Ερώτηση Βόζεμπεργκ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αθρόες αφίξεις αλλοδαπών στον Έβρο

Δημοσιεύτηκε στις: at 21:14
493 0

Νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατακόρυφη αύξηση των παράνομων διελεύσεων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου, οι οποίοι μετακινούνται προς την ενδοχώρα και δημιουργούν καταστάσεις εκρηκτικές, ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στα νησιά του Αιγαίου.

Η κυρία Βόζεμπεργκ κάνει λόγο για μία νέα τάση στις μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ευρώπη που χρήζει ειδικής ανάλυσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να πληροφορηθεί πώς έχουν αξιοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων και για ποιες συγκεκριμένες δράσεις.

Επίσης, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν παραλείπει να στηλιτεύσει τη στάση της Τουρκίας που το τελευταίο διάστημα έχει σκόπιμα χαλαρώσει τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, διευκολύνοντας τη δράση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Βόζεμπεργκ ζητά πιο αποτελεσματική συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη διαχείριση του φαινομένου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

 «Η περιοχή του Έβρου αποτελεί το τελευταίο διάστημα σταθερή πύλη εισόδου παράτυπων μεταναστών στην Ελλάδα, που διασχίζουν τα  χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα και μετακινούνται με κάθε πρόσφορο μέσο προς την ενδοχώρα. Εντός του 2018 οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο έφτασαν τις 12.000, ενώ ορισμένους μήνες ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στην περιοχή ξεπέρασε ακόμα και τις θαλάσσιες αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου. 

Οι Aρχές μιλούν για μία νέα τάση στις μεταναστευτικές κινήσεις προς την Ευρώπη, καθώς στα ελληνικά νησιά η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Περιστατικά όπως η κατάληψη δημόσιων χώρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από παράτυπους μετανάστες που έχουν φτάσει μέσω Έβρου, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.  Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μου επιβεβαίωσαν μάλιστα τη διόγκωση του προβλήματος σε κατ’ ιδίαν συνάντηση.    

Δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί χαλάρωση από τουρκικής πλευράς της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, γεγονός που δημιουργεί φόβους για αθρόες αφίξεις αλλοδαπών το επόμενο διάστημα και ανεξέλεγκτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών,     

Ερωτάται η Επιτροπή: 

– Πως αξιολογεί την κατάσταση αυτή που λαμβάνει διαστάσεις καθημερινού φαινομένου; 
– Προτίθεται να εντείνει τη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την πάταξη των εγκληματικών δικτύων διακίνησης ανθρώπων στον Έβρο; 
– Τι μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων έχουν διατεθεί από τις ελληνικές Aρχές για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων και τι δράσεις έχουν υλοποιηθεί για το σκοπό αυτό;».

Σχετικά άρθρα

Περί κρεμασμένων και σχοινιών… Απάντηση της ΝΟΔΕ Έβρου στον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Ρίζο

Δημοσιεύτηκε από: - 26 Ιουλίου 2016 0
Σε απάντηση στο χθεσινό μας Δελτίο Τύπου για την απόφαση της πολυήμερης αναστολής λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου,…

ΚΚΕ – ΚΝΕ: Όχι στα σχέδια κυβέρνησης – ιμπεριαλιστών, Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Οκτωβρίου 2018 0
Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στα σχέδια κυβέρνησης – ιμπεριαλιστών, Έξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις του από την Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη,…