Της Δήμητρας Καδδά –  www.capital.gr 

Σήμερα θα ανοίξει εκ νέου η εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την υποβολή προτάσεων από ενδιαφερόμενους στη διαδικασία εκκίνησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο 3 που θα καλύπτει εταιρείες με πτώση τζίρου τους μήνες Μάρτιο – Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Σχεδιάζεται ένας “ενισχυμένος” κύκλος που μπορεί να διαθέσει έως 1,5 δισ. ευρώ, όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, επισημαίνοντας επίσης από τη Βουλή ότι το συνολικό ποσό που θα διατεθεί εκτιμάται πως μπορεί να φτάσει στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι 3 δισ. ευρώ που είχε αρχικά προαναγγελθεί.

Αλλά και στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται πως “ξεκινά από σήμερα, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 η διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)”. Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ το πεδίο των δικαιούχων είναι διευρυμένο και οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020. “Το συνολικό ύψος της διαθέσιμης χρηματοδοτικής ενίσχυσης έχει αυξηθεί, ώστε να ανέλθει περίπου στα 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, η συνολική απευθείας στήριξη του Κράτους προς τις επιχειρήσεις, και ιδίως τις μικρές και μικρομεσαίες, μέσω των τριών κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα φθάσει τα 3,5 δισ. ευρώ” επισημαίνεται.

Οι δικαιούχοι του νέου κύκλου περιγράφονται στην ΚΥΑ που δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ και ορίζει περίοδο υποβολής αιτήσεων έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι η απόφαση για τους όρους διανομής και ο νέος κύκλος αιτημάτων αποδοχής να ολοκληρωθεί και αυτός μέσα στο Σεπτέμβριο ούτως ώστε το αργότερο τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου να δοθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολη Νο, 3 όπως έχει επισημάνει ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει διευρυμένα κριτήρια, καλύπτοντας και εταιρείες χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή μηχανή αν ανήκουν σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που θεωρούνται πληττόμενοι.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν υποβάλει αίτημα και έχουν επιχορηγηθεί από τον πρώτο και το δεύτερο κύκλο, μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτημα. Ωστόσο από το ποσό που θα λάβουν τώρα θα αφαιρεθούν οι επιχορηγήσεις του πρώτου και του δεύτερου κύκλου.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή είναι ουσιαστικά ένα χαμηλότοκο δάνειο του ελληνικού δημοσίου μερικά ή ολικά επιστρεπτέο. Υπάρχει περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και το υπόλοιπο ποσό πρέπει να διατεθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις σε συνολικό εύρος πενταετίας.

Χωρίς Ταμειακή

Στον 3ο κύκλο, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΥΠΟΙΚ δίνεται δικαίωμα συμμετοχής και σε εταιρείες χωρίς ταμειακή μηχανή. Θα πρέπει να ανήκουν σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που επισυνάπτονται αναλυτικά στην απόφαση και περιλαμβάνουν το ευρύτερο φάσμα του τουρισμού, κλάδους του χονδρικού και του λιανικού εμπορίου, των υπηρεσιών αλλά και της μεταποίησης που εκτιμάται πως δέχθηκαν πλήγμα.

Ο υπολογισμός του ποσού που θα μοιρασθεί θα γίνει με βάση τη μείωση τζίρου το διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου. Ωστόσο οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν στην πλατφόρμα “myBusinessSupport” στοιχεία για την πορεία του τζίρου τους για τους μήνες Ιανουάριο έως και Αύγουστο 2020, αλλά και μετά την υπαγωγή τους για τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο 2020.  Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και τα απαραίτητα στοιχεία θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα έως την 21η Σεπτεμβρίου. Μετά θα υπάρξει νέα απόφαση και νέα αίτηση  για τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης.

Στην Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ορίζεται, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, πως μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ, για πρώτη φορά, δίνεται επίσης δυνατότητα συμμετοχής σε:

– μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),

– ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή σε τομείς με έντονη εποχικότητα, οι οποίοι δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού κατά του μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο,

– ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από τη φυσική καταστροφή, ανεξαρτήτως κλάδου.

Ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παρέχεται η δυνατότητα να επωφεληθούν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ, ακόμα και αν ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019, όπως είχε επιτραπεί και στον 2ο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport) έως τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020.

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως “με επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτημάτων,  θα προσδιοριστούν ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα”.

Προηγούμενο άρθρο13 έως 19 Σεπτεμβρίου – Εβδομάδα υιοθεσίας αζήτητων ζώων
Επόμενο άρθροΜπορεί να αποφευχθεί μία πιθανή προβοκάτσια στη Θράκη ;