Σενάριο για παροχή έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες έως το τέλος Δεκεμβρίου βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά την ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ και την καλύτερη πορεία, από τις αρχικές προβλέψεις, της οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις για καταβολή «μερίσματος» σε χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν αναδρομικά και υγειονομικούς οι οποίοι παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.
Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων από το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη διατροφής. Τα πρόσθετα μέτρα θα είναι απολύτως κοστολογημένα και εντός των ορίων που παρέχει η μεγαλύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει την εικόνα συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης ενόψει των συζητήσεων για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και την εξασφάλιση σχετικά χαμηλών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, όταν θα επιστρέψουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, το 2023.
Οι τελικές αποφάσεις για τις πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών θα ληφθούν τον Δεκέμβριο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει πιο καθαρή εικόνα για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία του προϋπολογισμού που θα καθορίσουν τον ακριβή δημοσιονομικό χώρο.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ φέτος θα είναι τουλάχιστον 6,1%, με σοβαρές πιθανότητες να κινηθεί και πάνω από το 6,5%, κάτι που θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για πρόσθετες ελαφρύνσεις δηλώντας ότι «εάν υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, αυτός θα διανεμηθεί στην κοινωνία, με έμφαση στη μεσαία τάξη και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα». «Ο σκοπός είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς» σημειώνει με έμφαση ο υπουργός, για να προσθέσει ωστόσο ότι οι συνθήκες με την ακρίβεια ενδεχομένως να αλλάξουν τη στόχευση.
Οι εισηγήσεις για τα περαιτέρω μέτρα στήριξης είναι αρκετές και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν νέα παρέμβαση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, κυρίως στο μέτωπο της ενέργειας, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την επέκταση της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης σε Δημόσιο – συνταξιούχους καθώς και το ενδεχόμενο μιας έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης.
Το γεγονός ότι για το 2022 θα ισχύει η ρήτρα διαφυγής, που απαγορεύει τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, θέτει αυτομάτως σε διαβούλευση με τους θεσμούς παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα, με τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τα νοικοκυριά.
Ο ρόλος του τουρισμού
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή δεν θα υπάρξει νέα αναθεώρηση του ΑΕΠ. Αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όπου θα περιλαμβάνονται και όποια πρόσθετα μέτρα στήριξης αποφασίσει η κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να προσεγγίσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Οι παράμετροι που θα καθορίσουν τον τελικό δημοσιονομικό χώρο συνδέονται με την πορεία του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, τα έσοδα από τον τουρισμό αλλά και το κόστος της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται:
Η αντιμετώπιση των συνεπειών της ακρίβειας. Το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια, που μπορεί τους επόμενους μήνες να λάβει μεγάλες διαστάσεις, απασχολεί το οικονομικό επιτελείο. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει ένα μεγαλύτερο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης και ένα έξτρα επίδομα για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.
Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες ώστε η συνολική πτώση να φτάσει τις 5 μονάδες, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση. Το μέτρο θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του καθαρού μηνιαίου μισθού των εργαζομένων και σε ελάφρυνση του φορολογικού βάρους για τις επιχειρήσεις.
Πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζομένους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους με ετήσιο καθαρό εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ, πράγμα που θα οδηγήσει αυτόματα σε ετήσια αύξηση από 22 έως και 676 ευρώ. Για παράδειγμα, για εισόδημα 13.000 ευρώ, δηλαδή για καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1.083 ευρώ, το ετήσιο όφελος θα είναι 22 ευρώ τον χρόνο ή 1,83 ευρώ τον μήνα.
ΠΗΓΗ www.tanea.gr