Στο πλαίσιο των συνεχών ενεργειών του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της χρήσης του κτιριακού συμπλέγματος του παλιού νοσοκομείου επί της Δήμητρας και με αφορμή την προχθεσινή κατάρρευση μέρους εξώστη από το κτίριο, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης απέστειλε εκ νέου επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αποστόλου ζητώντας να επισπευτούν οι σχετικές διαδικασίες:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,        

Επί μήνες εκκρεμεί η μεταβίβαση της χρήσης στο δήμο Αλεξανδρούπολης του κτιριακού συγκροτήματος του παλιού νοσοκομείου  στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να αναπλασθεί-συντηρηθεί και να στεγασθούν υπηρεσίες της περιφέρειας και του δημοσίου.

Ταυτόχρονα στόχευσή μας είναι να διασωθεί η περιουσία αυτή του ελληνικού λαού από τη βεβαία κατάρρευση, αν ολιγωρήσουμε. Μέχρι σήμερα δεν ευδοκίμησε η άνω προσπάθειά μας και βέβαια τα κτίρια καθημερινά γίνονται πιο επικίνδυνα, όπως προκύπτει από τα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων που επισυνάπτω.

Παρακαλώ για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της χρήσης, για τους άνω λόγους.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

 

Οι δύο προγενέστερες επιστολές του Δημάρχου προς τον αρμόδιο Υπουργό, όπου περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση στο παλιό νοσοκομείο επί της Δήμητρας:

 

Αλεξανδρούπολη: 19-03-2018         

Προς: κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Υπουργό Ανάπτυξης  & Τροφίμων.                                                                                                                                                                                                                        

Αξιότιμε  κύριε Υπουργέ ,

Δια της παρούσης αιτούμαι την μακροχρόνια παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος του κτιριακού συμπλέγματος του παλαιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης επί της οδού Δήμητρας στην Αλεξανδρούπολη.

Τα κτίρια συνολικού εμβαδού 15.000 τ.μ. (περίπου) έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος του Θεού για πάνω από 12 έτη από την μεταστέγαση του νοσοκομείου μας σε νέο κτίριο και έκτοτε «καταρρέουν» αφού δέχθηκαν βανδαλισμούς και απογυμνώθηκαν απ’ ό,τι πολύτιμο είχε.

Ήδη δήμος και περιφέρεια έχουμε εκπονήσει οικονομοτεχνική μελέτη βάσει της οποίας απαιτείται ποσό περίπου 8.500.000  ευρώ για να γίνουν τα κτίρια του λειτουργικά και να εγκατασταθούν δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, όπως η περιφέρεια για το διοικητήριο του Νομού Έβρου, η αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης αλλά και άλλες  υπηρεσίες  που θα ακολουθήσουν.

Έτσι θα σωθούν τα κτίρια, θα δημιουργηθεί μια καλή οικονομία μέσα και γύρω από το άνω έργο, αναζωογονώντας την βόρεια πλευρά της πόλης ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφωρήσει το κέντρο αφού μόνο στις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου και της διεύθυνσης αστυνομίας κινούνται ημερησίως  άνω των (2.000)  δύο χιλιάδων ατόμων και 500 οχημάτων.

Το κυριότερο όμως είναι το γεγονός ότι με την ανάπλαση του θα σωθεί ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού, που η όποια καθυστέρηση από εδώ και πέρα θα σημάνει την ολοκληρωτική του καταστροφή.

Μετά την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ όπου πλέον ξεκαθαρίζει η κυριότητα υπέρ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και επικείμενης της παράδοσης του κτιριακού συμπλέγματος των 15.000 τμ. (περίπου) του παλαιού Νοσοκομείου επί της οδού Δήμητρας σε σας (εάν δεν έχει ήδη υλοποιηθεί), ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να αναζητήσουμε την μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης του, ώστε να το αξιοποιήσουμε και μετά την συντήρηση ανάπλαση του αποκατάσταση των ζημιών να στεγάσουμε υπηρεσίες του ευρέως και στενού δημόσιου τομέα.

Λόγω της σοβαρότητας του όλου εγχειρήματος  είναι εύλογο και αναγκαίο να σας συναντήσω, οπότε παρακαλώ να μου προσδιορίσετε ημέρα και ώρα  προσέλευσης μου στο γραφείο σας.

