Η ένταξη του νομού Έβρου στην Α΄ κλιματική ζώνη αποφασίστηκε, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών περί χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, αφού επανεξετάστηκε η κατανομή των περιοχών στις κλιματικές ζώνες.

Υπενθυμίζεται ότι με ερώτησή της στη Βουλή η κα. Γκαρά Αναστασία, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου ανέδειξε το ζήτημα της άνισης κατανομής των περιοχών της Ελληνικής επικράτειας στις κλιματικές ζώνες για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και υπογράμμισε τα προβλήματα που προκαλούν οι αποκλίσεις στη θερμοκρασία και στα καιρικά φαινόμενα κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο ακόμη και μέσα στα όρια ενός και μόνο νομού.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στο δικό μας νομό, καθώς οι θερμοκρασίες που σημειώνονται στο Βόρειο και στο Νότιο τμήμα του ν. Έβρου παρουσιάζουν  απόκλιση της τάξεως των 5-8 Βαθμών Κελσίου.  Οι χιονοπτώσεις στο Βόρειο Έβρο είναι έντονες και συχνές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ένταξη του Νομού Έβρου στην Α’ κλιματική ζώνη για το επίδομα θέρμανσης από την Β’ ζώνη στην οποία βρίσκονταν, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών  και η αλλαγή αυτή συνιστά αποκατάσταση μια μεγάλης αδικίας σε βάρους του νομού μας. Πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν διπλασιάζεται η ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που επιδοτείται. Έτσι η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνεται από το 15 στα 25 λίτρα για την κύρια κατοικία, η συνολική ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία αυξάνεται από τα 1200 λίτρα στα 2000 λίτρα για τον άγαμο και στα 2500 λίτρα από 1500 λίτρα για τον έγγαμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπουν ως δικαιούχους:

  • άγαμους με ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ
  • έγγαμους έως 20.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • για τις μονογονεϊκές οικογένειες το όριο εισοδήματος διαμορφώνεται τα 22.000 ευρώ (το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο)
  • Η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

 

«Μετά από χρόνια αποκαταστάθηκε επιτέλους μία μεγάλη αδικία εις βάρος των κατοίκων του Έβρου. Αναδεικνύοντας την παράλογη απόφαση ένταξης του Έβρου στη Β’ κλιματική ζώνη, και χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα επιχειρήματα, απευθυνόμενοι με μεθοδικότητα σε μία Κυβέρνηση που αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες, που δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, αλλά και τη δέσμευσή της να άρει σιγά – σιγά τις αδικίες, είχαμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Η επανεξέταση της υπαγωγής στις κλιματικές ζώνες με σκοπό την ορθολογική διανομή του επιδόματος θέρμανσης αποτελεί αφενός μια αποκατάσταση της άδικης κατανομής που είχαν επιλέξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αφετέρου μια ακόμη θετική εξέλιξη για την περιοχή μας, η οποία χρήζει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος. Η ανάδειξη των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας και με αυτόν τον γνώμονα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για την περιοχή μας», σχολίασε η κα. Γκαρά.

 

Το Γραφείο Τύπου

Προηγούμενο άρθροΠαπαστεργίου Χρήστος: “Πρόσκληση για ένα Δημοκρατικό Προοδευτικό Πολιτικό Φορέα”
Επόμενο άρθροΤο οριστικό πρόγραμμα της περιοδείας του Προέδρου της Ν.Δ σε Αλεξ/πολη, Κομοτηνή και Ξάνθη