετή αναστολή, για απλή συνέργεια σε απάτη σε βάρος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που αφορούσε ψευδή δήλωση του αδελφού του (σ.σ. έχει επίσης καταδικαστεί) για να εισπράξει κοινοτικές επιδοτήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Οι νέες ΚΥΑ: Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους χώρους των δικαστηρίων και υποθηκοφυλακείων – Ολόκληρες οι αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Σεπτεμβρίου 2020 0
Υποχρεωτική είναι πλεον η χρήση μάσκας σε όλα τα δικαστήρια και υποθηκοφυλακεία της χώρας τουλάχιστον έως τις 31 Οκτωβρίου. Η…

Συναντήσεις του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Ιουλίου 2018 0
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, όπου είχε συνάντηση με…

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διακλαδική άσκηση «Ωρίων-18» που έλαβε χώρα στη Θράκη και στο Αν. Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε από: - 18 Νοεμβρίου 2018 0
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθνική άσκηση ειδικών επιχειρήσεων «Ωρίων-18», με τη συμμετοχή δυνάμεων από Ζ’ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών, Ειδικό Τμήμα…

Σύμβουλος του Ερντογάν ζητάει την «ανακατάληψη» Ξάνθης, Κομοτηνής και Θεσσαλονίκης από τον Χουλουσί Ακάρ

Δημοσιεύτηκε από: - 20 Φεβρουαρίου 2017 0
του Γιάννη Πετρίδη Ο Τούρκος αρθογράφος Αϊχάν Ντεμίρ και ένας από τους πολλούς συμβούλους τύποις δημοσιογράφους του Ρ.Τ.Ερντογάν δίνει συγχαρητήρια…