Σας επισυνάπτω 1) την 170/5-12-17 επιστολή μου προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης &  Τροφίμων κ. Τσιρώνη,2) την οικονομοτεχνική  έκθεση του δήμου Αλεξανδρούπολης,  3)την υπ’ αριθμ 21/89  οικοδομική άδεια  του κτιριακού συμπλέγματος, 4)την υπ’ αριθμ 52/12 άδεια οικοδομής του άνω συγκροτήματος, 5)την υπ’ αριθμ. 116/1991 άδεια οικοδομής του μονώροφου κτιρίου, 6) το αρχιτεκτονικό διάγραμμα κάλυψης του κτιριακού συμπλέγματος, 7)το απόσπασμα του ρυμοτομικού σχεδίου του  άνω κτιρίου και  8)κατόψεις όλων των ορόφων του κτιριακού συμπλέγματος.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

 

 

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: 05-12-2017

Προς: κ. Ιωάννη Τσιρώνη

Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &  Τροφίμων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Το κτίριο του Παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, άδειο και εγκαταλειμμένο από την ημέρα μετεγκατάστασης των σχολών και τμημάτων του  στο νέο Νοσοκομείο, αποτελεί μια ανοιχτή πληγή στην τοπογραφία της πόλης. Η εικόνα της μη αξιοποίησης ενός ιστορικού κομβικού και τεράστιου σε έκταση κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, την ελκυστικότητα και την προοπτική της πόλης.

Το ευρισκόμενο σε διαχρονική διαδικασία κατάρρευσης κτίριο του Π.Ν , αποτελεί ένα αστικό κενό στην τοπολογία της Αλεξανδρούπολης, μία αναξιοποίητη δυνατότητα, η οποία αν τεθεί υπό το πρίσμα ενός σύγχρονου πολεοδομικού σχεδιασμού και αστικής ανάπλασης μπορεί να μεταμορφωθεί σε τοπικό πόλο ανάπτυξης, αφού έχει προδιαγραφές πολυλειτουγικής διάστασης με ωφέλιμες  θετικές διαχύσεις στον ιστό της πόλης (διοικητικές , κοινωνικές , οικονομικές).

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκπονεί το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Καλλικρατικού πλέον Δήμου (εκτός της Τραϊανούπολης όπου γίνεται ΣΧΟΑΠ) του οποίου στόχος είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη των δυνατοτήτων του Δήμου με την οργάνωση του αστικού και του περιαστικού χώρου, φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με βασική προϋπόθεση την βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεπώς θα γίνει καθορισμός νέων χρήσεων γης, και αναθεώρηση των υπάρχοντων ρυμοτομικών σχεδίων Αλεξανδρούπολης και Φερών.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το παλιό Νοσοκομείο στην περιοχή της Καλλιθέας, το ΟΤ 551 και τα άδεια κτίρια του κτιρίου θα επανασχεδιαστεί και το ΟΤ 551 θα αποχαρακτηριστεί από «χώρος Νοσοκομείου»  σε «κέντρο Διοίκησης» με όλη την υπόλοιπη γειτονιά να προσαρμόζεται σε τοπικό πολεοδομικό ή σε γενική κατοικία προκειμένου οι χρήσεις των διπλανών οικοδομικών τετραγώνων να υποστηρίξουν την λειτουργία ενός τέτοιου πόλου (π.χ. βελτίωση της αμιγούς κατοικίας σε πολεοδομικό κέντρο σε κάποιους βασικούς οδικούς άξονες ή χώρων γενικής κατοικίας στα διπλανά ΟΤ).

Οι προϋποθέσεις που όμως αποτελούν και επιχειρήματα για να  επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι είναι οι παρακάτω:

