Επαναδιατύπωση – επικαιροποίηση θεσεων ΓΕΩΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ για το ενδεχόμενο εξόρυξης χρυσού

Δημοσιεύτηκε στις: at 8:41 πμ
157 0

Στην σημερινή της συνεδρίαση η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ, μεταξύ άλλων θεμάτων, είχε και την επαναδιατύπωση – επικαιροποίηση της άποψής της για το ενδεχόμενο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη με την μέθοδο της κυάνωσης.  

Ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας από την αρχή η θέση του ΓΕΩΤΕΕ ήταν ξεκάθαρη και ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο. Επικαιροποιώντας τις προηγούμενα διατυπωμένες απόψεις μας (από το 2009 έως σήμερα στις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε), σήμερα προσθέτουμε και τις εξής παραμέτρους:

  • Η κυάνωση θα επιφέρει δυσφήμιση όλων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, μελισσοκομικών, αλιευτικών προϊόντων της περιοχής μας και προφανώς μείωση των εμπορικών τιμών τους. 
  • Η εξόρυξη θα φέρει στην επιφάνεια του εδάφους βαρέα μέταλλα, που με την βιοσυσσώρευση απειλούνται με δηλητηρίαση όλα τα έμβια όντα σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από την επικράτεια της Θράκης (λόγω μεταφοράς των προϊόντων).
  • Η υπερσυγκέντρωση και αποθήκευση τέτοιων επικίνδυνων ουσιών αποτελεί μια τοξική αποθήκη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει προβλήματα, υποθηκεύοντας έτσι τόσο το παρόν όσο και το μέλλον του τόπου.
  • Στην περιοχή του ενδιαφέροντος υπάρχει το δάσος της μαύρης πεύκης, που δύναται να χαρακτηρισθεί «μνημείο της Φύσης» λόγω του φυτογεωγραφικού παραδόξου. Της ύπαρξής της δηλαδή σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, που την διαφοροποιεί και την κάνει μοναδική   βιολογικά και μορφολογικά.
  • Η ελληνική νομοθεσία δεν έχει εκσυγχρονιστεί ώστε να συμπεριλάβει την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Οι τεχνικές προδιαγραφές τέτοιων έργων επείγουν επικαιροποίησης, γιατί ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλών εντάσεων διαφοροποιούν σημαντικά τα δεδομένα τους όρους και τις προδιαγραφές που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη. Παράλληλα ο μεταλλευτικός κώδικας θεωρείται απαρχαιωμένος από πολλές απόψεις και θα πρέπει να αυστηροποιηθεί. 

Ιστορικά η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη, μετά το Τσερνομπίλ, θεωρείται η διαρροή κυανιούχων ουσιών σε ορυχείο χρυσού στην Ρουμανία (Μπάνια Μάρε) το 2000, όταν η τοξικότητα επηρέασε λόγω του Δούναβη την Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Σερβία και την Βουλγαρία.  

Η Δ.Ε. του ΓΕΩΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

Σχετικά άρθρα

Ευχαριστήριο της Συνδικαλιστική Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης προς το Δήμο Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Ιουνίου 2018 0
Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Συνδικαλιστική Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξ/πολης εκφράζουν τις θερμές  τους ευχαριστίες προς τον Δήμο Αλεξ/πολης…

Ένταξη Πράξεων Κρατικών Ενισχύσεων για την Επιχορήγηση του ΝΠ ΕΦΕΠΑΕ για την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Δημοσιεύτηκε από: - 9 Αυγούστου 2019 0
ΑΦΟΡΑ Ίδρυση και Λειτουργία Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης : 171 δικαιούχοι επιχορήγησης ποσού 26.779.209,58 ευρώ…

Ευάγγελος Μυτιληνός: “Πρέπει να προσέξουμε στο θέμα της επένδυσης των Ολλανδών”

Δημοσιεύτηκε από: - 15 Σεπτεμβρίου 2018 0
Στο Δημοτικό Συμβούλιο ως έκτακτο θέμα τέθηκε χθες η απόφαση για δημοπράτηση της έκτασης 500 στρεμμάτων εντός του Βιομηχανικού Πάρκου Αλεξανδρούπολης.…