Επίσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη στο Επιμελητήριο Έβρου

Το Επιμελητήριο Έβρου επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης 09 Φεβρουαρίου 2021 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κος Νότης Μηταράκης στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στον Έβρο και των επαφών που κάνει με τους αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς φορείς του Νομού. 

Ο κος Μηταράκης συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης κο Βαγγέλη Κωνσταντίνου και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου κο Χριστόδουλο Τοψίδη και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου κ.κ. Αντώνη Τσιτάκη, Βασίλη Κασαπίδη και Δημήτρη Μπακαλίδη. 

Ο Υπουργός εξέθεσε τις θέσεις της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό ζήτημα και η Διοικητική Επιτροπή του επέδωσε το ψήφισμα που έχει υιοθετήσει στις 08/01/2021 το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Έβρου και το οποίο ισχύει απαρέγκλιτα, όπως είχε εκδοθεί. 

Υπενθυμίζεται, το περιεχόμενο του Ψηφίσματος: 

Το Επιμελητήριο Έβρου δηλώνει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών που λειτουργεί στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας καθώς και σε τυχόν ενδεχόμενο δημιουργίας άλλης δομής οπουδήποτε στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.  

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη συμβολής όλων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, όμως θεωρούμε ότι ο Έβρος ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς α) ήδη φιλοξενεί μία μεταναστευτική δομή (ΚΥΤ Φυλακίου) και β) αποσόβησε ομοθυμαδόν την τεράστια κρίση των Καστανεών (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2020). 

Καλούμε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα τον σχεδιασμό της και να περιοριστεί στην αναβάθμιση των δομών/υπηρεσιών του υπάρχοντος ΚΥΤ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί η χωρητικότητα του. 

Επιπλέον, θεωρούμε ότι η ενδεχόμενη λειτουργία μίας τόσο μεγάλης προσφυγικής δομής (1500 ατόμων) στην επικράτεια του Έβρου θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο επιχειρηματικό/επενδυτικό προφίλ της περιοχής, που με τόσο κόπο οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί φορείς προσπαθούμε να χτίσουμε, παλεύοντας με τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές/κοινωνικές/διασυνοριακές αντιξοότητες. 

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της Π.Ε. Έβρου και ζητούμε την αναπροσαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού. 

Εκ του Δ.Σ.

Προηγούμενο άρθροΠέντε προτάσεις του Επιμελητηρίου Έβρου για τη στήριξη των πλημμυροπαθών του Έβρου
Επόμενο άρθροΧρυσή Μπαχαρίδου: “Οι βουλευτές του Έβρου να ζητήσουν την παραίτηση του Μηταράκη”