  • με την υπ’ αριθμ. 2994/15-9-2003 Απόφασή του το Πε. Σ. Υ. Π. Αν. Μακ. & Θράκης δεν σχεδιάζει επέκταση του παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης στα διπλανά οικοδομικά τετράγωνα 553 και 554
  • Το Υπουργείο Υγείας από το προηγούμενο Γ.Π.Σ δεν επιθυμούσε την παραμονή του νοσοκομείου διότι υπήρχε το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί Νέο Περιφερειακό Νοσοκομείο σε άλλη θέση εκτός πόλης όπως και τελικά έγινε σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 79688/89/11-1-90 έγγραφο
  • Το Διοικητήριο της Αλεξανδρούπολης είχε χωροθετηθεί στην ίδια πολεοδομική ενότητα στο ΟΤ 533 και 533Α από το προηγούμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το 1999 τα οποία απέχουν από τα άδεια κτίρια του παλιού Νοσοκομείου 300 μέτρα. Εκεί δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η μεταφορά της Νομαρχίας και ο χώρος παραμένει κενός. Η αξιοποίηση των άδειων κτιρίων του νοσοκομείου θα αποτελούσε μέγιστη εξοικονόμηση δαπανών στέγασης των υπηρεσιών της Περιφέρειας ιδιαίτερα σήμερα από την κατασκευή νέων κτιρίων σε σχέση πάντα με τα μισθώματα που καταβάλλονται σε διάφορα κτίρια της πόλης.
  • Η συγκυρία για την όλη υπόθεση είναι εξαιρετική καθώς παράλληλα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αλεξανδρούπολης εκπονείται και η κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης και η όλη οργάνωση του χώρου γύρω από το ΟΤ 551 θα εξελιχθεί ομαλά και ο σχεδιασμός της περιοχής θα είναι αρμονικός.
  • Το σύνολο των κτιρίων- λυόμενων του παλιού νοσοκομείου είναι 27 + 1 εκκλησάκι και το εμβαδόν που καλύπτουν είναι 5903,02 τμ από τα 13328,22 τμ του συνόλου του ΟΤ 551 και η δόμηση που έχει κατασκευαστεί είναι 15174,89 τμ από τα 19040,91 τμ της μέγιστης δόμησης που έχει την δυνατότητα το ΟΤ.

Δηλαδή στην δόμηση των 15174,89 τμ. που ήδη υπάρχουν, μπορούν να διαμορφωθούν χώροι και αίθουσες που καλύπτουν ανάγκες υπηρεσιών οι οποίες είναι χωροθετημένες  στο κέντρο της πόλης και δημιουργούν απίστευτα προβλήματα στην λειτουργία της.

Στο ανακαινισμένο, εκσυγχρονισμένο και αξιοποιημένο  κτίριο του Π.Ν.Α μπορούν να μεταφερθούν ενδεικτικά οι κάτωθι υπηρεσίες και δομές .

*Αντιπεριφέρεια Έβρου

*Αστυνομική Διεύθυνση Έβρου

*Δικαστήρια

*Υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Συνεπώς, η αποσυμφόρηση που θα επιτευχθεί από την μετεγκατάσταση αυτών των υπηρεσιών από το κέντρο της πόλης   αλλά και η οικονομική ανάσα του Δήμου Αλεξανδρούπολης,  της Περιφέρειας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης από την ενοικίαση χώρων των δομών που έχουν θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμη.

Υπολογίζεται ότι οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν και οι συναλλασσόμενοι ημερησίως πολίτες με τις προαναφερθείσες υπηρεσίες ξεπερνούν τις 3000.

Το οικονομικό όφελος για το δημόσιο από τα καταβαλλόμενα ενοίκια υπερβαίνει τα 30000 ευρώ μηνιαίως. Ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα σταματήσουν ημερησίως να διέρχονται από το κέντρο της πόλης ξεπερνούν τα 2000.

Η προοπτική μεταβίβασης του κτιρίου του ΠΝΑ ενισχύεται και από το γεγονός ότι το κτίριο έχει έναν ιδιοκτήτη, το δημόσιο και επομένως η αξιοποίησή του μπορεί να επιτευχθεί με ταχύτητα και άμεσα θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σημειωτέον ότι προ ολίγων μηνών το Συμβούλιο Επικρατείας εξέδωσε απόφαση περί της κυριότητας του άνω κτιριακού συγκροτήματος αμετακλήτως υπέρ του υπουργείου σας και ως εκ τούτου νομίμως απευθύνομαι σε Σας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

Προηγούμενο άρθροΤο μεταφορικό ισοδύναμο: έως 526 ευρώ το εξάμηνο για 4μελή οικογένεια στη Σαμοθράκη
Επόμενο άρθροΚΚΕ: “Απόλυτα δικαιολογημένη η αγανάκτηση των ασθενών και εργαζομένων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου καθώς βλέπουν να συμπληρώνονται 3 μήνες και ο αξονικός τομογράφος να παραμένει εκτός λειτουργίας”