Ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα

Δημοσιεύτηκε στις: at 01:27
473 0

Οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ σχεδιάζουν να δώσουν επενδυτική ορμή στην εταιρεία τους με στόχους τη μετοχική συμμετοχή του στο έργο του Σταθμού Αεροποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης αλλά και στη διεκδίκηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας

ναν χρόνο μετά την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στο κοινοπρακτικό σχήμα της SENFLUGA, που αποτελείται από τους Διαχειριστές της Ιταλίας Snam, της Ισπανίας Enagas και του Βελγίου Fluxys, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών αντίστοιχων εταιρειών Μάρκο Αλβερά, Μαρσελίνο Ορέγα και Πασκάλ Ντε Μπικ βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ευρωπαίοι μέτοχοι του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου δείχνουν έντονη διάθεση για επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ σχεδιάζουν να δώσουν επενδυτική ορμή στην εταιρεία τους με στόχους τη μετοχική συμμετοχή του στο έργο του Σταθμού Αεροποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης αλλά και στη διεκδίκηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας. Τη συγκεκριμένη υποδομή το ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει να βγάλει σε διαγωνισμό για την παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Και τα δύο έργα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς παρέχουν ασφάλεια εφοδιασμού στη χώρα αλλά και την αναβαθμίζουν σε ενεργειακό κόμβο.

Και για ΔΕΠΑ

Πηγές δεν αποκλείουν και την εκδήλωση ενδιαφέροντος του ΔΕΣΦΑ και στον διαγωνισμό πώλησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει βγάλει στον «αέρα» την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προτάσεων είναι η 14η Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τη συνάντηση των τριών επικεφαλής των ευρωπαίων Διαχειριστών με τον Πρωθυπουργό, πληροφορίες θέλουν κατά τη διάρκεια της συνάντησης να συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές και οι ευκαιρίες που ανοίγονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

Πηγές μάλιστα θέλουν σχετικό ενδιαφέρον για το έργο που υπογράφηκε πρόσφατα με διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ να εκδήλωσε η ιταλική Snam. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που «τρέχουν» τον αγωγό είναι οι ΔΕΠΑ και η επίσης ιταλική Edison.

Επιπλέον ο ΔΕΣΦΑ έχει σε εξέλιξη και επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τη δεκαετία 2020-2029, το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη έργων υποδομών, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις εφοδιασμού LNG στη Ρεβυθούσα για πλοία καθώς και η κατασκευή σταθμών συμπιεσμένου φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν φτάνει το δίκτυο.

Οι CEOs των τριών εταιρειών επαναβεβαίωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη το κλίμα εμπιστοσύνης.

www.tanea.gr

Σχετικά άρθρα

Ζοζέπ Μπορέλ: “Οι ελληνικές αρχές απάντησαν με αποφασιστικότητα στον Έβρο τον Μάρτιο – Οι αρχές της Τουρκίας ενθάρρυναν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες να προχωρήσουν προς τα ελληνικά σύνορα”

Δημοσιεύτηκε από: - 19 Δεκεμβρίου 2020 0
Διπλωματικό παρασκήνιο από το «έτος των ταραχών» αποκαλύπτει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφερόμενος…

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Έβρου

Δημοσιεύτηκε από: - 12 Οκτωβρίου 2020 0
Mε σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων…

Ελληνοτουρκικά : Έτοιμη για όλα η Πολεμική Αεροπορία -Το Crash Test και ο πολεμικός «πυρετός» σε Μοίρες και Κέντρα Επιχειρήσεων

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Ιουλίου 2020 0
Μόλις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έδωσε την εντολή από την Κύπρο σε όλες τις Πολεμικές Μοίρες σήμανε συναγερμός Για την Πολεμική…

Μπακογιάννη: “ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το ποια είναι η πολιτική που απαιτείται στη Θράκη”

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Μαΐου 2016 0
Ντόρα Μπακογιάννη για τη Θράκη: “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει πολιτική”, γεγονός το οποίο αποδίδει στο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες…