Επερωτήσεις της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για: Ιαματικό Τουρισμό, βελτίωση της προσπελασιμότητητας σε ορεινούς προορισμούς και πρόγραμμα κινητικότητας υπαλλήλων

Δημοσιεύτηκε στις: at 09:40
275 0

Επερωτήσεις της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας για: Ιαματικό Τουρισμό, βελτίωση της προσπελασιμότητητας σε ορεινούς προορισμούς και πρόγραμμα κινητικότητας υπαλλήλων.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας απέστειλαν στη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ τις δύο συνημμένες επερωτήσεις σχετικά με:
1. Ιαματικός τουρισμός στην Περιφέρεια ΑΜΘ και βελτίωση της προσπελασιμότητας σε ορεινούς προορισμούς.
2. Πρόγραμμα Κινητικότητας υπαλλήλων

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Ιαματικός τουρισμός στην Περιφέρεια ΑΜΘ και βελτίωση της προσπελασιμότητας σε ορεινούς προορισμούς.

Διαβάζοντας το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της ΠΑΜΘ για το έτος 2020 και στο κεφάλαιο 1.3 “Δυνατά σημεία της περιοχής – υπάρχουσες ελλείψεις – ευκαιρίες ανάπτυξης”, στην παράγραφο 8. Ιαματικές πηγές και λουτροπόλεις: αναγράφονται μόνον τα Θερμά Σαμοθράκης, η Τραϊανούπολη και οι Κρηνίδες Καβάλας.
Είναι προφανές ότι ο συντάκτης του κειμένου, το οποίο αναπαράγεται κάθε χρόνο από το 2017, δεν γνώριζε ότι στην Περιφέρειά μας υπάρχουν πολύ αξιόλογες Ιαματικές πηγές και λουτροπόλεις, έστω και υποβαθμισμένες, πέραν των αναγραφόμενων στο Πρόγραμμα, το οποίο και τελικά ψήφισε η ελεγχόμενη από τη Διοίκηση πλειοψηφία του Π.Σ. Και είναι επίσης προφανές, ότι και οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού ούτε διάβασαν την εισήγηση, διότι δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και ήδη Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, δεν γνώριζε τις Ιαματικές πηγές των Ελευθερών ή των Θερμιών Δράμας. Ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπως ο ίδιος αυτοαποκαλείται, προφανώς αρκέστηκε στην αναγραφή των Ιαματικών πηγών της Τραϊανούπολης και της Σαμοθράκης, αγνοώντας την υπόλοιπη Περιφέρεια.
Ενημερώνουμε τους πρώην και νυν Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού ότι στην Περιφέρειά μας υπάρχουν πολύ αξιόλογες και αναξιοποίητες ή υποβαθμισμένες Ιαματικές πηγές και εγκαταστάσεις που χρειάζονται της προσοχής αλλά και της, με κάθε τρόπο, στήριξης της Περιφέρειας.
Πέραν των προαναφερθέντων Ιαματικών πηγών των Ελευθερών Παγγαίου και των Θερμιών Παρανεστίου, θα προσθέσουμε και τις πηγές στις Θέρμες του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη, αλλά και της Ποταμιάς του Δήμου Αβδήρων στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.
Αφού προσπεράσουμε και το γεγονός ότι ο συντάκτης του Προγράμματος δεν επεσήμανε κανέναν παραδοσιακό οικισμό στην ορεινή Ξάνθη, αλλά εντόπισε πέτρινα αρχοντικά στις Φέρες του Έβρου, θα περάσουμε στην παράγραφο 2 του προαναφερθέντος κεφαλαίου 1.3, όπου στο τέλος αναγράφονται τα μνημεία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή τα λεγόμενα Οχυρά Μεταξά.
Τα παραπάνω Οχυρά, αν και δεν αποτελούν τους απόλυτους τουριστικούς προορισμούς, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην τόνωση των αφίξεων από σχολεία και ειδικές ομάδες τουριστών. Ωστόσο, για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα στο Οχυρό του Εχίνου, στον Δήμο Μύκης. Είναι απαραίτητη η κατασκευή γέφυρας. Ενώ στο Οχυρό της Νυμφαίας, στο Δήμο Κομοτηνής, πρέπει άμεσα να συντηρηθεί ο δρόμος και να βελτιωθεί η γεωμετρία του.
Επειδή στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίσατε ως Διοίκηση δεν διαβάσαμε κανένα τεχνικό έργο που να απαντά στις επισημάνσεις που αναφέραμε.
Ερωτώνται:
⦁ Ο Κος Περιφερειάρχης
⦁ Ο Κος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού
⦁ Ο Κος Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης
⦁ Ο Κος Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας

