Επενδυτής-έκπληξη στον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:29
588 0

Η Tellurian ενδιαφέρεται να μπει στην εταιρία Gastrade με 20%. Ο ιδρυτής της Charif Souki, ο καλύτερα αμειβόμενος CEO στις ΗΠΑ το 2013. Και ο γνωστός Amos Hochstein της ενεργειακής διπλωματίας του Ομπάμα, στην εταιρία.

Η νεοσύστατη μεν εταιρία – τον Φεβρουάριο του 2016- στο Τέξας, η Tellurian, με τρανταχτά δε, ονόματα ιδρυτών και διοικητικών στελεχών, φέρεται να είναι ο υποψήφιος επενδυτής για το εναπομείναν ποσοστό 20% στην εταιρία Gastrade,που διαχειρίζεται το έργο του πλωτού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του Euro2day.gr, στο φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής του πλωτού σταθμού ανοικτά της ακριτικής πρωτεύουσας μετά τη ΔΕΠΑ, τον όμιλο Κοπελούζου, την GasLog του εφοπλιστή Πίτερ Λιβανού και πιθανόν και την κρατική βουλγαρική εταιρεία BEH, μπαίνει η Tellurian (δραστηριοποιείται στο LNG), που προέκυψε μετά την αποχώρηση από τη μεγάλη επίσης αμερικανική εταιρία στο LNG Cheniere ενός εκ των ιδρυτών της, του Charif Souki.

Ο γεννηθείς στην Αίγυπτο ήταν το 2013 ο καλύτερα αμειβόμενος CEO στις ΗΠΑ,με 145 εκατ. δολάρια ετησίως. Ο κ. Souki, φεύγοντας από τη Cheniere, μετά από διαφωνία με άλλο ιδρυτικό μέλος, πήρε μαζί του άλλα τέσσερα διοικητικά στελέχη της εταιρίας που είχε ιδρύσει. Να σημειωθεί ότι η Cheniere έγινε γνωστή στην Ελλάδα όταν πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, είχε φανερώσει το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Souki μαζί με το επί σειρά ετών μεγαλοστέλεχος της BG Group (εξαγοράστηκε πριν δύο χρόνια από τη Shell) Martin Houston ίδρυσαν την Tellurian.

Ο Amos Hochstein

Πέρα, όμως, από τους διάσημους ιδρυτές της, ένα άλλο όνομα φιγουράρει στη διοικητική ομάδα της εταιρίας. Ο Amos Hochstein, ο γνωστός ειδικός απεσταλμένος του υπουργείου Εξωτερικών για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ επί θητείας Ομπάμα.

Ο Amos Hochstein ήταν εκείνος που επισκεπτόταν συχνά πυκνά την Ελλάδα και ιδίως τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να μεταφέρει την αντίθεση του Λευκού Οίκου απέναντι στην προώθηση του ρωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Turkish Stream. Ήταν η εποχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Ενέργειας, αλλά και του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και των συνομιλιών του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την προώθηση του έργου της Gazprom.

Τα επενδυτικά σχέδια της Tellurian στο LNG και το shale gas

Στην Tellurian, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η εταιρία στην ιστοσελίδα της, έχουν επενδύσει η πετρελαϊκή Total με 207 εκατ. δολάρια, η General Electricμε 25 εκατ. δολάρια και προωθεί δύο μεγάλα projects. Το πρώτο είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στο Driftwood στη Λουιζιάνα, στις Λίμνες Charles, κοντά στον κόλπο του Μεξικού, με σκοπό την παραγωγή και εξαγωγή από το 2022 ποσοτήτων 26 εκατ. τόνων ετησίως. Τον σταθμό έχουν αναλάβει να «τρέξουν» η General Electric, η Bechtel και η Chart Industries.

Επίσης η ίδια εταιρία προωθεί την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου 96 μιλίων (154 χλμ.) προς τη Λουιζιάνα, για να μεταφέρει στον σταθμό LNG σχιστολιθικό αέριο. Η ίδια φέρεται να είναι κοντά στην απόκτηση δικαιωμάτων στα κοιτάσματα σχιστολιθικού στο Haynesville.

Οι δουλειές με Αγγελικούση

H Tellurian επίσης στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε συμφωνία με τον εφοπλιστικό όμιλο Αγγελικούση για την εξαμηνιαία χρονοναύλωση του τάνκερ Maran Gas Mystras, προκειμένου να αγοράζει και να πουλάει LNG μεταφέροντας τις ποσότητες στους πελάτες της. Το δεξαμενόπλοιο του ομίλου Αγγελικούση είναι χωρητικότητας 160.000 κυβικών μέτρων.

Χρήστος Κολώνας

x.kolonas@euro2day.gr

euro2day.gr

Σχετικά άρθρα

Στο στόχαστρο δουλεμπόρων ο Έβρος: Οι ανήλικοι, τα «δρομολόγια» και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιεύτηκε από: - 30 Αυγούστου 2021 0
Στο στόχαστρο οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών εξακολουθεί να βρίσκεται ο Έβρος, με τις ελληνικές Αρχές να προσπαθούν να αυξήσουν…

Ο Ιωάννης Μπόγδης ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από: - 13 Σεπτεμβρίου 2019 0
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ την Aπόφαση Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ιωαννη Ζαμπούκη με αριθ.1702/12-9-2019 πρόσληψης του κ.Μπόγδη Ιωάννη ως Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης

9 εκατομμύρια ευρώ για 5 έργα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στο βόρειο Έβρο μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Ιουνίου 2020 0
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου η Περιφέρεια θα διαθέσει 9.063.200 ευρώ για την κατασκευή…