Είκοσι εννέα υδατοδρόμια είναι σε πορεία αδειοδότησης σε όλη την Ελλάδα, ανεβάζοντας τις προσδοκίες για την λειτουργία ενός επαρκούς δικτύου ειδικότερα σε απομακρυσμένες ή σε περιοχές με ελλιπή πρόσβαση.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, μέχρι σήμερα έτοιμες υποδομές υδατοδρομίων υπάρχουν σε τρεις περιοχές: ΚΕΡΚΥΡΑ, ΠΑΞΟΙ και ΠΑΤΡΑ. Τα εν λόγω υδατοδρόμια είχαν αδειοδοτηθεί με παλαιότερες διατάξεις. Για τα υδατοδρόμια της ΚΕΡΚΥΡΑΣ και των ΠΑΞΩΝ έχει εκδοθεί και η Βεβαίωση Συμμόρφωσης σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 4663/2020, ενώ εκκρεμεί η έκδοση αυτής για το υδατοδρόμιο της ΠΑΤΡΑΣ.

Παράλληλα ως και σήμερα έχουν εκδοθεί τρεις άδειες ίδρυσης υδατοδρομίων σε ΒΟΛΟ, ΡΕΘΥΜΝΟ και ΙΟ. Τέλος σε διαδικασία αδειοδότησης στην ελληνική επικράτεια είκοσι εννέα υδατοδρόμια στις κάτωθι περιοχές: ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΣΚΥΡΟΣ, ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ, ΣΚΟΠΕΛΟΣ, ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ, ΠΑΤΜΟΣ, ΤΗΝΟΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΣΗΤΕΙΑ, ΧΙΟΣ, ΛΑΥΡΙΟ, ΣΙΦΝΟΣ, ΠΥΛΟΣ, ΚΑΒΑΛΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, ΟΘΩΝΟΙ, ΕΡΕΙΚΟΥΣΑ, ΜΑΘΡΑΚΙ, ΚΥΛΛΗΝΗ, ΑΙΔΗΨΟΣ, ΑΛΙΒΕΡΙ, ΚΑΡΥΣΤΟΣ, ΚΥΜΗ, ΧΑΛΚΙΔΑ, ΨΑΡΑ, ΑΛΙΜΟΣ, ΟΙΝΟΥΣΕΣ.

Τι γίνεται με το υδατοδρόμιο Αλίμου

Στην Αθήνα προβλέπεται η λειτουργία υδατοδρομίου στην περιοχή του Αλίμου. Στις 12/10/2021 κατατέθηκε από το Δήμο Αλίμου αίτημα αδειοδότησης για την ίδρυση υδατοδρομίου στην περιοχή Αλίμου Αττικής, σε περιοχή που χωροθετείται πλησίον αλιευτικού
καταφυγίου.

Με τη δημοσίευση του ν. 4903/2022 (ΦΕΚ46/Α/5-3-2022), που αφορά σε τροποποιήσεις των διατάξεων του ν.4663/2020 και ειδικότερα με το άρθρο 39 αυτού, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου και σε περιοχές εκτός λιμένων, λιμνών, Π.Ο.Τ.Α., σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λιμένων. Κατόπιν αυτού, όπως αναφέρεται, ενημερώθηκε ο Δήμος και αναμένεται η υποβολή νέου αιτήματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός υδατοδρομίου θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί ΚΥΑ που να παρέχει την άδεια ίδρυσης του υδατοδρομίου.

Οι δύο εταιρείες

Σήμερα στην Ελλάδα στον χώρο των υδατοδρομίων έχουμε δύο εταιρείες. Η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Hellenic Seaplanes, προσπαθούν εδώ και χρόνια να ξεκινήσουν πτήσεις αναμένοντας την ολοκλήρωση αδειοδότης και έναρξης λειτουργίας υδατοδρομίων.

η Ελληνικά Υδατοδρόμια προχωρεί με την αεροπορική εταιρεία Grecian Air Seaplanes τη διαδικασία για την απόκτηση Πιστοποιητικού Αερομεταφορέα (AOC), που εκδίδεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να ξεκινήσουν πτήσεις, καθώς σύντομα αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα 2 ή 3 υδροπλάνα.

Η Ελληνικά Υδατοδρόμια έχει ως βασικό μέτοχο το γερμανικό fund Action Air Limited και με την Grecian Air Seaplanes υπολογίζεται να αναπτύξουν μια επένδυση με σχεδόν 15 υδροπλάνα, τύπου TwinOtter DHC-6, για να καλύψουν το σύνολο του προγραμματισμού των πτήσεών τους, ένα project που αγγίζει τα 120 με 150 εκατ. δολάρια.

Η Hellenic Seaplanes έχει στο επιχειρησιακό της σχέδιο επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία, με την αγορά τουλάχιστον 20 αεροσκαφών.

ΠΗΓΗ www.ypodomes.com

Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Παπαδόπουλος: «Θα προχωρήσουμε σε στάση εργασίας λόγο κακής συμπεριφοράς προς τους εργαζομένους»
Επόμενο άρθροΒασίλης Τσολακίδης: “Καλούμε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στην κάλπη της Κυριακής”