Συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων ζητούν τη διόρθωση της αυθαίρετης στελέχωσης του υπουργείου Μετανάστευσης με αντισυνταγματικές μετακινήσεις υπαλλήλων και τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης μετακλητών-κολλητών του υπουργού.

Την παρέμβαση της υπηρεσιακής γραμματέα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Φωτεινής Κουλούρη ζητούν τα συνδικαλιστικά όργανα των μόνιμων υπαλλήλων του υπουργείου, για να διορθωθούν οι αυθαίρετες, παράτυπες και αντισυνταγματικές μετακινήσεις υπαλλήλων, όπως και οι τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης.

Τα νέα κατορθώματα του κ. Μηταράκη έγιναν στις αρχές του έτους, με βάση το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου και έχουν έκτοτε δημιουργήσει δυσαρέσκεια και χάος, όπως έγραφε η «Εφ.Συν.» («Δυσαρέσκεια και από το νέο οργανόγραμμα του υπ. Μετανάστευσης», 21/1/2021).

Φαίνεται ότι ο υπουργός Νότης Μηταράκης επιχειρεί με το νέο οργανόγραμμα και την πρόχειρη διαδικασία των διαπιστωτικών πράξεων να ολοκληρώσει το εγχείρημα μετατροπής του υπουργείου σε προσωπικό στρατό μετακλητών και κολλητών. Μια προσπάθεια που άρχισε με την τοποθέτηση στενών του συνεργατών μέχρι και σε υπηρεσιακές θέσεις και με δυνατότητα διαχείρισης εκατομμυρίων ευρώ (βλ. ενδεικτικά «Δεξί χέρι Μηταράκη ο μετακλητός επιβλέπων μηχανικός των έργων στη Μαλακάσα», 4/6/2020).

Κοινή επιστολή

Σε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπηρεσιακή γραμματέα του υπουργείου στις 22 Ιανουαρίου, τα διοικητικά συμβούλια του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΜΕΠΟ και του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών μιλούν για προβληματικές και ελλειμματικές αποφάσεις και εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Αλλά και το ίδιο το οργανόγραμμα που προετοίμαζε μήνες ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης Πάτροκλος Γεωργιάδης φαίνεται ότι κατέληξε, σύμφωνα με τους υπαλλήλους, σε «λαβύρινθο αρμοδιοτήτων και επικαλύψεων» που αντίκειται σε κάθε «σύγχρονη τεκμηριωμένη οργανωσιακή μέθοδο και κουλτούρα».

Η επιστολή των Δ.Σ. των τριών συλλόγων μιλά για «καταφανώς ελλειμματικές» αποφάσεις και χαρακτηρίζει προβληματική την αναφορά σε προφορικές εισηγήσεις, που δεν συνάδουν «σε καμία περίπτωση με τις αρχές του επιτελικού κράτους και της αποστολής της σύγχρονης Κεντρικής Διοίκησης» και αντιβαίνουν στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας.

«Αυτές οι “παραλείψεις” και ενίοτε προχειρότητες οδηγούν αναπόφευκτα σε άλλα προβλήματα που θα έχουν συνέπειες στη συνολική αποδοτικότητα του Υπουργείου, ακόμη και στην καταστρατήγηση της ίδιας της αποστολής του. Εάν ληφθεί υπόψη και το όλο οικοδόμημα του νέου Οργανισμού (Π.Δ. 106/20 “Οργανισμός Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου”), αυτός ο “λαβύρινθος” αρμοδιοτήτων και ιεραρχικών επικαλύψεων που δεν ακολουθεί ουδεμία σύγχρονη τεκμηριωμένη οργανωσιακή μέθοδο και κουλτούρα, η όλη προσπάθεια τείνει σε εξαιρετικά προβληματική επιχειρησιακή λειτουργία», αναφέρει η επιστολή.

Προηγούμενο άρθροΠαρέλαση την 25η Μαρτίου για 200 χρόνια από την επανάσταση – Πρόσκληση σε Πούτιν, Μακρόν, Κάρολο
Επόμενο άρθροΈρευνα: Κυνηγοί «χτυπούν» ακόμα και προστατευόμενα είδη στο Δέλτα του Έβρου