Επιστημονικό ανάχωμα στις ζωονόσους η ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο – Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης

Δημοσιεύτηκε στις: at 14:34
652 0

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ζωονόσων που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο του Νομού αλλά κι όλης της χώρας.

Εξαιτίας των ζωονόσων έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά η κτηνοτροφία μας, η γεωργία μας, βιοτεχνίες και βιομηχανίες που σχετίζονται με προϊόντα της κτηνοτροφίας, αλλά πάνω απ’ όλα οι κτηνοτρόφοι, που δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος της καταστροφής των κοπαδιών τους.

Ο ίδιος ο Βουλευτής εδώ και τέσσερα χρόνια υποστηρίζει κοινοβουλευτικά και επικοινωνιακά την ίδρυση της συγκεκριμένης Σχολής στον Έβρο, που αποτελεί πύλη εισόδου των ζωονόσων τόσο στη Χώρα μας όσο και στην Ε.Ε.

Η επιστήμη είναι το μοναδικό ανάχωμα για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και μέσω αυτής της Σχολής θα ενισχυθεί η πρόληψη, η προστασία, αλλά και η καινοτομία της κτηνοτροφικής μας παραγωγής. Κι αυτό γιατί τα «αμφιθέατρα» και τα «διδακτήριά» της θα είναι οι ίδιες οι εκτροφές.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η  Σύγκλητος του ΔΠΘ, η οποία στο πλαίσιο της διεύρυνσης του Ιδρύματος και ταύτισης της εδαφικής αρμοδιότητάς του με αυτήν της Διοικητικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισε την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.

Η Σχολή είναι εφικτό να λειτουργήσει και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για την Ε.Ε, η οποία διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό με ποιο τρόπο θα ενισχύσει την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου και πως θα την στελεχώσει. Επίσης, εφόσον ιδρυθεί αν θα συνδεθεί άμεσα με την παραγωγική διαδικασία κι αν θα αποτελέσει σύμβουλο των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σε ποιες κινήσεις θα προβεί προς την πλευρά της Ε.Ε. για να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη λειτουργία της Σχολής.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση

Το πρόβλημα με τις ζωονόσους είναι χρόνιο, καθώς ασθένειες, όπως οζώδης δερματίτιδα και ευλογιά που εισέρχονται από την Τουρκία πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Εξαιτίας των ζωονόσων έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά η κτηνοτροφία μας, η γεωργία μας, βιοτεχνίες και βιομηχανίες που σχετίζονται με προϊόντα της κτηνοτροφίας, αλλά πάνω απ’ όλα οι κτηνοτρόφοι, που δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος της καταστροφής των κοπαδιών τους.

Κατ’ επανάληψη εδώ και τέσσερα χρόνια έχω υποστηρίξει κοινοβουλευτικά και επικοινωνιακά την ανάγκη ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, που αποτελεί πύλη εισόδου των ζωονόσων τόσο στη Χώρα μας όσο και στην Ε.Ε. Η επιστήμη είναι το μοναδικό ανάχωμα για την αντιμετώπιση τους και μέσω αυτής της Σχολής θα ενισχυθεί η πρόληψη, η προστασία, αλλά και η καινοτομία της κτηνοτροφικής μας παραγωγής. Κι αυτό γιατί τα «αμφιθέατρα» και τα «διδακτήριά» της θα είναι οι ίδιες οι εκτροφές.

Η Σύγκλητος του ΔΠΘ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του Ιδρύματος και ταύτισης της εδαφικής αρμοδιότητάς του με αυτήν της Διοικητικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισε την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη. Η Σχολή είναι εφικτό να λειτουργήσει και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για την Ε.Ε, η οποία διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων.

Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:

  • Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ΔΠΘ; Με ποιους τρόπους θα τη στελεχώσετε, ώστε να λειτουργήσει άμεσα; Εφόσον ιδρυθεί θα συνδεθεί άμεσα με την παραγωγική διαδικασία και θα αποτελέσει σύμβουλο των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων;

Σε ποιες κινήσεις μπορείτε να προβείτε προς την πλευρά της Ε.Ε. για να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη λειτουργία της Σχολής;

Σχετικά άρθρα

Πρόσκληση εγκαινίων αιθούσης Πνευματικού Κέντρου Ι.Μ Αλεξ/πολεως

Δημοσιεύτηκε από: - 29 Σεπτεμβρίου 2015 0
Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Ἀλεξανδρουπόλεως σᾶς προσκαλεῖ εἰς τὴν τελετὴν τοῦ Ἁγιασμοῦ τῆς ἀνεκαινισμένης αἰθούσης τοῦ Πνευματικοῦ τῆς Κέντρου (παραπλεύρως τοῦ…

Αυξάνεται η στρατιωτική θητεία

Δημοσιεύτηκε από: - 11 Ιανουαρίου 2021 0
Στην τελική ευθεία για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Απαντώντας…

Ο MAXIMUM FM 93,6 σ’ όλη την Ελλάδα… με τις πρωινές μαρτυρίες Λαμπρίδη-Αποστολόπουλου , στον Δημήτρη Κολιό

Δημοσιεύτηκε από: - 5 Νοεμβρίου 2019 0
Τα όσα ανέφεραν στον Δημήτρη Κολιό στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 , ο Νίκος Λαμπρίδης και ο Γιώργος Αποστολόπουλος για την κατάσταση που επικρατεί στο Δέλτα του…

Ο Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων – Το Σάββατο η μεγάλη μέρα

Δημοσιεύτηκε από: - 22 Απριλίου 2021 0
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται εντός ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄…