Ερώτηση Ασημακοπούλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα την καταστροφή και την καταπάτηση εκκλησιαστικών περιουσιών της Τενέδου από το τουρκικό κράτος

Δημοσιεύτηκε στις: at 18 Νοεμβρίου 2021
66 0

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου – Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
«Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα την καταστροφή και την καταπάτηση εκκλησιαστικών περιουσιών της Τενέδου από το τουρκικό κράτος»

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή σχετική ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στη βάση της πρόσφατης καταγγελίας εκπροσώπων του Ελληνισμού στην Τένεδο, ότι καταστρέφονται εκκλησίες και στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο νησί, καταπατείται η εκκλησιαστική περιουσία και δεν επιστρέφονται στην Εκκλησία του νησιού οι ιδιοκτησίες της, από το τουρκικό κράτος.

Στην ερώτησή της, η κα Ασημακοπούλου αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι από τους 120 τίτλους που κατείχε η Εκκλησία του νησιού, ανάμεσά τους και σχολικά κτήρια, έχουν επιστραφεί, μέχρι σήμερα οι 27 και από αυτούς τους 27, για τους 12 εκκρεμεί δικαστική διαμάχη. Υπογραμμίζει με έμφαση, επίσης, ότι η δραστηριότητα αυτή του τουρκικού κράτους, στην Τένεδο, συνιστά ευθεία παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς καταστρέφονται μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταπατώνται και δεν επιστρέφονται οι εκκλησιαστικές περιουσίες, ενώ το ελληνικό στοιχείο πιέζεται και με τρόπο κεκαλυμμένο απειλείται με εξάλειψη.

Κατόπιν αυτών, η κα Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Τενέδου, αλλά και για να επιστραφούν από το τουρκικό κράτος στην Εκκλησία του νησιού, οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι που δικαιωματικά της ανήκουν.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Θέμα: «Σχετικά με την καταστροφή και καταπάτηση εκκλησιαστικών περιουσιών της Τενέδου, από το τουρκικό κράτος, σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Εκπρόσωποι του Ελληνισμού στην Τένεδο, κατήγγειλαν στη Βουλή των Ελλήνων, στις 20 και 21/10/2021, ότι στο νησί καταπατείται η εκκλησιαστική περιουσία και καταστρέφεται η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, καθώς γκρεμίζονται ξωκλήσια και δεν επιστρέφονται στην Εκκλησία του νησιού οι ιδιοκτησίες της. Συγκεκριμένα, από τους 120 τίτλους που κατείχε η Εκκλησία του νησιού, ανάμεσά τους και σχολικά κτήρια, έχουν επιστραφεί, μέχρι σήμερα, οι 27 και από αυτούς τους 27, για τους 12 εκκρεμεί δικαστική διαμάχη.

Η δραστηριότητα αυτή του τουρκικού κράτους, στην Τένεδο, συνιστά παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς καταστρέφονται μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταπατώνται και δεν επιστρέφονται οι εκκλησιαστικές περιουσίες, ενώ το ελληνικό στοιχείο πιέζεται και με τρόπο κεκαλυμμένο απειλείται με εξάλειψη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Τενέδου;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να επιστραφούν από το τουρκικό κράτος στην Εκκλησία του νησιού, οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι που δικαιωματικά της ανήκουν;

Σχετικά άρθρα

9 εκατομμύρια ευρώ για 5 έργα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στο βόρειο Έβρο μέσω της Περιφέρειας ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Ιουνίου 2020 0
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου η Περιφέρεια θα διαθέσει 9.063.200 ευρώ για την κατασκευή…

Με δυο ομιλίες συμμετείχε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στην 24η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης»

Δημοσιεύτηκε από: - 28 Νοεμβρίου 2016 0
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μέσω της Αντιδημαρχίας Τραϊανούπολης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, συμμετείχε με (2) ομιλίες-παρουσιάσεις σε ημερίδα με θέμα: ”Ανανεώσιμες…