1.Βρίσκονται στους στόχους της Περιφέρειας η στήριξη, αξιοποίηση και αναβάθμιση των Ιαματικών Πηγών Θερμών Ξάνθης, Ποταμιάς Ξάνθης και Θερμιών Παρανεστίου Δράμας και εάν ναι, με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα.
2.Σε ποια φάση βρίσκεται η αξιοποίηση των Λουτρών Ελευθερών, η αξιοποίηση των οποίων δόθηκε σε ανάδοχο ιδιώτη.
3.Πιστεύει όντως η Διοίκηση στη δυνατότητα αύξησης της επισκεψιμότητας στα Οχυρά της γραμμής Μεταξά και πως θα βοηθήσει, κατ’ αρχήν, στη βελτίωση της προσπελασιμότητας, όταν μέχρι τη στιγμή αυτή δεν έχει ούτε καν αναγράψει στο Τεχνικό Πρόγραμμα ένα σχετικό τεχνικό έργο ή μελέτη.

Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Κωστας Κατσιμίγας
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Νίκος Αργυρίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου

Ριτβάν Κουράκ
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

Δημήτρης Λυμπεράκης
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας

Σερκάν Μαχμούτ
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

Χρήστος Χατζηπέμου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Πρόγραμμα Κινητικότητας υπαλλήλων.

Πληροφορηθήκαμε ότι με το Πρόγραμμα Κινητικότητας ο αριθμός των υπαλλήλων που ζήτησε να φύγει από την Περιφέρειά μας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που ζήτησαν να έρθουν σε εμάς.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός αυτών που ζητούν να φύγουν είναι περίπου 40, ενώ αυτών που θα έρθουν είναι περίπου 10.
Το θέμα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις από το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι από αυτούς που φεύγουν υπηρετούν στην Έδρα (Κομοτηνή) και στον Έβρο και μάλιστα στις νευραλγικές υπηρεσίες Διοικητικού – Οικονομικού.

Ερωτάται ο Κος Περιφερειάρχης:

1.Ποια είναι η πραγματική εικόνα της Κινητικότητας.
2.Πως θα αναπληρώσει η Περιφέρεια τα κενά.
3.Τι επιπτώσεις θα υπάρξουν στην λειτουργία των Υπηρεσιών.
Οι επερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Κωστας Κατσιμίγας
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Νίκος Αργυρίου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Έβρου

Ριτβάν Κουράκ
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

Δημήτρης Λυμπεράκης
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας

Σερκάν Μαχμούτ
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ξάνθης

Χρήστος Χατζηπέμου
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Ροδόπης

Σχετικά άρθρα

Φωταγώγηση του Φάρου και του Δημαρχείου Αλεξανδρούπολης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Δημοσιεύτηκε από: - 27 Νοεμβρίου 2019 0
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του…

Μπιναλί Γιλντιρίμ για την επίσκεψη Τσίπρα: “Μοιραζόμαστε την ίδια ιστορία και πολιτιστικές αξίες”

Δημοσιεύτηκε από: - 3 Φεβρουαρίου 2019 0
Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στις επερχόμενες εκλογές του Μαρτίου, Μπίναλι Γιλντιρίμ, δήλωσε…