Επίσκεψη στον Δήμο Σουφλίου, ο οποίος επιλέχθηκε ως μοναδικός από την ηπειρωτική Ελλάδα να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού «Βest Tourism Villages», πραγματοποίησε χθες Σάββατο 2 Οκτωβρίου, η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, υποδέχθηκε αρχικά στο Δημαρχείο την κ. Ζαχαράκη, η οποία συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάση Τσώνη και τον βουλευτή Έβρου της Ν.Δ. Χρήστο Δερμεντζόπουλο. Στο γραφείο του, παρουσία του Αντιδημάρχου Τυχερού Δημήτρη Δαρούση, αλλά και του περιφερειακού συμβούλου Βασίλη Δελησταμάτη, συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητας της.

Ο κ. Καλακίκος ανέλυσε τα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα όλου του Δήμου Σουφλίου, από την περιοχή του ορεινού όγκου με τα σπάνια μουσουλμανικά μνημεία και τις διαδρομές για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μέχρι τα όρια του με τον δήμο Αλεξανδρούπολης. Όπως τόνισε, όλα αυτά θα πρέπει να αναδειχθούν, να προβληθούν και να αξιοποιηθούν, με την έμπρακτη στήριξη και συμπαράσταση του Υπουργείου Τουρισμού, ώστε να αποτελέσουν «πόλο έλξης» για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να δημιουργήσουν τουριστικό ρεύμα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Συγκεκριμένα, έθεσε ζητήματα διοργάνωσης συνεδρίων στον Δήμο Σουφλίου, ώστε να αναπτυχθεί και ο συνεδριακός τουρισμός, με τους συμμετέχοντες να συνδυάζουν την παραμονή τους σε μια πανέμορφη και με πολλά ενδιαφέροντα περιοχή, συζητήθηκε η ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού, με αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο με συναρμόδια υπουργεία, αλλά και του γαστρονομικού τουρισμού με τις απαράμιλλες τοπικές γεύσεις και την οινοποιεία.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Σουφλίου ανέφερε συγκεκριμένα προβλήματα που υπάρχουν και έκανε ειδική αναφορά στην επιτυχία του δήμου Σουφλίου να επιλεγεί ως μοναδικός από την ηπειρωτική χώρα, για τον διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού «Βest Tourism Villages», αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Μάλιστα της γνώρισε και την ομάδα των συνεργατών του, η οποία εργάστηκε, επίμονα, μεθοδικά και αθόρυβα, για την σύνταξη του φακέλου, ο οποίος και επιλέχθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και στελεχών του υπουργείου Τουρισμού.

Στη συνέχεια, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο Σουφλίου κ. Καλακίκο, επισκέφθηκε το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Εκεί είχε την ευκαιρία να θαυμάσει τις δημιουργίες από μετάξι που εκτίθενται και να ενημερωθεί για την διαδικασία επεξεργασίας του μεταξιού και γενικότερα την σηροτροφία.

Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση της κ.Ζαχαράκη στο Λαογραφικό Μουσείο «Τα Γνάφαλα» της οικογένειας Μπουρουλίτη, αλλά και στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού Τσιακίρη. Η Υφυπουργός Τουρισμού έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επεξεργασία του μεταξιού και την παραγωγή μοναδικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την περιοχή.

Η κ.Ζαχαράκη περπάτησε στους δρόμους της πόλης και συνάντησε σε γνωστό καφέ, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, την σηροτροφία και το μετάξι. Συζήτησε για αρκετή ώρα για τα προβλήματα, τις αγωνίες τους και τα αιτήματα τους, ενώ χαιρέτησε και κουβέντιασε και με πολίτες του Σουφλίου κάθε ηλικίας.

Το πρόγραμμα της Υφυπουργού Τουρισμού συνεχίστηκε με επίσκεψη στο συγκρότημα Τζίβρε, το οποίο συμφώνησε και η ίδια ότι μπορεί να αποτελέσει με την αξιοποίηση του επίκεντρο διοργάνωσης εκδηλώσεων όλο τον χρόνο, που θα προσελκύσουν εσωτερικό τουρισμό αλλά και ξένους.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Μεταξουργεία Μουχταρίδη, όπου ενημερώθηκε για την παραγωγή υφασμάτων που διατίθενται σε οίκους μόδας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, παρουσία και του βουλευτή Έβρου της Ν.Δ Αναστάσιου Δημοσχάκη .

Αμέσως μετά άρχισαν οι επισκέψεις εκτός της πόλης, με πρώτο σταθμό την Μονή της Παναγίας Πορταίτισσας στην Κορνοφωλιά, όπου η κ.Σοφία Ζαχαράκη προσευχήθηκε και γνώρισε την ηγουμένη και τις μοναχές. Ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, έθεσε με την ευκαιρία της παρουσίας της εκεί, το θέμα της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού, που μπορεί σε ολόκληρο τον Δήμο Σουφλίου με τις Μονές και τις Εκκλησίες να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης της, ήταν το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης. Η Υφυπουργός Τουρισμού ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους για τα σπάνια είδη αρπακτικών και πτηνών γενικότερα, την σπουδαία χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, που μπορούν να αποτελέσουν «πόλη έλξης» για την επίσκεψη τουριστών από την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού. Μια περιοχή η οποία προσφέρεται για περιβαλλοντικό τουρισμό και άλλες εναλλακτικές μορφές, με τις μοναδικές της διαδρομές.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης της κ.Ζαχαράκη στον Δήμο Σουφλίου, ήταν το χωριό Λευκίμη, όπου υπάρχει όπως και στο χωριό Φυλακτό, το απολιθωμένο δάσος ηλικίας 40.000.000 ετών. Εκεί ξεναγήθηκε στην έκθεση των απολιθωμένων ευρημάτων και εξέφρασε τον θαυμασμό της για όσα είδε και πληροφορήθηκε, με τον Δήμαρχο κ.Καλακίκο να ζητάει στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάδειξη και προβολή αυτού του τεράστιας σημασίας απολιθωμένου δάσους, το οποίο μέχρι τώρα έχει παραμείνει αναξιοποίητο και άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, επισκέφθηκε και το Μουσείο Σίτου που υπάρχει στην Λευκίμη, με μοναδικά εκθέματα από την αγροτική ζωή της περιοχής και όχι μόνο.

Αποχαιρετώντας τον Δήμαρχο Παναγιώτη Καλακίκο και όσους την συνόδεψαν σε αυτή την διάρκειας 6 ωρών επίσκεψη της στον δήμο Σουφλίου, η κ.Ζαχαράκη δεν έκρυψε την έκπληξη και τον θαυμασμό της για όσα είδε, διαπίστωσε και άκουσε. Όπως μάλιστα δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Όσα είδα στην επίσκεψη μου, αλλά και η επιλογή του δήμου Σουφλίου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, εμένα μου δείχνει ότι αυτό δηλώνει αφοσίωση, πολύ μεγάλο ενθουσιασμό και πρόθεση να αναδειχθεί η περιοχή του Σουφλίου ως ένας προορισμός που δεν αφορά μόνο τον Έλληνα επισκέπτη, αλλά και τον επισκέπτη από το εξωτερικό».

Προηγούμενο άρθροΣτηρίζει την πρόταση για Π.Ε. Βορείου Έβρου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός
Επόμενο άρθροΣτο Διδυμότειχο ο Υφυπουργός Παιδείας – Θα συναντηθει και με τον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου