Θανάσης Εξαδάκτυλος: Απόγευμα η Λειτουργία τη Μεγάλη Εβδομάδα – Νωρίτερα η Ανάσταση το Πάσχα

Δημοσιεύτηκε στις: at 19 Απριλίου 2021
79 0
Εορτασμός της Ανάστασης λίγες ώρες νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και προσκύνημα της Σταύρωσης και του Επιταφίου στα προαύλια των ναών προτείνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος

Την πρόταση να τροποποιήσει η Εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα το ωράριο τέλεσης των Θείων Λειτουργιών της και αυτές να γίνουν νωρίτερα, με το φως της ημέρας και άρα με υψηλότερες θερμοκρασίες, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν από το προαύλιο των ναών περισσότεροι πιστοί, τις ώρες που δεν θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και χωρίς να σημειωθούν συγχρωτισμοί, καταθέτει στο «τραπέζι», μέσω του ethnos.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Ως παράδειγμα φέρνει χωριά του νομού Ευρυτανίας, τα οποία εξυπηρετούνται όλα από έναν ιερέα, με αποτέλεσμα εκείνος να αναγκάζεται να ξεκινήσει τις Λειτουργίες της Αναστάσεως σε κάποια χωριά πολύ νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, ακόμα και από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

«Δεν πιστεύω ότι θα μας τιμωρήσει ο Θεός, αν φέτος, λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης, τελέσουμε τη Λειτουργία της Αναστάσεως 4 – 5 νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Άλλωστε, σε πολλές εκκλησίες της χώρας από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζουν την Ανάσταση. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Να τελεστούν οι Λειτουργίες με το φως της ημέρας και να μπορεί να προσκυνήσει ο κόσμος στο προαύλια των εκκλησιών τη Σταύρωση και τον Επιτάφιο.

Αν θέλουμε να βρούμε μία λύση, πάντοτε υπάρχουν τρόποι», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πάσχα στο εξοχικό με προσοχή

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επαναλαμβάνει στο ethnos.gr την άποψή του ότι είναι προτιμότερο και για την πορεία της επιδημίας κάποιος να περάσει με την οικογένειά του και με τη δέουσα προσοχή το Πάσχα στο εξοχικό του -με μετακίνηση εκτός νομού- παρά να μείνουν όλοι στις πόλεις και να συνεχιστούν τα φαινόμενα συγχρωτισμού και τα κορονοπάρτι στις πλατείες και στα διαμερίσματα.

«Είναι άλλο το να ξεχυθούμε όλοι σε νησιά και σε τουριστικές περιοχές και να κάνουμε, ό,τι θέλουμε, χωρίς να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και άλλο το να πάμε με την οικογένειά μας στο εξοχικό μας στη Χαλκίδα, να βάψουμε κάποιο κάγκελο, να κλαδεύσουμε τις τριανταφυλλιές και να ψήσουμε και ένα αρνί μεταξύ μας. 

Αυτή η ελεγχόμενη και προσεκτική μετακίνηση στα εξοχικά, θα λύσει κάποια προβλήματα, αντί να δημιουργήσει καινούργια.

Να δούμε, βέβαια, αν υπάρχει η πρακτική δυνατότητα να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και να γίνονται σωστά οι έλεγχοι.

Πάντως, δε βρίσκω το λόγο, γιατί να μπορεί να πάει κάποιος Θεσσαλονικιός το Πάσχα στο εξοχικό του στο Σταυρό ή στην Επανομή, περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά να μην μπορεί να πάει κάποιος άλλος στο εξοχικό του στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα παρακάτω», τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος.

ΠΗΓΗ www.ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Δείτε τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου

Δημοσιεύτηκε από: - 25 Οκτωβρίου 2015 0
Το απόγευμα της Κυριακής 25 Οκτώβριου 2015 τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ.…

Ορισμός νέων μελών στην Επιτροπή Ανάπτυξης και στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε από: - 16 Μαρτίου 2017 0
Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου, ορίστηκαν νέα…