Ενημερωτικές δράσεις για το διαβήτη από τον Σύλλογο Διαβητικών Έβρου

Δημοσιεύτηκε στις: at 13:32
546 0

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day). Αποτελεί θεσμό που εισήγαγε η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation), ο οποίος έχει υιοθετεί από το σύνολο σχεδόν της παγκόσμιας κοινότητας και εκφράζεται μέσα από πλήθος εκδηλώσεων ανά τον κόσμο με μία κοινή στόχευση: την προαγωγή της ορθής γνώσης γύρω από τον διαβήτη, την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό του ευρύτερου κοινού, την ενδυνάμωση και στήριξη των ίδιων των ατόμων με διαβήτη.

Όσο τα νούμερα μεγαλώνουν και όσο η προκατάληψη γιγαντώνεται, τόσο μεγαλύτερη φαντάζει η ανάγκη για σωστή ενημέρωση των συμπολιτών μας, για ουσιαστική στήριξη των «συνοδοιπόρων» μας. Σήμερα, 415 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον διαβήτη σε όλον τον κόσμο, περίπου στις 800.000 στη χώρα μας και οι προβλέψεις μόνο επίταση των ήδη αυξημένων αριθμών υποδεικνύουν. Ταυτόχρονα, πολλά είναι τα άτομα με διαβήτη που εξακολουθούν να αισθάνονται άβολα με την κατάστασή τους, να ντρέπονται να μιλήσουν, να φοβούνται την αποδοχή του εαυτού τους. Και κάποιες φορές όχι άδικα, καθώς η ίδια κοινωνία συντηρεί τον διαχωρισμό και τονίζει τη διαφορετικότητα ως μέγεθος αρνητικό: αρκεί να επισημάνουμε το πρόσφατο περιστατικό με μαθήτρια λυκείου στη Θεσσαλονίκη που δέχθηκε προσωπική λεκτική επίθεση από καθηγητή, επειδή έκανε την μέτρηση γλυκόζης και την ινσουλίνη της στην τάξη.

Με γνώμονα λοιπόν τις δύο αυτές σημαντικές επιδιώξεις, την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εμψύχωση των δικών μας ανθρώπων, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Έβρου (ΣΥ.Δ.Ν.Ε.) διοργανώνει το Σάββατο 12 & την Κυριακή 13 Νοεμβρίου δράση δρόμου στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης.

Η δράση δρόμου θα επικεντρωθεί στη διανομή ενημερωτικού υλικού και την παράλληλη αφισοκόλληση σε κεντρικότατα σημεία της πόλης μας και δημόσιες υπηρεσίες. Θα περιλαμβάνει δύο δυνατά μηνύματα για τους Αλεξανδρουπολίτες, με σκοπό τον προβληματισμό και την πρόληψη.

Η μπλε ομάδα  θα περιπλανηθεί το Σάββατο 12/11 στους δρόμους του κέντρου, ενώ την Κυριακή 13/11 η δράση θα συνεχιστεί, αυτή τη φορά μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Εκεί και σε συνεργασία με την helMSIC Alexandroupolis(τοπικό παράρτημα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων & Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής), θα πραγματοποιηθούν δωρεάν μετρήσεις γλυκόζης στους ενδιαφερόμενους περαστικούς, ταυτόχρονη διανομή ενημερωτικού υλικού από την helMSIC Alexandroupolis και εγγραφές νέων μελών στον Σύλλογό μας.

Η εκδήλωση της Κυριακής γίνεται στα πλαίσια του project DiaBEATis, μίας φιλόδοξης πρωτοβουλίας της helMSIC – Hellenic Medical Students’ International Committee, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλα τα τοπικά της παραρτήματα.

Η διάδοση του μηνύματος ότι ο διαβήτης δεν συνιστά σε καμία περίπτωση εμπόδιο στην καθημερινότητά μας αλλά και παράλληλα ότι ΔΕΝ κάνει διακρίσεις και μπορεί να υπάρξει στον καθένα από εμάς, μας ωθεί στο να προωθήσουμε ακόμα περαπέρα την πρωτοβουλία μας με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Αλεξανδρούπολη: Δράση Δρόμου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Σχετικά άρθρα

Το κινητό πλανητάριο Starlab στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Ιανουαρίου 2019 0
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: Με το διαστημόπλοιο πετώ… Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Πλανητάριο Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν στο…

Το βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ – Φωτεινή Σκαρλακίδου και οι εκδόσεις Μέλινο διοργανωνουν την παρουσίαση του βιβλίου “15+7 πολύτιμα “μαθήματα” & βήματα για καλύτερες σχέσεις” της συγγραφέως Τένιας Μακρή.

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Δεκεμβρίου 2015 0
Το βιβλιοπωλείο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ – Φωτεινή Σκαρλακίδου (Αδριανουπόλεως 4Α, Αλεξανδρούπολη) και οι εκδόσεις Μέλινο, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “15+7…