Προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών

Θέμα: Ίδρυση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λιμένων σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη και επαναλειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας.

Είναι γνωστές και διαχρονικές, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες των υπηρεσιών και των μηχανισμών του κράτους, σχετικά με την πυρασφάλεια και πυροπροστασία. Αυτές οφείλονται στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και έχουν δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές, αλλά και για τη ζωή και την περιουσία του λαού μας και του δασικού πλούτου της χώρας.

Σοβαρές ελλείψεις σε δομές, προσωπικό και μέσα, παρατηρούνται και στο επίπεδο της αντιμετώπισης, περιστατικών σε θαλάσσιες περιοχές και λιμάνια της χώρας.

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο οχηματαγωγό πλοίο MED STAR, λίγα μίλια έξω από την Ρόδο, ενισχύει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Πέμπτης 15/06/2017 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο φορτηγό οχηματαγωγό πλοίο MED STAR, δύο ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου. Στο πλοίο επέβαιναν 32 άνθρωποι και μετέφερε 33 φορτηγά. 20 από τους επιβαίνοντες εγκατέλειψαν το πλοίο με λέμβο, ενώ 12 μέλη του πληρώματος παρέμειναν επί του πλοίου για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης στο σημείο έσπευσαν παραπλέοντα πλοία, πλοίο του πολεμικού ναυτικού και ένα ελικόπτερο. Προς τα μέσα της επόμενης μέρας, Παρασκευή 16/06/2017, αναμένονταν πλοιάριο του Πυροσβεστικού Σώματος από την Κρήτη, για να διαπιστωθεί η αιτία της πυρκαγιάς.

Το παραπάνω περιστατικό είναι παρόμοιο με το ναυτικό έγκλημα που έγινε κοντά στις ακτές του νησιού της Κέρκυρας, συνέπεια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο πλοίο NORMAN ATLANTIC, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, για το οποίο είχε κάνει παρέμβαση τότε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τονίζοντας την έλλειψη Λιμενικού Πυροσβεστικού Σταθμού στο νησί της Κέρκυρας.

Στο νησί της Ρόδου, λόγο της γεωγραφικής θέσης αλλά κυρίως επειδή αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ελλιμενίζονται και διέρχονται πολύ κοντά στην ακτογραμμή του, μεγάλος αριθμός πλοίων διάφορων χρήσεων και χωρητικότητας, καθώς και μεγάλος αριθμός σκαφών αναψυχής.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, επισκέφθηκαν το νησί της Ρόδου το περασμένο έτος 299 κρουαζιερόπλοια τα οποία μετέφεραν 314.689 επιβάτες.

Αντίστοιχα και το νησί της Κέρκυρας, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Τα αντίστοιχα στοιχεία του 2016 για την Κέρκυρα αναφέρουν τον ελλιμενισμό 481 κρουαζιερόπλοιων, με 713.024 επιβάτες.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι κίνδυνοι που προέρχονται από την εφοπλιστική ασυδοσία και από την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, πολλαπλασιάζονται από τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε σχεδιασμό, υποδομές και μέσα, εξ αιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών της Ε.Ε. που εφαρμόζονται στη χώρα μας και από την σημερινή κυβέρνηση.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι και η κατάργηση, ουσιαστικά με απόφαση της κυβέρνησης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας, για την οποία ως Κ.Κ.Ε. έχουμε κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας είναι η μοναδική υπηρεσία λιμένα, σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με μεγάλο και σημαντικό τομέα ευθύνης, που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις άντλησης και αποθήκευσης πετρελαίου, παραθαλάσσιες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μαρίνες και συχνές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Επίσης στο λιμάνι της Καβάλας εκτός από τα καθημερινά δρομολόγια από και προς τη Θάσο, υπάρχουν και τακτικά δρομολόγια προς Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και το 2016 ελλιμενίστηκαν περίπου είκοσι κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 12.000 χιλιάδες τουρίστες.

Σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα στην Αλεξανδρούπολη.

Επιβεβαιώνεται και από τα παραπάνω γεγονότα ότι:

  • Οι μεγάλες ελλείψεις στον σχεδιασμό και στα μέσα για την αντιμετώπιση περιστατικών σε θαλάσσιες περιοχές και λιμάνια της χώρας, εξ αιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να εφαρμόζει πολιτικές που βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες του λαού, αποδεικνύονται επικίνδυνες και για την ζωή του και για το περιβάλλον.
  • Είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των επιβατών, η λογική ότι παρόμοια συμβάντα μπορούν να αντιμετωπίζονται από τους «όμορους» Λιμενικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς του Ηρακλείου Κρήτης, της Ηγουμενίτσας και της Θεσσαλονίκης.
  • Οι θαλάσσιες περιοχές πέριξ της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, αποτελούν στρατηγικά γεωγραφικά σημεία για τον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πυροπροστασίας και διάσωσης ανάλογων θαλάσσιων περιστατικών ή όποιων άλλων αναγκών προκύψουν.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, η ίδρυση και η στελέχωση με το κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα, Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στους Λιμένες της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Αλεξανδρούπολης;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας, για την πλήρη στελέχωσή της με προσωπικό, με σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό;

 

Οι Βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης

Σάκης Βαρδαλής

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

Σταύρος Τάσσος

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν 2 υπήκοοι Πακιστάν οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Επόμενο άρθροΆρση μέτρων σε ζώνες αλιείας